Kedi ve Köpek Aşı Süreçleri

Önemli Uyarı: Açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, güncel ve detaylı bilgilere e-ikamet.goc.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

02/08/2021

Kedi & Köpek Aşı Süreçleri

Değerli İkamet Sağlık Sigortası Müşterilerimiz, Bu yazımız ile günümüzde artık ailemizin bir parçası olan evcil canlarımız hakkında olacak. Evimizi, yaşam alanlarımızı onlarla paylaşırken, hayatımızın her alanında yerlerini fazlası ile çoktan almaya devam ediyorlar ve etmeye de devam edecekler Aynı evi paylaştığımız evcil dostlarımızın da rutin sağlık kontrolleri ve süreçleri söz konusu. 

Neşeli Pati Dostlarımızın sağlığını için de yapmamız gereken konular var. Örneğin Yavru köpekler 45 günlükken ilk veteriner kontrollerine kesinlikle götürülmeli ve düzenli olarak da takip etmemiz gerekiyor. 

Peki, kedi ve köpeklere hangi aşılar yapılmalı? Aşı dışında hangi ilaçlar veriliyor ? Şimdi, sevimli dostlarımızın aşı takvimini biraz yakından inceleyelim.  

Yavru Köpekler için Aşılar 

Yavru köpeklerin ilk veteriner kontrolünde genel muayene ve kan tahlili doğrultusunda parazit ilacı veya aşısı uygulanır. Parazit ilaçlarının uygulanması, hem can dostumuzun hem de kendi sağlığımızı korumak için büyük önem taşır. Parazit ilaçları yapmadığımızda köpeğinizin sağlığı iç veya dış parazit nedeniyle ciddi riske girebilir, artı olaarak söz konusu hastalıklar bize de bulaşabilir. Bu tip sorunları önlemek adına, parazit ilaçların 3 ayda bir tekrarlanması en doğru yoldur.  

Parazit aşısı veya ilaç sonrasında, köpeğimizin ortalamada 6-8 haftalık iken ilk aşı zamanı geldi demektir. İlk aşı, karma aşıdır. Karma aşı, köpeklerde sıklıkla görülen ölümcül bir hastalık olan gençlik hastalığına ve kanlı ishale neden olan birçok virüse karşı bağışıklık kazandırır ve bu riskleri ortadan kaldırır. Sonrasında coronavirüs, mantar, bordotella ve kuduz aşıları ile aşılamaya devam edilir. Köpeğimizin ilk aşı uygulamalarının sağlıklı bir sonuç almak için 2,5 - 3 ay aralığında tamamlanması gerekir. Aşılar bittiğinde üç ayda bir parazitel ilaç ve aşılar yapılmaya devam edilmelidir.          

Yetişkin Köpekler için Aşılar  

Yetişkin bir köpeğimiz ( yani köpeğimiz bir yaşını doldurduysa ) aşı tekrarına geçilmesi zorunludur. Veterinerimizin uygun gördüğü sıklıkta ve durumlarda, yukardaki bahsettiğimiz aşıların yenilenmesi gerekiyor. Veteriner hekimlerimiz zaten rutin aşı ve kontroller için uygulamalar öncesi tarih hatırlatmalarını yapıyorlar. Yetişkin köpeklerin gerekli aşıları coronavirüs, kuduz, bronşin, lyme ve karma aşılar olarak sıralanabilir. 

Yavru Kediler içim Aşılar 

Eğer bir yavru kediyi evlat edindiysek, veteriner hekimimizin uygulayacağı ilk işlem genel sağlık kontrolleri sonrası iç ve dış parazit olacaktır. Çünkü ilerleyen aylardaki gelecek aşıların sorunsuz yapılabilmesi için, hiçbir şekilde paraziti ya da bir rahatsızlığı bulunmaması gerekmektedir.. İç parazit ilacı oral yolla ya da iğneyle yapılabilir. Dış parazit için tercih edilen yöntem, kedilerin ensesine damlatılan ilaçlardır. Verilen ilacın dozu, kedimizin ağırlığına göre belirleniyor. İç ve dış parazit ilaçlarından sonra, kedimizin tuvaletini takipte olmalı, parazit döküp dökmediğini kontrol etmeliyiz. Sorunsuz geçen bir haftadan sonra, kedimiz 6. haftasını doldurduğunda, ilk aşılarını yaptırmak için yeniden veteriner ziyareti zamanı geldi demektir.  

Yavru kedimiz var ise olması gereken ilk aşılar; karma, kuduz ve lösemidir. Karma ve lösemi aşıları çoğunlukla iki doz halinde uygulanmakta olup yapıldığı gün, kedimizde sersemleme, hafif ateş ve iştahsızlık gibi belirtiler de görülebilir. Bu tarz belirtilerle karşılaşırsak, her koşulda veterinerimize haber vermekte yarar var. Kuduz aşısı için kedilerin üçüncü ayını doldurmuş olması gerekir. Bu amaçla aşı takvimine öncelikle karma ve lösemi aşılarının ilk dozları ile başlanır. Karma aşının içerisinde solunum yolu enfeksiyonlarına ve kedi gençlik hastalığına karşı bağışıklık geliştirmeye yardımcı içerikler bulunur. Artı olarak aşıların her biri ve dozu için 7-10 gün ara verilmelidir.

Yetişkin Kediler için Aşılar 

Yetişkin bir kedimiz var ise, kedimizin yukarda sözü geçen aşıları aynı periyodu takip ederek olması gerekir. Kedilerin parazit ilaçlarının ya da aşılarının, her iki ayda bir yenilenmesi gerekmektedir. Yetişkin kedilere uygulanan başka bir aşı yoktur. Ancak veteriner hekimimiz yerel salgın risklerine, kedimizin sağlık durumuna ve kullanılan aşı türlerine bağlı olarak aşıların tekrarlanması da isteyebilir. Her koşulda iki ayda bir veterinerinizi ziyaret ederek parazit aşılarını yaptırmak ve genel sağlık kontrolünden geçmesini sağlamalıyız.​ 

E-ikametsigorta.com, ikamet için yabancı sağlık sigortası hizmeti sunan bir Online satın alma platformudur. Ancak üyelerimizin tüm sigorta ihtiyaçları için ve hatta evcil dostunuzun sigortaları için de bize danışabilirsiniz.  

Saygılarımızla

E-İkamet Sigorta Ekibi   

Önemli Not; Bütün ikamet işlemlerinizi Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî web sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden bizzat kendiniz gerçekleştirin. Üçüncü kişilerle ve aracılarla kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan sakınınız. İkamet başvurunuzu bu site dışında kesinlikle yapmayınız. 

Etiketler: İkamet için Sigorta ; Yabancı Sağlık Sigortası ; Yabancılar için Sigorta ; Health insurance for residence permit in Turkey ; İkamet Sigortası ; страховка длявнж в турции ; e-ikamet.goc.gov.tr ; Foreigner health insurance

En yeni blog yazıları için kaydolun ve en iyi teklifleri alın

Teşekkür Ederiz.
Seçiniz