Öğrenci İkamet Başvurusu Nasıl Yapılır ?

Önemli Uyarı: Açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, güncel ve detaylı bilgilere e-ikamet.goc.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

04/08/2020

Merhaba,

Bu haftaki konumuz öğrenci ikamet iznini sizlere anlatmak olacak. Yabancı Sağlık Sigortası için sayfamıza gelenler, ikamet tezkeresinin ne olduğunu merak edenler ya da bizimle ilgili diğer konular hakkında bilgi sahibi olmak isteyen ziyaretçilerimize yol gösterici olmak için çalışıyoruz. Ülkemizde ikamet etmek isteyen yabancı kişilerin başta ikamet için yabancı sağlık sigortasını yaptırmış olmaları gerekirken diğer şartları da yerine getirmiş olmaları gerekmektedir. Bu yazımızın konusu da öğrenci dönem ikamet izni almak isteyen yabancı ziyaretçilerimize bilgi vermek olacak. Keyifli okumalar dileriz. 

 Öğrenci İkamet Başvurusu Nasıl Yapılır ?

·        Randevu işlemleri devletimizin resmi web sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ üzerinden gerçekleştirilir.

·        Randevu alınırken bilgiler eksiksiz ve randevu gününde beyan edilecek doğru bilgiler ile doldurularak randevu tarihi alınır.

·        Randevu tarihinde başvuru esnasında sistemde belirtilen evraklar tamamlanarak randevu yerinde zamanında bulunulur.

İkamet Başvurusu Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 

·        Pasaport veya pasaport yerine geçen resmi belge ile yasal giriş yapan yabancı misafirler, geldikleri ülkeye göre değişen vize veya vize muafiyeti süresince ülkemizde kalabilirler. Ancak vize veya vize muafiyeti süresini aşan süreyle kalmak isteyenler, ikamet tezkeresi almak zorundadır.

·        İkamet İzni almak isteyen yabancılar, Türkiye'ye pasaportları ile giriş yaptıkları tarih itibariyle vize veya vize muafiyet süresi bitmeden başvuru yapmak zorundadırlar. Vize veya vize muafiyet süresi geçtikten sonra yapılan başvurular kabul edilmez ve yabancının yurt dışına çıkış yapması talep istenir. Başvurular esnasında 180/90 gün kuralına uygunluk denetlenmektedir. Ülkemiz sınırları içerisinde ikamet izinleri bulunmadan en fazla 90 gün kalabilirler.

·        Yabancılar pasaportlarını değiştirmişler ise uzatma başvurusu olsa dahi başvurularını ilk başvuru olarak yapmakla yükümlüdürler.

·        Şartlı giriş yapmış yabancılar tebliğ tarihinden itibaren 10 gün içerisinde başvurularını gerçekleştirmelidirler. Aksi halde başvuruları hiçbir halde kabul edilememektedir, kaçak duruma düşebilir ve yurtdışına çıkış yapmak zorunluluğu doğar. 

 Öğrenci ikamet iznine başvuracak kişiler için gerekli koşullar aşağıda belirtilmiştir;

·        Türkçe öğrenme kurslarına katılacaklar

·        Özel öğrenci/ Misafir statüsünde bulunanlar

·        Erasmus Staj programı için ülkemizde bulunanlar ÖĞRENCİ İKAMETİ ALAMAZLAR

·        Öğrenci ikamet izni alamayan Türkçe Öğrenme Kursu Öğrencileri, Özel/Misafir Öğrenciler, Erasmus Staj Programı Stajyerleri yalnızca KISA DÖNEM ikamet iznine başvurarak kalış amacını ‘’ Türkçe öğrenme kurslarına katılacaklar’’ seçmeleri yeterli olacaktır.

·        Öğrenci ikamet başvurusu yapabilmek için vize muafiyeti/vize süresi içerisinde üniversite kaydını gerçekleştirmesi gerekmektedir.

·        Şartlı giriş yapan yabancılar eğer şartlı giriş yaptıkları tarihte üniversite kayıtlarını yaptırmamışlarsa öğrenci ikamet izni başvurusu yapamazlar. 

·        Üniversiteye kayıt tarihinden itibaren ilk 3 ay içerisinde öğrenci ikamet izni başvurusunda bulunan yabancı öğrenciler bu 3 ay içerisinde sigorta yaptıracaklarını taahhüt etmeleri halinde Sağlık Sigortası beyan etmeden başvurularını gerçekleştirebilirler. İlk üç ay sonrasında ise 6458 sayılı kanunda belirtildiği üzere diğer ikamet türlerinde olduğu gibi öğrenci ikametinde de sağlık sigortası zorunludur. Buna Göre 

·        Sigortası bulunmayan yabancı öğrencilerin 06/06/2016 tarih ve 9 sayılı İkamet İzni Taleplerinde Yaptırılacak Özel Sağlık Sigortalarına İlişkin Genelge’ de belirlenen asgari teminat yapısını kapsayan Özel Sağlık Sigortasından edinmek zorundadır. 

·        Yabancı öğrenciler ülkelerinden gelirken uluslararası bir sağlık sigortası yaptırmışlarsa bu sağlık sigortalarının çevirilerinin yaptırılması ve bu sigortaların asgari teminat yapısının ikamet izni başvurularına uygunluğunun üniversite tarafından bir yazı ile onaylanıp taahhüt etmesi şartıyla başvurularında kullanabileceklerdir. 

