Engelli Araç Satın Alma..

Önemli Uyarı: Açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, güncel ve detaylı bilgilere e-ikamet.goc.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

15/04/2021

Sayın Yabancı Sağlık Sigortası müşterilerimiz, bu blog yazımız ile sizler için engelli bireylerin araç satın alırken kendilerine sunulan imkan ve şartlarından bahsedeceğiz. Ülkemizde engelli oranı maalesef %16 gibi ciddi bir orana sahip, bu konuyu paylaşmanın yararlı olacağına inanıyoruz.​

Ülkemizde uygulanan kanunlara göre, engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak için ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ödemeden araç sahibi olmalarına fırsat sunuluyor. Engelli raporu ile araç alım kolaylığı KDV (Katma Değer Vergisi) ‘ni kapsamamaktadır. Engelli indirimleri %40 üzeri ve %90 üzeri engellilik olmak üzere 2 farklı statüde ele alınmaktadır. %90 engelli raporu ile satın alınan araçlar, engelli raporuna sahip kişinin yakınlarını indirim kapsarken, %40 engelli raporu ile, engellinin kendi kullanacağı araç olarak tanımlanmaktadır. 

Engelli araç satın alma şartları

§ ÖTV muafiyetli araç alacak olan kişinin 18 yaşından büyük ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekmektedir.

§ Tam teşekküllü bir devlet hastanesinden kişinin engel durumunun raporunun olması gerekmektedir.

§ Engelli raporları süreli ve süresiz olmak kaydı ile ikiye ayrılır. Süreli olan raporların tarih sonunda güncellenmesi gerekmektedir.

§ Araç Motor hacminin 1.6 altında olması gerekmektedir.

§ Engelli raporu ile alınan aracın, ÖTV muafiyeti olduğu için 5 yıl boyunca kimseye satılmasının belirli şartlara tabidir.

§ Engel durumu %40 ve %89 arasında olan kişilerin H sınıfı ehliyete sahip olması gerekmektedir. Engelli aracı, engelli raporu olan kişinin üzerine kayıt ettirilmeli ve engel durumuna göre yeniden dizayn edilmelmek zorundadır. Özel olarak satın alınan ve dizayn edilen araçların başkası tarafından sürülmesi söz konusu değildir.

§ Engel durumu %90 ve üzeri olan engelli bireylerin herhangi bir sürücü belgesine sahip olmasına gerek yoktur. Bu kişiler için 1. Derece yakınlarından herhangi birisi ehliyeti var ise kullanabilmektedir.

H sınıfı ehliyet nedir?

Fiziksel sebeplerden dolayı, engelli, raporu bulunan bireylerin, motosiklet ya da otomobil kullanmak için başvurdukları ehliyet türüne H Sınıfı Ehliyet denir.

ÖTV indirimi hangi araçlar için geçerlidir.

§ Araçların mutlaka sıfır kilometre ve plaka tescil edilmemiş olması gerekmektedir.

§ 1.6 motor hacminin altında binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi aracı, ATV gibi Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin 87.03 tarife pozisyonunda yer alan araçlar indirim kapsamında değerlendirilir.

§ Eşya ve yük taşımak için dizayn edilen 2.8 altında motor hacmine sahip van, panelvan, kamyonet, pick-up gibi Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin 87.04 tarife pozisyonunda yer alan araçları satın alırken indirimden faydalanılabilir.

§ Motosikletler ve Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin 87.11 tarife pozisyonunda yer alan tüm araçlar ÖTV’den muaf tutulur.

%40 Engelli̇ Raporuyla Araç Alımı

§ ÖTV de dahil olmak üzere tüm vergiler dahil bedeli 330.800 TL olan; binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, jeep, Station Wagon olması farketmeksizin tüm araçlar bu uygulama kapsamında araç alabilir.

§ 2800 cm³ veya altında motor hacmine sahip olan van, panelvan, kamyonet, pick-up, arazi aracı gibi taşıtlar istisnadır ve fiyat sınırları yoktur.

