Yabancılara Kdv İstisnaları

Önemli Uyarı: Açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, güncel ve detaylı bilgilere e-ikamet.goc.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

20/06/2022

Yabancılara Kdv İstisnaları

Sayın Yabancı Sağlık Sigortası müşterilerimiz, Bu blog yazımız ile konut satın alma süreçlerinde KDV istisnaları hakkında özet bir bilgi paylaşacağız. Bu amaçla Onyx Partners Global bu yöndeki blog yazısını size sunuyoruz.

Bu yönde Türkiye'de herhangi bir satın alma / yatırım öncesinde bu alanda profesyonel olan danışman avukatlardan destek almanızı tavsiye ediyoruz.

Türkiye'de yerleşik olmayan yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişilere ilk teslim olarak yapılan gayrimenkul satışları KDV Kanunu'nun 13. maddesinin (i) bendi uyarınca KDV'den müstesnadır.

2012 yılında Tapu Kanunu’nda yapılan bir değişiklikle yabancıların Türkiye'de taşınmaz veya sınırlı ayni hak edinebilmesi için gerekli olan mütekabiliyet ilkesi kaldırılarak yabancıların Türkiye'de taşınmaz edinmeleri kolaylaştırılmıştır.

Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun uygulanmasına ilişkin yönetmelik, yukarıda belirtilen düzenlemelere paralel olarak, yabancılara konut ve işyeri satışını teşvik etmek amacıyla 2017, 2018 ve 2022 yıllarında değiştirilmiştir. En az 500.000 ABD Doları tutarında taşınmaz veya gayrimenkul yatırım fonu katılma payı satın alan yabancılara, üç yıl boyunca satmamak kaydıyla Türk vatandaşlığı kazanma hakkı verilmiştir.

İSTİSNA KAPSAMINDAKİ TAŞINMAZLAR

3065 sayılı Kanunun (13/i) maddesinde düzenlenen istisna kapsamında konut veya işyeri olarak inşa edilen yapılar yer almaktadır.

Konut veya işyerinin bu istisna kapsamında teslime konu olabilmesi için yapının konut veya işyeri olarak inşa edilmiş olması, yapı ruhsatına sahip olması ve alıcıya kullanıma hazır olarak teslim edilmesi zorunludur. Mümkün olan durumlarda, konut veya işyerlerinde kat irtifakı tesis edilmelidir. Yapı ruhsatında konut, dükkan, ofis, apartman, devre mülk ve benzeri olarak tanımlanan konut veya işyerleri istisna kapsamında değerlendirilir.

İLK KONUT VEYA İŞYERİ TESLİMİ

İstisna, konut veya işyeri yaptıran mükellefin İLK TESLİMATINDA uygulanır. Konut veya işyerinin inşaatçılardan alınıp başkasına satılması halinde, konut veya işyerinin teslimi ilk teslim sayılmaz.

YÖNETMELİKTEN YARARLANABİLECEK ALICILAR

- Çalışma veya oturma izni ile yurt dışında altı aydan fazla ikamet eden Türk vatandaşları

- Son 6 ay içinde Türkiye'ye yerleşmemiş yabancı uyruklu kişiler

- Türkiye'de yasal ve/veya iş merkezi olmayan ve Türkiye'de işyeri veya daimi temsilci aracılığıyla gelir elde etmeyen kurumlar

Bu koşulları sağlayan ve bu istisnadan yararlanan alıcıların istisna kapsamında birden fazla konut veya işyeri satın almaları mümkündür.

Türkiye'de İkamet Başvurusu, Yatırım veya Gayrimenkul Satın almak için her türlü sorularınızı ÜCRETSİZ olarak [email protected] 'a mail atarak avukatlarımıza sorabilirsiniz.

Saygılarımızla

E-İkamet Sigorta Ekibi

En yeni blog yazıları için kaydolun ve en iyi teklifleri alın

Teşekkür Ederiz.
Seçiniz