·        Eğer üniversite ile irtibata geçilmiş ise göç idaresi tarafından verilen randevu tarihinde belirtilen yerde bulunulmalıdır. Aksi takdirde randevusu üniversitedeki randevu tarihinden önce olanların başvuruları kabul edilmez. İleri tarihli randevusu olanların ise ancak randevu tarihinde bireysel olarak başvurmaları halinde başvuruları kabul edilir. Bununla birlikte derse devam zorunluluğu, sınav gibi konuların mazeret olarak sunulması durumunda bu beyanlar mazeret olarak kabul edilmemektedir. 

İkamet İzni Süresi Biten Yabancılar Ne Yapmalı ?

           Eğer Öğrencilik hakkı devam ediyor ise; 

·        İkamet izni bulunan yabancı öğrenciler ,Türkiye’de yaşamaya devam etmek istemeleri halinde ,iki ay önce uzatma başvurularını yapmaya başlamaları gerekmektedir. Ancak ikamet izni bitmiş yabancı öğrenciler ikamet bitiş tarihlerinden itibaren 10 gün içerisinde cezalı olarak başvuruda bulunabilirler.

Eğer 10 günlük başvuru süresi kaçırıldı ise; 

·        Yabancı Öğrencinin 10 günlük başvuru süresini aşmasının geçerli bir mazereti var ise mazeretini ispatlayan yazılı belge ile birlikte Göç İdaresi’ne başvurur. Bir dilekçe ile alınan mazeret yetkili komisyon tarafından değerlendirilir. Komisyonun olumsuz karar vermesi halinde komisyonun karar verme süresi de cezaya dahil edilir.

·        Yabancı Öğrencinin geçerli bir mazereti bulunmaması durumunda başvurusu reddedilerek ülkeden çıkış yapmasına yönlendirilir. 

                            Öğrencilik hakkı bitmiş ise ;

·        Yabancının öğrencilik hakkı bitti diğer ikamet izni türlerine başvuru yapmak ile ilgili hükümlere tabi olur. Her halükarda ikamet izni bitmeden veya ikamet bitim tarihinden itibaren 10 gün içerisinde şartlarını sağladığı ikamet izni türüne geçiş başvurusu yapması gerekmektedir.

Mezun Olan ya da Olacak Öğrenciler Ne Yapmalı ? 

·        Mezun olacak yabancı öğrenciler ikamet işlemleri ile ilgili mevzuata göre 10 gün içerisinde mezuniyetlerini Göç İdaresi’ne bildirmekle yükümlüdürler. 

                          Okul/Bölüm/Fakültesini Değiştiren Öğrenciler Ne Yapmalı ?

·        Yabancı öğrenci bir ilden başka bir ile üniversite değişikliği yapıyorsa 10 gün içerisinde Göç İdaresi’ne giderek bildirimde bulunmakla yükümlüdür.

·        Eğer yabancı öğrenci aynı il içerisinde bir üniversiteye geçiş yapıyorsa, fakültesini, bölümünü öğrencilik statüsünde her hangi bir kesintide bulunmadan değiştirmişse 20 gün içerisinde Göç İdaresi’ne giderek bildirimde bulunmakla yükümlüdür. 

Evraklarımı Tamamlamayan Kişiler Yine De Randevuya Gidebilir mi ? 

İkamet İzni işlemleri ile ilgili yasaya göre randevu tarihinde randevu yerinde bulunan yabancılara 30 gün eksik evrak tamamlama süresi tanınır.

Buna göre; 

·        Evraklar tamamlanmamış durumda olsa bile randevusu bulunan yabancı randevu tarihinde randevu yerinde bulunmalıdır aksi halde randevusu iptal edilir.

·        Sağlık Sigortası, öğrenci belgesi gibi evrakların temini sonrası başvuru yapmak geçerli başvuru şekli değildir. İkamet izni başvuruları süreler dâhilinde yapıldığı sürece geçerli olmaktadır.

·        Pasaportunu yenileyen öğrencilerin konsolosluklarında yaşadıkları aksaklıklar nedeniyle ikamet izni başvurularını geciktirmeleri yerine ikamet izni ile ilgili sürelerde başvuru yapmaları ve bu konu hakkında Göç İdaresi’ne konsolosluklarından aldıkları yazı ile müracaat ederek bilgi vermeleri gerekmektedir. 

Randevu Tarihinden Önce Göç İdaresine Gidilebilir mi ?

İkamet izni işlemleri ile ilgili verilen randevu tarihlerinin öne alınması gibi bir uygulama bulunmamaktadır. Ancak ciddi zaruri durumların bulunması halinde yazılı belge ile Göç İdaresi’ne başvuran öğrencilerin başvuruları değerlendirilebilecektir. 

Randevu Tarihini Kaçıran Yabancılar Ne Yapmalı ?

İkamet izni başvuruları için verilen randevu tarihleri kesin olmakla birlikte randevusuna gelmeyen yabancılar vize/vize muafiyeti süreleri içerisinde ise yeniden bir yeni bir randevu almalıdırlar.

İkamet izni başvurusu için yaptırmanız zorunlu olan yabancı sağlık sigortanızı sitemizden online olarak kolaylıkla yapabildiğinizi hatırlatır, bizlere sormak istediğiniz sorularınızı iletişim bölümlerinden iletebilirsiniz.

E-İkamet Sigorta Ekibi

Önemli Uyarı:Tüm ikamet başvuru işlemlerinizi devletin resmi sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ sitesinden yapınız ve kesinlikle farklı aracılar veya kişilerle bilgilerinizi paylaşmayınız..

Etiketler: İkamet için Sigorta ; Yabancı Sağlık Sigortası ; Yabancılar için Sigorta ; Health insurance for residence permit in turkey ; İkamet Sigortası ; страховка длявнж в турции ; e-ikamet.goc.gov.tr ; Foreigner health insurance

En yeni blog yazıları için kaydolun ve en iyi teklifleri alın

Teşekkür Ederiz.
Seçiniz