İkamet Başvurusu Hakkında Yararlı & Pratik Bilgiler

Önemli Uyarı: Açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, güncel ve detaylı bilgilere e-ikamet.goc.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

14/06/2021

Değerli Yabancı Sağlık Sigortası Müşterilerimiz, Bu haftaki yazımızda, Türkiye’de oturma izni süreçlerinde sizin için gerçekten önemli ve faydalı konuları toparladık. Yabancı sağlık sigortasından, oturma izni alma süreçlerine kadar anlatılan bu yazı, oturma izni alacak olan ve yabancı sağlık sigortası yaptıracak kişiler için çok faydalı olacağına inanıyoruz. 

Konuları maddeler halinde paylaşacağız. 

·        Türkiye’de ikamet etmek isteyen yabancı kişiler, Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra vize süreleri bitmeden minimum 30 maksimum 90 gün olan vize süresinde ikamet başvurularını yapmaları gerekmektedir. İkamet uzatma yapacak bireylerin ise ikamet bitiş sürelerine 2 ay kala başvurularını yapmaları gerekmektedir.

·        İlk kez ikamete başvuracak kişiler, Türkiye’ye giriş yapmadan başvuru yapamazlar.

·        Bu başvurular yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, devletimizin resmi sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ sitesi üzerinden tüm başvuruların yapılmasına dikkat edilmelidir. Birçok aracı kurum tarafından ücret talep edilmekte, ( ki böyle bir süreç yasal değildir ) sonrasında ciddi mağduriyetler ve başvuru süreçleri konusunda sıkıntılar yaşanabilmektedir.

·        Ayrıca Özel bilgileriniz olan Pasaport, Kimlik, Kullanıcı Şifreleriniz, fotoğraf ve adres bilgileri gibi bilgilerinizi WhatsApp ya da e-mail aracılığıyla üçüncü şahıslarla paylaşması oldukça risklidir ve KVKK gereği de yasaktır.

·        İlk aşamada https://e-ikamet.goc.gov.tr/ sitesi üzerinden kalış amacına uygun olan ikamet başvuru türünü seçerek başvuru sürecine başlanmalıdır.

·        Başvurular yabancı kişinin ikamet etmiş olduğu ildeki İl göç idarelerine yapılır ve bu nedenle randevuyu farklı bir ilden almayı talep eden bireyler için maalesef olumlu yanıt verilmemektedir.

·        Randevu alırken beyan edilecek olan bilgilerin randevu gününde beyan edilecek evraklarda yer alan bilgiler ile aynı olması gerekmektedir.

·        Randevu alırken mutlaka biyometrik fotoğraf yüklenmelidir aksi halde başvuru sürecinde bir sonraki adıma geçiş sağlanamaz..

·        Pasaport bilgilerinin girişi sağlanırken bir diğer önemli husus ise pasaportunuzun geçerlilik süresidir. Eğer Pasaport bitiş tarihi, ikamet talep tarihinizden önce bitiyor ise başvurunuzu tamamlayamazsınız yani pasaport geçerlilik tarihinizden maksimum 2 ay öncesine kadar ikamet talep edebilirsiniz bu nedenle pasaport süresi kısa olan yabancıların mutlaka öncelikle pasaportunu yenilemesi ya da öncelikle kısa süreli ikamete başvurarak bu sürede pasaport yenilemelerini gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

·        Randevu sürecinde beyan edeceğiniz adresin Türkiye’de ikamet adresi olmasına özen gösterilmedir çünkü bu ikamet adresinin noter onaylı belgesi randevu gününde teslim edilecek evraklar arasında yer almaktadır.

·        İkamet için mutlaka ikamet sürelerini kapsayan bir özel sağlık sigortanızın olması gerekmektedir. Sigortanızı satın alırken mutlaka sigorta konusunda yetkili acenteleri tercih etmeyi unutmayın. Maalesef sigorta yetkilisi olmayan aracı kurumlar tarafınca poliçe düzenlemesi randevu gününüzde poliçenizin geçersiz olduğu bilgisi ile karşılaşmanıza sebep olabilir.

