Türkiye’de İkamet Eden Yabancılar İçin Öneriler - İZMİR

Önemli Uyarı: Açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, güncel ve detaylı bilgilere e-ikamet.goc.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

21/07/2020

Aşık olunan şehir İzmir

Bu hafta size hem tatil yerleri hem de gezilecek tarihi merkezleri olan, gitmişken şu köylerini de görmeli dediğiniz şehir İzmir’i anlatacağız. Hangi şehirde olursanız olun İzmir’e ulaşım sağlamakta sıkıntı yaşamayacağınız ve mutlaka görün dediğimiz şehirlerimiz arasındadır. Dünyaca ünlü fuar alanı ve liman şehri olması sebebiyle de farklı kültürlere kucak açar. Bu özelliğiyle de farklı deneyimler yaşamaya elverişlidir yerlerimizdendir.

Türkiye’deki kalabalık şehirler arasında üçüncü sırada yer alan büyük şehirdir. Ülkemizin batısında yer alan şehir, orada yaşayan insanların nazikliğiyle de büyüsüne büyü katar. İzmir’e gittiğiniz andan itibaren başka bir diyardayım hissini yaşamaya başlarsınız. Büyük şehir olmasına rağmen şehrin koşuşturmasından uzak kalmayı başarabileceğiniz zaman dilimleri sizi bekler. Şehrin tarihi M.Ö. 1. Yüzyıla kadar uzanır. Yunanlı kolonistler tarafından kurulan şehir Heredot, Aristo gibi felsefecilere ev sahipliği yapmıştır. 1620’lerde Osmanlı’nın en önemli ticaret merkezlerindendir. 18.-19. Yüzyıllarda dünyaca ünlü ticaret merkezleri arasındadır.

Tarihi yerleriyle ünlü olan şehir, tatil beldelerine yakınlığıyla yazı doyasıya yaşamanıza da yardımcı olur. Şehrin kalbi Alsancak, Konak, Karşıyaka ve Kordon’da atmaktadır. Özellikle Kordon boyu yerli halkın ve dışarıdan gelenlerin dinlenmek, birlikte vakit geçirmek, yürüyüş yapmak ve eğlenmek için en fazla tercih edilen yerlerindendir.  

Şehrin merkezinde görebileceğiniz Saat Kulesi, Tarihi Asansör, Kemeraltı Çarşısı, Kıbrıs Şehitler Caddesi, Smyrna Antik Kenti, İnciraltı,St. Polycarp Kilisesi, Alsancak Sevgi Yolu, Kadifekale’dir. Şehir merkezinde gezerken boyozunu, gevreğini, bombasını yemeden geçmeyin deriz. Sahilinde çiğdemini çıtlayıp şehrin farklılıklarını iliklerinizde hissedin. 

Kadifekale demişken şehirde gezebileceğiniz birçok kale bulunmaktadır. Bunlar; Sığacık Kalesi, Çeşme Kalesi, Çandarlı Kalesi, Foça Beş Kapıları Kalesi, Ceneviz Kalesi, Hisar Köyü (Asar) Kalesi, Nif Kalesi, Keçi Kalesi, Selçuk (Ayasuluk) Kalesi şeklinde sayabiliriz. İzmir’in kalelerine özel bir yer ayırmamıza deyecek sayıda, tarihiyle, yerleriyle sizi büyüleyecek niteliktedir. 

Kaleleri kadar su kemerleri ve köprüleriyle de meşhur olan şehirde görülmeye değer birçok yer vardır. Bunların başında Selçuk Bizans Su Kemerlerini sayabiliriz. Yükseklikleri 15 metreyi bulabilen, uzunlukları 665 metreye ulaşan ve toplamda 115 ayağı bulunan bu kemerler oldukça etkileyici bir görünüme sahiptir. Selçuk Bizans Su Kemerlerinin yanı sıra Foça Su Kemerleri, Kızılçullu Su Kemerleri görülmeye değer yapılardır. 

Yapılarıyla ve tarihi kalıntılarıyla ünlü Bergama ilçesinde günümüze kadar gelmeyi başarmış ve hala kullanılabilmesiyle ünlü tarihi köprüleri de gitmişken ziyaret edin deriz. Roma döneminden kalan Üç Kemer Köprüsü, 1384 yapımı Koyun Köprü, MS 2. ve 3. yüzyılı işaret eden Tabak Köprü ve Tekke Boğazı Köprüsü ya da 15. yüzyıl sonrasında hayata geçen Kestel ile Ulu Cami köprüleri tarihi geziniz içerisinde olması gereken yerler arasında sayılabilir.

Tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan bu şehir kalıntılarını günümüze kadar getirmeyi başarmıştır. Bunlardan en ünlüsü Efes Antik Kentidir. Muhakkak görülmesi gereken yerler arasında sayabileceğimiz bu kent M.Ö. 6000’lere dayanan tarihiyle ziyaretçilerini büyülemeyi başarmaktadır. Şehrin her bir yapısı muazzam bir tarih kanıtı olsa da ön plana çıkana birkaç yapı vardır. Bunlardan ilki Artemis Tapınağı’dır. Dünyanın yedi harikası içerisinde yer alan bu yapıyı maalesef günümüze kadar getirmeyi başaramamışız. Fakat tapınağın büyüsünü yazılı kaynaklardan okuyabiliriz. Kentin en çok dikkat çeken önemli yapılarından birisi de Celsus Kütüphanesi’dir. Bu kütüphane UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Heybetli Açık Hava Tiyatrosu, kent içerisinde yer alan Yamaç Evler’de mutlaka ziyaret edilmesi yerlerdendir. 

Yedi Uyuyanlar Mağarası Efes Antik Kenti bünyesinde bulunan diğer ziyaret edilmesi gereken tarihi yerler içindedir. Hem İslamiyet hem de Hristiyanlık için oldukça büyük öneme sahip olan bir yerdir. İslam’da Ashab-ı Kehf olarak da geçen yedi kişinin bu mağarada 309 yıl uyuduğu rivayet edilmektedir. Her yıl mağaraya yüzlerce Müslüman ve Hristiyan ziyarete gelmektedir. 

Bölgede dini bir önem taşıyan diğer yapıda Meryem Ana Evi’dir. İnanışa göre Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesinin ardından Hz. Meryem buraya gelerek Havari Yuhanna ile geri kalan ömrünü burada geçirmiştir. Vatikan tarafından kutsal mekan olarak ilan edilen Meryem Ana Evi aynı zamanda Hristiyan alemi için hac yeri olarak kabul edilmiştir. Papaların da hac vazifelerini yerine getirdiği ev Hristiyanlar tarafından yoğun bir ilgiye sahiptir. Aynı zamanda Meryem’in ölüm günü olarak kabul edilen 15 Ağustos tarihinde Vatikan tarafından büyük bir ayin düzenlenir. 

Pitane Antik Kenti, Allianoi Antik Kenti, Agora Ören Yeri, Bergama Akropol Ören Yeri, Bergama Asklepion, Klaros Antik Kenti, Sığacık Teos Ören Yeri Torbalı Metropolis ve  diğer tarihi mekanlardan görülesi yerler arasında sayılabilir. 

Tarihi yerlerinden İzmir’in köylerine geçiş yapmazsak olmaz. Mayaların bile es geçmediği, güzelliğiyle, tarihi dokusuyla ve birbirinden lezzetli şaraplarıyla ünlü Şirince köyüne mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz. Masal dünyasında hissedeceğiniz bir köy olan burası son dönemlerde de oldukça popülerdir.

Popülerliğin ötesinde enteresan bir deneyim yaşamak istiyorum diyenler için de Barbaros Köyü diyoruz. İzmir Merkez’e yarım saat uzaklıkta olan bu köy geleneklerine sahip çıkmak için Korkuluk Festivali yapıyorlar. Köylüler aralarında yaptıkları korulukları hem yarıştırıyorlar hem de birlikte olmanın coşkusunu yaşayıp eğleniyorlar. Yapılan tüm korkuluklar köy sokaklarında sergileniyor. Bu etkinliğin dışında ilginç ama bir o kadar da kulağa keyifli gelen Çat Kapı Evleri yapmışlar. Kapılarında çat kapı evi yazan yerlere çat kapı çalıp konuk olabiliyorsunuz. Bu ilginç deneyimi yaşamaya karar verirseniz eğer hazır buralara kadar gelmişken Urla Bağ Yolu’nda şarap tadımlarını da yapmadan dönmeyin deriz.

Entel köy olarak da bilinen Bademler Köyü’de kendilerine özgü güzellikleriyle misafirlerini bekliyor. Entel denmesinin sebebi çok. Kendilerine ait kütüphanesi, müzesi ve tiyatrosu bulunan bu köy temiz sokaklarıyla da ünlü. Hıdırallez, Nevruz çok büyük coşkularla kutlanıyor.

İzmir’de nerede ne yapılır diye araştırmaya başladığınız da Saip Köyü’de karışınıza çıkar. Özellikle bu köydeki Saip Kır Kahvesinin altı çizili olur.Karaburun’nun merkeze 3 km uzaklıktaki, Yarımadanın, Foça’ya bakan tarafında denize nazır dağ eteklerine kurulmuş sevimli köydür. Zamanında Rumların ve Müslümanların birlikte yaşadığı köyün tarihi bir hayli eskiye dayanmaktadır. 