§ Motosikletler için fiyat ve silindir hacmi sınırlaması yoktur.

§ Kişinin H sınıfı ehliyeti olması gerekmektedir.

%90 Engelli̇ Raporuyla Araç Alımı

§ %90 ve üzeri engele sahip olan bireyin raporunda özel engelli aracını kullanmaya engel bir durum söz konusu değilse özel aracı H sınıfı ehliyetiyle kullanabilirler. 

§ Kişinin engel durumu araç kullanmaya engel ise 1. dereceden 3. dereceye kadar olan yakınları ÖTV muafiyetli araç satın alabilirler. 

§ Engel oranı %90 üzeri olan ve adına araç alınacak kişi;

§    18 yaşından küçük ise anne ve babasının muvafakat vermesi gerekir.

§    18 yaşın üzerinde zihinsel engeli olmayan biri ise kendi başına işlem yapabilir.

§    18 yaşından büyük fakat zihinsel engelli bireyse, engelli kişi adına vasi kararının alınması şarttır. Vasi kararı daha önceden olabilir, bu gibi durumlarda araç alımına ait kullanmak üzere diye belirtilmesi gerekmektedir.

Engelli araç alımında hangi belgeler gerekmektedir?

§ Engelli bireye ait engelli raporu.

§ Raporda belirtilen engelli derecesi belgesi.

§ Engelli vatandaş eğer aracı kendisi kullanacak ise H Sınıfı ehliyet.

§ Vergi dairesinden alınan ÖTV ödeme belgesi.

Engelli bireyler farklı araç kullanabilir mi?

  Engelli bireyin kullanacağı araç, sağlık raporunda belirtilen özelliklerde olmalıdır. Örnek verecek olursak; sadece otomatik vitesli araç, elden kumandalı araç, özel tertibatlı araçlar olabilir. Yani raporunda “Sadece özel tertibatlı araç kullanabilir.” yazan bir birey otomatik vitesli araç kullanamaz. Ayrıca H sınıfı ehliyete sahip birey ticari araç da kullanamaz.

Engelli bireyler ikinci el araç satın alabilir mi?

Özel Tüketim Vergisi yani ÖTV, ikinci el araçlarda geçerli olmadığı için, engelli bireylerin raporu ikinci el araç alımlarında herhangi bir etkiye sahip olmayacaktır. Fakat engelli birey kendisine uygun bir ikinci el araç alabilir ya da aldığı herhangi bir ikinci el aracı raporunda yer aldığı şekilde düzenleyerek kendine uygun bir hale getirebilir. Aracını engelli araç olarak kaydettirdiği takdirde MTV ‘den muaf tutulur. 

Tüm bunlara ek olarak;

§ Engelli raporu ile alınan araçlar, İSPARK gibi işletmelerden ücretsiz faydalanabilirler.

§ AVM ve parklarda, araçlarını engelliler için ayrılan özel alanlara park edebilirler.

§ Engelli raporu ile alınan araçlar 5 yıl içerisinde satılamaz. Satılmak istendiği takdirde ÖTV ödemesi yapılır.

E-ikametsigorta.com, ikamet için yabancı sağlık sigortası hizmeti sunan bir online satın alma platformudur. Yabancı sağlık sigortası hizmetlerimiz için lütfen web sitemizin ana sayfasını ziyaret ediniz. 

Saygılarımızla

E-İkamet Sigorta Ekibi

Önemli Not; Bütün ikamet işlemlerinizi Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî web sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden bizzat kendiniz gerçekleştiriniz. Üçüncü kişilerle ve aracılarla kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan sakınınız.

Etiketler: İkamet için Sigorta ; Yabancı Sağlık Sigortası ; Yabancılar için Sigorta ; Health insurance for residence permit in turkey ; İkamet Sigortası ; страховка длявнж в турции ; e-ikamet.goc.gov.tr ; Foreigner health insurance

En yeni blog yazıları için kaydolun ve en iyi teklifleri alın

Teşekkür Ederiz.
Seçiniz