Image

Zorunlu Trafik Sigortası

Formu Doldur, Size En Uygun Teklifi Sunalım
En Kısa Sürede Size Ulaşalım
Poliçeni Dijitale Özel İndirimle Sunalım
TR
Rating
5.0
2908 reviews

Anlaşmalı Sigorta Şirketleri

Türkiye'nin lider sigorta şirketleriyle sizlere en kaliteli hizmeti veriyoruz.

e-ikamet sigorta
e-ikamet sigorta
e-ikamet sigorta
e-ikamet sigorta
e-ikamet sigorta
e-ikamet sigorta
e-ikamet sigorta

Zorunlu Trafik Sigortası

Karayollarında trafiğe çıkan araçların tamamı yaptırmak zorunda olduğu sigorta türüne zorunlu trafik sigortası denir. Bir kaza sonucunda tarafların haklarını koruma altına alarak, oluşan hasarların karşılanmasını, ödenmesini sağlar. Her aracın kendine ait zorunlu trafik sigortası olduğunda, aracın kaza ve hasar geçmişine göre ödenecek prim tutarları ve aracın bulunduğu hasarsızlık kademesi farklılık gösterebilir. Kaza ve hasar koşuluna göre kademenin belirlendiği prim ödemeleri, sürücüleri kazalara karşı tedbirli olmaya ve trafik kurallarına uymaya sevk etmektedir. Zorunlu trafik sigortası ile karayollarında oluşabilecek maddi ve bedensel kayıpların minimuma indirilmesi ve oluşan hasarların karşılanması hedeflenir.

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?

"Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası" olarak da tanımlanan zorunlu trafik sigortası, kaza durumunda hasar gören kişi ve aracın zararını karşılar. Araçların sigorta bedelleri çeşitli koşullara göre değişiklik göstermektedir. Aracın markası, modeli, km’si, sürücünün kendisine ait başka bir aracın olup olmaması, ehliyet süresi, araç sahibinin cinsiyeti, kaza geçmişi, tercih edilen aracı kurumun komisyon ve ödeme sistemi gibi şartlara göre zorunlu trafik sigortası fiyatları değişiklik gösterir. Her yıl poliçe yenilenen limitlerine uygun olarak, sigorta bedelleri değişmektedir.

Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Satın Alınır?

Zorunlu trafik sigortası teklif alma aşamasında aracın ruhsatında ve sürücünün kimliğinde yazılı olan bilgiler esastır. Sıfır kilometre araçlar için ilk poliçe, ikinci el araçlar için ilk poliçe veya poliçe yenileme seçeneklerinden birisi seçilmektedir. Poliçe yenileme işleminde mevcut plaka üstünden işlem yapılacağı için aracın plakası, sürücünün kimlik numarası ve doğum tarihi gibi bilgiler trafik sigortası teklif alma aşamasında yeterlidir. Bu bilgiler ile hızlı bir şekilde farklı zorunlu trafik sigortası paketlerine ilişkin tarafınıza verilen fiyat tekliflerinizi paylaşmaktayız. Bu tekliflere göre en kapsamlı ve en ucuz trafik sigortası alternatiflerimden seçiminizi yapabilirsiniz.

Zorunlu Trafik Sigortası Hesaplama Nasıl Yapılır?

Zorunlu trafik sigortası hesaplama işleminde teminatlara bağlı olarak tavan ve taban fiyatlar yasa koyucu tarafından oluşturulur. Bu fiyatların belirlenmesinde Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) görevlidir. Trafik Sigorta Poliçelerinde yer alan teminatların kapsamı değişkenlik gösterebilmektedir. Ek teminatları, sigorta şirketinizden talep ettiğinizde ödeyeceğiniz standart zorunlu trafik sigortası primi yükselmektedir. Örneğin; Aracınızı çok sık kullanmıyorsanız en temel zorunlu trafik sigortası teminatlarını sizin için yeterli olabilir. Ancak, sürekli olarak araç kullanıyorsanız poliçenizde ekstra teminatların yer almasını pozitif yönde sizi daha güven altında alır. Trafik sigortasının hesaplanmasında en önemli unsurlardan birisi ise hasarsızlık kademeleri olup, bu kademeler aracın ve sürücünün kaza geçmişine dayanılarak farklı basamakta ele alınır.

Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatları Ne Kadar?

Yeni bir araç satın aldıysanız veya mevcut aracınızın poliçe bitiş vakti geldiyse, teklif aldığınız trafik sigortası en uygun seçenek mi değil mi diye merak eder, diğer alternatifleri araştırmaya başlarız. Her ne kadar sigorta primleri birçok kritere göre belirlense de mutlaka bilmemiz gereken konuların başında hasarsızlık indirimi basamakları gelir. Aracın hasarsızlık durumuna göre sigorta indirim basamakları ve sürprim oranları değişkenlik gösterir. Toplam 8 adet indirim basamağı vardır.

Trafik Sigortası Basamakları Nasıl Hesaplanır?

Zorunlu Trafik sigortasında hasarsızlık indirimi, belirli bir süre hasar almayan sürücülerin bir sonraki poliçe döneminde indirim kazanmasını ifade eder. Hasarsızlık indirimi fonksiyonun temel amacı, dikkatli ve kazaya karışmayan sürücüleri önemli bir avantaj sağlamayı amaçlar. Bu sistemin tam tersi olarak da Hasarsızlık indirimi sağlanması aynı zamanda poliçe döneminde hasara neden olmuş, gelecek dönem için de yüksek risk taşıyan sürücüleri cezalandırması anlamına gelir. Hasarsızlık indirimi bu nedenle sürücüleri daha dikkatli olmaya ve trafik kurallarına uymaya teşvik edici bir uygulama olarak kabul edilir.

Zorunlu Trafik Sigortasında hasarsızlık indirimi ne olacağı, trafik sigortasında araca atanan basamak üzerinden belirlenir. Hasar durumuna göre her sigorta dönemi sonunda basamaklar yeniden belirlenir. Hasarsızlık indirimi basamakları değiştikçe trafik sigortası fiyatında da önemli değişkenlik meydana gelir.

Trafik Sigortası Hasarsızlık İndirim Oranları Nelerdir?

Basamak Hasarsızlık İndirim Oranları Hasarsızlık Sürprim Oranları
8. Basamak %50 -
7. Basamak %40 -
6. Basamak %20 -
5. Basamak %5 -
4. Basamak - -

Hasarı olmayan sürücüler/ araçlar geçirilen bir yılın sonunda indirim oranı kademeli olarak artar. Hasar olan dönemde ise trafik sigortası prim ücreti yine kademeli olarak yükselir. Yani hasar ve hasarsızlık durumu, indirim ve fiyat artışı olarak trafik sigortası fiyatını etkiler.

Trafik Sigortası Hasarsızlık İndirimi Nasıl Kazanılır?

Trafik sigortası poliçesinin başlangıç kademesi temel olarak 4.basamaktır. Bir yıl boyunca hasar yaşamadan yenileme döneminde poliçesini yaptırmak isteyen araç sahipleri 5.basamağa yükselir. Yani yenileme sırasında %5 indirim hakkı kazanır. Her poliçe dönemi hasar yaşamadıkça basamaklar ilerler. 6.basamakta %20 indirim, 7. basamak %40 indirim olarak poliçe primine yansır. 7.basamağa kadar hasarsız geçirilmesi gereken süre bir yıldır, yani bir poliçe dönemidir.

7. basamaktan 8. basamağa geçerken ise en az 5 poliçe dönemi boyunca hasar yaşamadan 7.basamakta kalıcı olmak gerekir. Bu süre sonunda 8. basamağa geçilebilir ve %50 en yüksek olan hasarsızlık indirimine hak kazanılır.

Trafik Sigortası Sürpim Basamakları

0. Basamak: 1.basamakta bulunanlara sigorta süresi içinde üç ve daha fazla trafik kazasından kaynaklanan tazminat ödemesi yapılması durumunda uygulanır.
1. Basamak: Poliçenin üçüncü yılının da hasarla kapatılması halinde %135 artış uygulanır.
2. Basamak: Poliçenin ikinci yılının da hasarla kapatılması halinde %90 artış uygulanır.
3. Basamak: Poliçenin ilk yılının hasarla kapatılması halinde %45 artış uygulanır.
4. Basamak: İlk kez trafiğe çıkacak sürücüler uygulanan tarifedir.
5. Basamak: Poliçenin ilk yılında hasarsızlık olması halinde %5 indirim uygulanır.
6. Basamak: Poliçenin ikinci yılında hasarsızlık olması halinde %20 indirim uygulanır.
7. Basamak: Poliçenin üçüncü yılında da hasarsızlık olması halinde %40 indirim uygulanır.
8. Basamak: En az 5 sigorta süresi boyunca 7.basamakta bulunanlara sözleşme süresi içinde herhangi bir tazminat ödemesi yapılmaması durumunda uygulanır.