Köklü bir tarihe sahip olan şehrin birbirinden güzel köylerini saymakla bitiremeyiz. Bir başka yazımızda İzmir’in köylerini daha detaylı ve uzun bir liste halinde aktaracağız. Şimdilik tadımlık olarak bunlara yer verip, tatil beldelerine geçiş yapalım. Yazın sıcağında serin sularına atlayabileceğiniz, çeşitli etkinlikler yapabileceğiniz ve gönlünüzce eğlenebileceğiniz yerler çok fazladır. Bunlardan ilk akla gelenlerdendir Çeşme Alaçatı. Burada hem rüzgar sörfü hem de yamaç paraşötü yapabilirsiniz. Çeşme’nin merkezinde gezebilirsiniz. Eşsiz plajlarında ve koylarında yüzebilirsiniz. Buralardayken Ilıca Plajı’nı ziyaret etmeden dönmeyin deriz.

Foça, Karaburun, Dikili, Seferihisar daha sakin tatil yapmak isteyenlerin incelediği ve tercihlediği yer arasındadır.

Şehir cami ve kiliseleriyle oldukça zengindir. Saymakla bitmeyecek cami ve kiliseye sahiptir. Sadece camilerini ve kiliselerini gezmek için özel bir gezi planlaması bile yapabilirsiniz. Gidip görmeye değer camiler ve kiliselerin listesi şöyledir: 

Camiler

  • Hisar Cami
  • Hacı Mahmud Cami
  • Kemeraltı Cami
  • Şadırvan Cami
  • Hacı Osmanpaşa Cami
  • Yalı Cami
  • Salepçioğlu Cami
  • Kestanepazarı Cami
  • Hatuniye Cami
  • Alaçatı Pazaryeri Cami
  • Alaçatı Hacı Memiş Ağa Cami
  • Bergama Ulu Cami
  • Selçuk İsa Bey Cami
  • Hacı Hüseyin (Başdurak) Cami
  • Ödemiş Karaoğlu Cami
  • Ödemiş Kılcızade Mehmet Ağa Cami
  • Foça Fatih Cami

Kiliseler

  • Aziz Polycarp Kilisesi
  • Aya Haralambos Kilisesi
  • Aziz John Baptist Kilisesi
  • Agios Konstantinos Kilisesi
  • Aziz Vukolos Kilisesi ve Kültür Merkezi
  • Santa Maria Kilisesi
  • Aya Fotini Kilisesi
  • Saint Helen Katolik Kilisesi

Saymakla bitmeyecek bir şehir dediğimiz İzmir’in tarihini barındıran müzelerine de değinmek istiyoruz:

  • Bergama Müzesi
  • Efes Arkeoloji Müzesi
  • Ödemiş Müzesi
  • Tire Kent Müzesi
  • İzmir Arkeoloji Müzesi
  • İzmir Sanat ve Tarih Müzesi
  • İzmir Atatürk Evi Müzesi
  • Etnografya Müzesi
  • İsmet İnönü Anı Evi ve Kitaplığı
  • Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi
  • Ticaret Tarihi Müzesi
  • Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi

Şehirlerimiz gezmeye doyuracak nitelikte, yemeye doymayacağınız lezzetlerle doludur. Bu yazılarımızda genel bilgilerini size aktarırken ilerleyen yazı dizilerimizde detaylı olarak, tek tek özelliklerini anlatacağız. Nerede ne yenir? Hangi cami nerededir, tarihi nedir? Nerede hangi aktiviteler yapılır gibi spesifik konularda detaylı ve doğru bilgiler vermek için çalışıyoruz. 

Yabancı sağlık sigortasıyla ve ikamet izni süreçlerinizle ilgili her türlü bilgiyi ekibimize ücretsiz danışabilirsiniz. Bunun yanı sıra blog köşemizde görmek istediğiniz konu başlıkları olursa iletişim adreslerimizden bize ulaşarak iletebilirsiniz. Güvenilir bir şekilde yabancı sağlık sigortanızı edindiğiniz gibi merak ettiğiniz bilgileri de öğrenebileceğiniz güvenli bir kaynak olarak e-ikametsigorta.com’u tercih edebilirsiniz.

Takipte kalın :)

Sağlıkla kalın,

Keyifli günler dileriz. 

E-İkamet Sigorta Team

Önemli Uyarı:Tüm ikamet başvuru işlemlerinizi devletin resmi sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ sitesinden yapınız ve kesinlikle farklı aracılar veya kişilerle bilgilerinizi paylaşmayınız..

En yeni blog yazıları için kaydolun ve en iyi teklifleri alın

Teşekkür Ederiz.
Seçiniz