Evimiz Depreme Dayanıklı mı?

Önemli Uyarı: Açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, güncel ve detaylı bilgilere e-ikamet.goc.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

10/03/2021

Evimiz Depreme Dayanıklı mı? 

Sayın Yabancı Sağlık Sigortası Müşterilerimiz, Bu blog yazımızda ülkemizin bir gerçeği olan deprem ile ilgili olacak. Ülkemizin neredeyse tamamı, yıkıcı depremlere yol açabilecek deprem kuşakları üzerinde yer alır. Bu nedenle depremle yaşamayı anlamak ve buna göre gerekli önlemler almak hayati derece çok önemlidir. Deprem için en büyük önlem Deprem yönetmeliğine uygun binalar ve evlerde ikamet etmektir. Bu yazımızda en çok önem verilen konulardan biri de yaşadığımız evimizin depreme karşı dayanıklı olup olmadığını nasıl tespit ederiz olacak. 

Deprem gerçeği ile acı bir şekilde yüzleşmemek adına gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Depreme karşı hangi tedbirleri alabiliriz? Evimizin depreme dayanıklı olup olmadığını nasıl anlarsınız? Öncelikle büyük bir depremi en az hasar ve en az can kaybı ile atlatmanın yolu, sağlam binalar yapmaktan ve yaşamaktan geçer. Oturduğumuz evin depreme karşı dayanıklılığını öğrenmek için, ilk adımda kaç yıllık bir bina olduğu ve gözle görülebilir önemli hasarlar olup olmadığını incelemeliyiz. Daha sonrasında binamız hakkında hasar kaydı sorgulama yaparak depreme dayanıklılığı konusunda detaylı bilgi alabiliriz.

Evimizin Depreme Dayanıklılığını Dış Görünüşünden Anlayabilir miyiz?

Evimizin depreme karşı ne kadar dayanıklı olup olmadığını fiziksel görünümünden anlamamız mümkün müdür? Bu yöntemle kesin bilgiler edinmeniz mümkün olmasa dahi, oturduğumuz evin duvarlarında çatlaklar olması ve binanızda aşırı nem olması önemli birer ipucudur. Evimiz inşa edilirken yeterli yalıtım sağlanmamışsa ve doğru bir şekilde zemin etüdü yapılmamışsa su ve nem gibi yıkıcı faktörlerden korunması zordur. Böyle bir durumda binanızın zemin katında da fazla rutubet olabilir. Buradaki kolon ve kirişlerdeki nem durumunu inceleyerek binanızın depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda fikir sahibi olabilirsiniz. Önemli bir göstergedir.

Evimizin Deprem Risk Analizini Yaptırdık mı?

Binamızın deprem risk analizini yapmaları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylı kurumlara başvurabiliriz. Evimizin ya da binamızın deprem risk analizini kolayca yaptırabiliriz Bu işlem için binamızdaki herhangi bir mülk sahibinin ya da bina yöneticisinin talepte bulunması yeterlidir. Deprem risk analizi için kimlik fotokopisi, tapu fotokopisi, başvuru dilekçesi ve bağlı bulunduğunuz belediyeden alacağınız bazı evraklarla size en yakın yetkili kurum veya kuruluşa başvuruda bulunabiliriz.

Deprem risk analizi ile genel olarak evimizde ya da binamızda kullanılan betonun sağlamlığı, zemin etüdünün doğru yapılıp yapılmadığı ve olası deprem anında gösterebileceği dayanıklılık performansı incelenmektedir. Oturduğumuz evin depreme dayanıklılığını değerlendirirken herhangi bir fay hattına yakın olup olmadığı da oldukça önemlidir. En yakın fay hattının evimize ya da binamıza olan uzaklık ve ilgili teknik bilgileri öğrenmek için e-devlet üzerinden AFAD tarafından koordine edilen internet sayfasını ziyaret ederek deprem riski sorgulama işleminizi yapabiliriz.

Evimizin Zorunlu Deprem Sigortasını Yaptırdık mı?

Zorunlu deprem sigortası ( DASK ) Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından yürütülür ve binamızın olası bir depreme karşı devlet güvencesi altına alınmasını sağlamaktadır. Zorunlu deprem sigortamızı yaptırdığımızda binamızın herhangi bir depremde yıkılması ya da hasarlanması durumunda, ALO DASK 125 Çağrı Merkezi’ne başvurmamız yeterli olmaktadır. Başvurunuz için bir dosya açılır ve DASK hasar tespit görevlisi tarafından bina ile ilgili incelemeler yapılır. En kısa sürede hasar tespit çalışması gerçekleşir ve ödenecek olan tazminat tutarı belirlenir. Belirlenen tazminat, tapuda adı kayıtlı olan mülk sahibinin hesabına en kısa sürede yatırılır. Zorunlu deprem sigortası primini yılda 1 defa olmak üzere peşin ödemeniz yeterli olmaktadır. 

Deprem önlenemeyen bir doğal afettir. Ancak depreme karşı tedbirli olmak olası can kaybı ve hasarları asgari seviyeye indirebiliriz. Bu yüzden evinizin veya binanızın depreme karşı dayanıklı olup olmadığını yetkili kurumlara mutlaka kontrol ettirmeli ve deprem sigortanızı yaptırmalısınız. 

E-ikametsigorta.com, ikamet için yabancı sağlık sigortası hizmeti sunan bir online satın alma platformudur. Diğer tüm sigorta ihtiyaçlarınız için müşteri temsilcilerimize ulaşıp, sizin için en doğru seçenekler ve ihtiyaçlarınız için araştırma isteyebilirsiniz. 

Saygılarımızla

E-İkamet Sigorta Ekibi  

Önemli Not; Bütün ikamet işlemlerinizi Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî web sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden bizzat kendiniz gerçekleştiriniz. Üçüncü kişilerle ve aracılarla kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan sakınınız. İkamet başvurunuzu bu site dışında kesinlikle yapmayınız. 

 Etiketler: İkamet için Sigorta ; Yabancı Sağlık Sigortası ; Yabancılar için Sigorta ; Health insurancefor residence permit in Turkey ; İkamet Sigortası ; страховка длявнж в турции ; e-ikamet.goc.gov.tr ; Foreigner health insurance

En yeni blog yazıları için kaydolun ve en iyi teklifleri alın

Teşekkür Ederiz.
Seçiniz