En Uygun / Ucuz Trafik Sigortası

Zorunlu ve sürekli bir gider olması nedeniyle zorunlu araç sigortası seçiminde herkesin öncelikli alternatiflerini en düşük fiyatlı trafik sigortası seçenekleri oluşturuyor. Bu süreçte fiyat / haklar teminatlar dengesinin de dikkate almak çok önemlidir. Araç /sürücü bilgileri ve trafik sigortası hasarsızlık kademeleri haricinde sigorta teminatları fiyat konusunda oldukça belirleyicidir. Artı teminatlara ihtiyaç duyuluyorsa sadece ucuz olduğu için daha düşük teminatları bulunan poliçeyi tercih etmeniz fiyat / performans dengesini bozabilir, hasar anında size ciddi maliyetler yaratabilir. Bu aşamada aynı teminatları içeren farklı poliçeleri karşılaştırarak daha güvenilir ve uygun fiyatlı alternatifler arasından kendinize zaman ayırıp doğru seçiminizi yapmanız sizin de bir sorumluluğunuzdur. Ayrıca Sigorta Yetkilinizin de alanında profesyonel birisi olmasına da dikkat etmelisiniz.

Trafik Sigortası Hesaplama Neye Göre Yapılır?

Trafik sigortası hesabı yapılırken, araç sahibinin yaşından aracın kilometresine, yaşadığınız şehirden araç tipine, çok sayıda farklı değerler hesaba katılmaktadır.

  • Sigorta şirketleri tarafından trafik sigorta fiyatları belirlenmesinde ilgili şehirlerdeki kaza oranları göz önünde bulunur. Kaza oranının yüksek olduğu şehirlerde kaza ihtimali de daha yüksek olduğundan sigorta primleri daha fazla çıkar. Kaza oranının düşük olduğu şehirlerde ise sigorta primleri daha düşük olarak hesaplanır.
  • Araç sahibinin yaşı, sigorta primlerinin belirlenmesinde önem taşıyan çok önemli diğer unsurdur. Yaş arttıkça sürüş tecrübesinin de çoğaldığı düşünülerek sigorta primleri azalır. Yeni ehliyet almış ve genç yaştaki bireyler için çıkan sigorta ücretleri, orta yaşlı kişiler için hesaplanandan daha yüksektir.
  • Araç yaşında ise tam tersi bir durum vardır. Araç yaşı arttıkça yıpranmışlık oranı da artacağından herhangi bir kaza anında yaşı fazla olan aracın alacağı hasarın daha fazla olabileceği öngörülür. Bu nedenle genç araçlarda daha düşük zorunlu trafik sigortası primi belirlenirken, yaşı büyük araçlarda ödemeniz gereken sigorta primi daha fazla olabilir.
  • Araç büyüklüğü trafik sigortası fiyatı ile tutarını ters orantılı olarak etkiler. Büyük araçların veya çok yüksek motor gücüne sahip binek araçların büyük hasar görmesi daha düşük bir ihtimal olarak değerlendirildiğinden, aynı özelliklere sahip küçük bir aracın sigorta primi daha yüksek olarak belirlenir.

Bu gibi araca ve kişiye bağlı etmenler, trafik sigortası hasarsızlık indirimi ve diğer etmenler göz önünde bulundurularak trafik sigortası hesaplamaları yapılır.

Trafik Sigortası Basamakları Nasıl Hesaplanır?

