Yabancı Sağlık Sigortası ( İkamet İzin Sigortası )

Önemli Uyarı: Açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, güncel ve detaylı bilgilere e-ikamet.goc.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

24/01/2023

Yabancı uyruklu bireylerin Türkiye’de ikamet başvuru yapabilmesi için vize, menkul, gayrimenkul kayıtları veya ticari ilişkileri gibi gerekli şartları taşımaları getirmeleri gerekir. 11 Nisan 2014 tarihinde yürürlüğe giren yasa ile yabancılar için sağlık sigortası da bu zorunluluklar arasına girdi. Türkiye’de ikamet etmek isteyen yabancıların zorunlu yaptırması gereken yabancı sağlık sigortası hakkında tüm bilgileri blog yazımızla sizinle paylaşıyoruz.

Yabancı Sağlık Sigortası Nedir?

Yabancı sağlık sigortası, Türkiye’de minimum 1 yıl veya daha uzun süre ikamet edecek yabancı uyruklu bireylerin yaptırması gereken bir sigortadır. Bir başka deyimle, Türk vatandaşlığına sahip olmayan yabancıların ikamet izni ya da oturma izni almak için satın aldıkları sağlık sigortası türüdür. İkamet Sigorta kapsamında yabancı uyruklular, ayakta ve yatarak tedavi teminatları sahip olurlar. Yabancı sağlık sigortası, bir başka ifade ile yabancı uyruklular oturma izni sağlık sigortası olarak da bilinir.

İkamet İzin Sigortası Nedir?

İkamet başvuru sigortası, farklı bir ifade işe yabancı uyruklular için oturma izni sağlık sigortası demektir. Ülkemizde olduğu gibi, Dünyada da birçok ülkede ikamet için yabancı sağlık sigortasına benzer sigortalar mevcuttur. Benzer terimler aslında yabancı sağlık sigortası yerine ikamet izni sigortası ya da oturma izni sigortası şeklinde Türkçeye çevirebileceğimiz isimlerle ifade edilmektedir. Bu nedenle İkamet sigortası ile yabancı sağlık sigortası aynı anlamlarda olduğunu söyleyebiliriz. 

Yabancılar Sağlık Sigortası Yaptırmak Zorunluda mı?

Türkiye’de ikamet başvurusu yapmak isteyen yabancılar, turistik vizesi bittikten sonra Türkiye’den giriş çıkış yapmaksızın kalmaya devam edebilmek için yabancı sağlık sigortası zorunludur. Yabancılar oturma izni için sağlık sigortası yaptırmak Türkiye de ikamet etmek isteyen yabancı konuklar için zorunluluktur. Ancak Çifte vatandaşlık sahip ise birey, bu durumlarda ise Türk vatandaşlığı da bulunuyorsa bu şart aranmaz

Yabancı Sağlık Sigortasında Kimler Yararlanabilir?

Türkiye'de turistik vize sonrasında yaşamak veya çalışmak isteyen yabancı uyruklu bireyler yabancı sağlık sigorta yaptırabilirler. Yabancı sağlık sigortası yaptırma ve başvuru koşulları sigorta şirketlerine göre farklılık gösterebilmektedir. Bazı şirketlerde belirli bir yaşlara kısıt söz konusudur. Genel olarak 0-65 yaş arası yabancılara sağlık sigortası yapılması standart olarak verilmektedir. Bunun için e-ikametsigorta.com web sitemizi ziyaret edip online yabancı sağlık sigortası karşılaştırmalı tekliflerini kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Türk Eşle Evli Olan Yabancılar İçin Yabancı Sağlık Sigortası Zorunlu mu?

Yabancı uyruklu bir bireyin eşi Türk vatandaşı ise yabancı sağlık sigortasından önce Türk Eşin SGK sorgulaması yapılır. Türk Eş, Aktif SGK’sı olup borcu yok ise kapsamında sigortalı ise yabancı eşe yabancı sağlık sigortası gerekmez. 

Eşi SGK’lı olmayan veya Sgk’sı olup borcu olan yabancı uyruklu bireylerin, Türkiye’de ikamet başvurusu yapabilmeleri için yabancı sağlık sigortası yaptırmaları zorunludur. 

Yabancılar için Sağlık Sigortası Kapsamı Nedir?

Yabancı sağlık sigortası teminatları, Acil Tedavi Teminatı, ayakta ve yatarak tedavi şeklinde 3’e ayrılır. 

Ayakta tedavi teminatları genel hatlarıyla : 

  • Doktor muayenesi
  • Tahliller
  • İlaç
  • Fizik tedavi

Yatarak tedavi teminatları ise: 

  • Ameliyatlar,
  • Hastanede kalış durumunda ortaya çıkan masraflar
  • Kemoterapi
  • Radyoterapi
  • Diyaliz
  • Suni uzuv giderleri 

Standart olarak poliçe süresi 1 yıldır. İkamet başvuru tarihi ile başlangıç tarihi aynı olması gerekmektedir.


