Türkiye'nin Güzellikleri: Sivas

Önemli Uyarı: Açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, güncel ve detaylı bilgilere e-ikamet.goc.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

23/02/2021

Türkiye'nin Güzellikleri: Sivas

Değerli İkamet Sigortası müşterilerimiz, bu hafta sizlerle Türkiye'nin Güzellikleri serimizin Sivas sayısını paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Eğer siz de hazırsanız gelin Sivas’ı tanımaya başlayalım.

SİVAS

İç Anadolu Bölgesi’nin doğusunda yer alan Sivas, yüzölçümü açısından Türkiye’nin ikinci büyük şehridir. İpek Yolu üzerinde yer alması ve Kral Yolu’nun geçtiği bir yer olması nedeniyle de tarihi açıdan büyük bir önem arz ediyor. Sivas, Anadolu’nun en eski ve en önemli kentlerinden biridir.

UNESCO referanslı Divriği Ulu Camii’ni bilmeyen yoktur elbette. Yapısıyla El-Hamra’ya benzeyen ve Divriği ilçesinde bulunan Divriği Ulu Camii Süleyman Şah’ın oğlu Ahmet Şah tarafından, Darüşşifa ise Ahmet Şah’ın eşi Melike Turan tarafından yaptırılmış. İki kubbeli cami, darüşşifa ve türbeden oluşan bu büyük eser sadece mimari olarak değil, Anadolu geleneksel taş işçiliğinin yansıdığı en güzel eserlerden biri olmasıyla da büyük önem taşıyor.

Ancak İpek Yolu’nun üzerinde bulunmasıyla apayrı bir öneme sahip Sivas’ta görülmesi gereken envai çeşit yer var!

Sivas’ın simgelerinden bir diğeri olan Kale Camii, Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi’nin hemen dibinde oluşuyla birkaç adımla ulaşabileceğiniz bir cami. Kareye yakın dikdörtgen planıyla tamamen kesme taştan yapılan cami Padişah III. Murat zamanında vezir Sivas Beylerbeyi Murad Paşa tarafından yaptırılmış.

Kale Camii’nin hemen yanı başında bulunan Şifaiye Medresesi, bir diğer adıyla Sivas Darüşşifası, Selçuklu Sultanı I. İzzeddin Keykavus tarafından şifahane olarak yaptırılmış, Osmanlı döneminde de medrese olarak kullanılmış. Medreseyi bu kadar önemli kılan noktalardan biri dünya üzerinde bugüne kadar varlığını koruyan en eski hastanelerden biri olması. Taş ve tuğla malzemelerle inşa edilen yapı tuğla işçiliği, süsleme ve kabartma figürleri, kitabeleriyle mimari açıdan en değerli Anadolu Selçuklu eserlerinden biri olarak anılıyor. Dört eyvanlı Şifaiye Medresesi’nin güney eyvanı I. İzzeddin Keykavus’un türbesini oluşturuyor.

Medrese medreseye karşı! Şifaiye Medresesi’nin tam karşısında bulunan Çifte Minareli Medrese adı üzerinde taç kapı üzerinde yükselen iki minaresi ile biliniyor. Medrese 1271/72 yılında İlhanlı vezir Sahip Şemseddin Mehmet Cüveyni tarafından yaptırılmış. Medresenin tek özgün kısmı görkemli ön cephesi, o da Anadolu’nun en yüksek taç kapısının olmasından kaynaklanıyor. Darü’l-hadis ismiyle de bilinen Çifte Minareli Medrese geometrik ve bitkisel motifleriyle süslü taşkapısı ve köşelerindeki yarım kuleleriyle adeta zamana meydan okumuş.

Sırada Gök Medrese var. Türk mimarisi ve süsleme sanatının buluştuğu en güzel yapı!

Zengin görünümlü mermer taş kapısı ve açık avlusuyla 1926 yılına kadar medrese olarak kullanılıyordu, 1926’da ise müzeye dönüştürüldü. Mavi ve sarı tonlarının bir masaldan fırlarcasına uyumu hayranlık uyandırıcı gerçekten.

Sivas'a Nasıl Gidilir?

Sivas Erzurum'a 434 kilometre, Kayseri'ye 196 kilometre, Malatya'ya 247 kilometre, Ankara'ya 442 kilometre, İzmir'e 1023 kilometre, Bursa'ya 821 kilometre, Antalya'ya 836 kilometre ve İstanbul'a 893 kilometre mesafede yer almaktadır. Sivas'a ulaşım için birçok alternatif vardır.

Sivas'a ulaşmanın en hızlı ve en konforlu yollarından biri de hava yoluyla gelmektir. Şehir merkezine 22 kilometre uzaklıkta olan Sivas Nuri Demirağ Havalimanı'na farklı hava yolu firmaları tarafından İstanbul ve İzmir'den tarifeli seferler düzenlenmektedir

E-ikametsigorta.com, ikamet için yabancı sağlık sigortası hizmeti sunan bir Online satın alma platformudur. Yabancı sağlık sigortası hizmetlerimiz için lütfen web sitemizin ana sayfasını ziyaret ediniz.

Saygılarımızla

E-İkamet Sigorta Ekibi

Önemli Not; Bütün ikamet işlemlerinizi Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî web sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden bizzat kendiniz gerçekleştiriniz. Üçüncü kişilerle ve aracılarla kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan sakınınız. İkamet başvurunuzu bu site dışında kesinlikle yapmayınız.

En yeni blog yazıları için kaydolun ve en iyi teklifleri alın

Teşekkür Ederiz.
Seçiniz