·        Randevu alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus ise aslında sigorta bilgileridir. Randevu alırken sigorta bilgilerinizin doğru bir şekilde mutlaka sisteme tanımlanması gerekmektedir. Çoğu kişi maalesef randevu alırken sgk gibi zorunlu sigorta bilgisi istemeyen sigorta türlerini seçip bir sonraki adıma geçiş sağlamaktadır. Ancak bu durum randevu gününde sigorta türünün ve tarihlerinin hatalı olması nedeniyle birçok önemli hataya sebep vermektedir.

Bu nedenle randevu almadan önce mutlaka ikamet için yabancı sağlık sigortası satın alınmalıdır. Sigortayı satın alırken ise ilk başvurularda ikamet talep tarihini ile uzatma başvurularında ise ikamet uzatma tarihi ile aynı olmasına özen gösterilmesi gerekmedir.

 

Sigorta bilgilerinin randevu ekranına eklenirken birçok kişi hata yapmaktadır. Bu konuda dikkat edilmesi gereken noktalar ise;

·        Sayfa Türkçe olmalı ve mutlaka Cep telefonunuzdan değil Bilgisayardan giriş yapılmalısınız.

·        Sigorta Türü: Özel Sağlık Sigortası seçmelisiniz.

·        Firma Adı: Satın aldığınız sigorta şirketini seçiniz. Örnek; Türk Nippon Sigorta A.Ş

·        Geçerlilik Tarihi: Poliçe Bitiş Tarihi 

·        Poliçe No: ………. ' / ' işaretine kadar olan kısımdır.

·        Yenileme No: 0 ( sıfır )

·        Bu bilgileri yazdıktan sonra EKLE butonuna basıp ilerlemelisiniz.

 

* Kısa dönem ikamet türlerinden herhangi birine başvuracak bireylerin, bireysel olarak kendilerine sigorta almaları yeterlidir. Aile ikametine başvuracak bireylerin ise tüm aile bireylerin sigortalı olması gerekmektedir.

* Türkiye‘de kalış nedeninizi mutlaka belirtmeniz, ikametinizin değerlendirilmesinde büyük katkı sağlayacaktır.

* İkamet randevunuzu tamamladıktan https://www.gib.gov.tr/ sitesi üzerinden harç bedellerinizi ödeyebilir ve vergi kimlik numaranızı Online oluşturabilirsiniz.

Tüm bu adımları tamamladıktan sonra randevu günü yanınızda götürmeniz gereken belgeler;

1.      Pasaport fotokopisi

2.      4 adet biyometrik fotoğraf

3.      İkamet randevu başvuru formu

4.      Vergi numarası belgesi

5.      Var ise banka hesap dökümü

6.      İkamet adresinin noter onaylı belgesi

7.      Yabancı sağlık sigortasının elektronik veya ıslak imzalı belgesi



E-ikametsigorta.com, ikamet için yabancı sağlık sigortası hizmeti sunan bir Online satın alma platformudur. Yabancı sağlık sigortası hizmetlerimiz için lütfen web sitemizin ana sayfasını ziyaret ediniz.

Saygılarımızla

E-İkamet Sigorta Ekibi

Önemli Not; Bütün ikamet işlemlerinizi Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî web sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden bizzat kendiniz gerçekleştiriniz. Üçüncü kişilerle ve aracılarla

kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan sakınınız. İkamet başvurunuzu bu site dışında kesinlikle yapmayınız.

Etiketler: İkamet için Sigorta ; Yabancı Sağlık Sigortası ; Yabancılar için Sigorta ; Health insurance for residence permit in turkey ; İkamet Sigortası ; страховка длявнж в турции ; e-ikamet.goc.gov.tr ; Foreigner health insurance

En yeni blog yazıları için kaydolun ve en iyi teklifleri alın

Teşekkür Ederiz.
Seçiniz