Yabancı Sağlık Sigortası 2 Yıllık Olur Mu?

Genel olarak İkamet sigortası 1 yıllık olarak düzenlenir. Poliçe kapsamındaki teminatlar, poliçe başlangıç ve bitiş tarihlerinde bekleme sürelerine uygun olarak aktiftir. Birçok sigorta şirketi 2 yıllık ikamet başvuruları mümkün olduğu için 2 yıllık yabancı sağlık sigortası da düzenleyebilmektedir. www.e-ikametsigorta.com üzerinden kolaylıkla fiyatları karşılaştırarak görebilir, 2 yıllık poliçenizi de tek işlem ile satın alabilirsiniz.

Yabancı Sağlık Sigortası İptal Edilir Mi?

Yabancı sağlık sigortası iptal edilebilir. Bunlardan ilki SGK kapsamına dahil olmaktır. Yabancı uyruklu kişiler, Türkiye’de ikamet ederken bir yandan SGK’lı olarak çalışmaya başlarlarsa sigortalarını iptal etme hakkına sahipler. Bu amaçla Sgk dökümü ile satın aldığı sigorta şirketine başvurmaları yeterli olacaktır.

Diğer durum ise yabancı uyruklu kişinin oturma izni reddedilmesi durumunda geçerlidir. Bu yönde Göç İdaresi red belgesi ile sigorta şirketine başvuru yapması yeterli olacaktır

Yabancı Kişiler Özel Sağlık Sigortası Yaptırabilir mi?

Yabancı Misafirler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları gibi özel sağlık sigortası yaptırabilirler. Ancak ilk adım olarak oturma izni ya da diğer bir adıyla ikamet izni almaları istenir. İkamet İzni aldıktan sonra kendilerine YKN (Yabancı Kimlik Numarası) verilir. Yabancı uyruklu bir kişi öncelikle yabancı sağlık sigortası yaptırıp diğer yasal koşulları da sağlayarak oturma izni alabilmektedir. İkamet izni olan yabancılar YKN sahip olduktan sonra özel sağlık sigortası yaptırabilirler. 

Oturma iznine sahip olan yabancı uyruklu kişilere, Türkiye Cumhuriyeti tarafından kimlik kartı verilir. Kart üzerinde Türk vatandaşlarının kullandığı Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının bir benzeri olan yabancı kimlik numarası yer alır. 

E-İkametsigorta.com, yabancı uyruklu kişiler için birçok farklı sigorta şirketinden ikamet sigorta poliçe tekliflerini oluşturur. Sigorta yaptırmak isteyen kişiler, teklifler arasından kendilerine en uygun olan seçeneği tercih ederek online 3 adımda sigortalarını güvenle satın alabilirler.

Her Türlü Soru ve Taleplerinizi sorabileceğiniz ana dilde ki müşteri hizmetlerimizin 7 gün hizmet verdiği Whatsapp iletişim hattımız ile her zaman iletişime geçebilirsiniz

Saygılarımızla,

E-İkamet Sigorta Ekibi

Web Sitesi : https://www.e-ikametsigorta.com/

İletişim   :+90 212 355 89 89

WhatsApp :+90 530 468 20 03 

Adres   : Nispetiye Mah. Gazi Güçnar Sok. No:4 Kat:4 Ofis No:10 Beşiktaş, İstanbul         

Önemli Not; Bütün ikamet işlemlerinizi Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî web sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden bizzat kendiniz gerçekleştirin. Üçüncü kişilerle ve aracılarla kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan sakınınız. İkamet başvurunuzu bu site dışında kesinlikle yapmayınız.  

Tags:страхование проживания;иностранное медицинское страхование;страхование для иностранцев;медицинская страховка для вида на жительство в Турции;страхование проживания. страхование вида на жительство; Иностранное медицинское страхование; Страхование для иностранцев; Медицинская страховка для вида на жительство в Турции; Страхование проживания; страховка для внж в турции ;e-ikamet.goc.gov.tr ; медицинская страховка иностранца.: Insurance for Residence , Foreign Health Insurance; Insurance for Foreigners , Health insurance for residence permit in Turkey , Residence Insurance , страховка длявнж в турции , www.e-ikamet.goc.gov.tr , Foreigner Health Insurance , İkamet insurance , Yabancı Sağlık Sigortası , Yabancı Sigorta, Oturum İzin Sigorta , Göç İdaresi Sigorta , E-İkamet Başvuru Sigortası , İkamet Sağlık Sigortası , İkamet Sigorta , Turkish Citizenship , Ankara Sigorta , Türk Nippon Sigorta , Sompo Japan Sigorta , Arex Sigorta , Groupama Sigorta , Demir Sigorta , İkamet için Sigorta , İkamet Başvuru Sigortası , İkamet Sigortası, ikamet sigortası

En yeni blog yazıları için kaydolun ve en iyi teklifleri alın

Teşekkür Ederiz.
Seçiniz