Trafik sigortası basamakları her yıl poliçe dönemindeki hasar durumuna göre değişebilir. İndirim/sürprim uygulaması bir önceki poliçe dönemizdeki hasar durumunuza göre belirlenir. Trafiğe ilk kez çıkanlar 4. basamaktan başlatılır. Trafiğe ilk kez çıkanlar için indirim ve sürprim uygulanmaz. Fakat tabloda görüldüğü gibi 4. basamakta %10 prim artışı, sürprimli basamaklardan hasarsızlık sonucu durumu iyileşen sürücülere uygulanan tarifedir. Yani öncelikle hasar durumu ile sürprim basamaklarında ilerleyen sonra da hasarsızlık sonucu ile indirim basamaklarına doğru ilerleyen araç sahipleri için geçerlidir.

Trafiğe yeni çıkan sürücüler ilk poliçe döneminde trafik kazası yapması ve sigortadan tazminat ödemesi alması durumunda 3. basamağa düşerek %45 sürprim uygulaması ile karşılaşırlar. Bu durum yeni yapılacak olan trafik sigortası poliçesinin %45 fiyat artışı ile yapılacağı anlamına gelmektedir.

Genel Trafik Sigortası Fiyat Tablosu

0.BASAMAK 1.BASAMAK 4.BASAMAK 7.BASAMAK 8.BASAMAK
OTOMOBİL 19.818 ₺ 15.524 ₺ 7.267 ₺ 3.964 ₺ 3.303 ₺
KAMYONET 25.909 ₺ 20.295 ₺ 9.500 ₺ 5.182 ₺ 4.318 ₺
TRAKTÖR 4.052 ₺ 3.174 ₺ 1.486 ₺ 810 ₺ 675 ₺
MOTOSİKLET 8.080 ₺ 6.329 ₺ 2.963 ₺ 1.616 ₺ 1.347 ₺
KAMYON 50.831 ₺ 39.818 ₺ 18.638 ₺ 11.861 ₺ 8.472 ₺
OTOBÜS (18-30 Koltuk) 45.496 ₺ 35.638 ₺ 16.682 ₺ 10.616 ₺ 7.583 ₺
OTOBÜS( 31 Ve Üstü Koltuk) 112.716 ₺ 88.294 ₺ 41.329 ₺ 26.3 ₺ 18.786 ₺
MİNİBÜS (10-17 Koltuk) 31.921 ₺ 25.005 ₺ 11.705 ₺ 7.448 ₺ 5.320 ₺
TAKSİ 47.027 ₺ 36.838 ₺ 17.243 ₺ 10.973 ₺ 7.838 ₺
ÇEKİCİ 87.313 ₺ 68.396 ₺ 32.015 ₺ 20.373 ₺ 14.552 ₺
OTOMOBİL (ELEKTRİK) 17.836 ₺ 13.972 ₺ 6.54 ₺ 3.568 ₺ 2.973 ₺
KAMYONET (ELEKTRİK) 23.318 ₺ 18.266 ₺ 8.550 ₺ 4.664 ₺ 3.886 ₺
TRAKTÖR (ELEKTRİK) 3.647 ₺ 2.857 ₺ 1.337 ₺ 729 ₺ 608 ₺
MOTOSİKLET (ELEKTRİK) 7.272 ₺ 5.696 ₺ 2.667 ₺ 1.454 ₺ 1.212 ₺
KAMYON (ELEKTRİK) 45.748 ₺ 35.836 ₺ 16.774 ₺ 10.675 ₺ 7.625 ₺
OTOBÜS (18-30 Koltuk) (ELEKTRİK) 40.946 ₺ 32.074 ₺ 15.014 ₺ 9.554 ₺ 6.825 ₺
OTOBÜS( 31 ve Üstü Koltuk) (ELEKTRİK) 101.444 ₺ 79.465 ₺ 37.196 ₺ 23.67 ₺ 16.907 ₺
MİNİBÜS (10-17 Koltuk) (ELEKTRİK) 28.729 ₺ 22.505 ₺ 10.535 ₺ 6.703 ₺ 4.788 ₺
TAKSİ (ELEKTRİK) 42.324 ₺ 33.154 ₺ 15.519 ₺ 9.876 ₺ 7.054 ₺
ÇEKİCİ (ELEKTRİK) 78.582 ₺ 61.556 ₺ 28.814 ₺ 18.336 ₺ 13.097 ₺

*Değişiliklik gösterebilir ortalama rakamlardır.

Dökümanlar

Seçiniz