Telefon Bağımlılığı Belirtileri & Az Kullanmanın Yolları

Önemli Uyarı: Açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, güncel ve detaylı bilgilere e-ikamet.goc.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

19/07/2021

Telefon Bağımlılığı Belirtileri & Az Kullanmanın Yolları

Sayın İkamet Sağlık Sigortası müşterilerimiz, Bu blog yazımız ile her birimizin artık sahip olduğu ve neredeyse 7/24 elimizden düşürmediğim Cep Telefonlarımız hakkında olacak. Cep telefonları hem kendimiz hem de çocuklarımız için ciddi riskler barındırıyor.

Son dakika haberlerine anında ulaşmak, maillerimizi sürekli kontrol etmek, Whatsapp ile sürekli gruplar ve arkadaşlarımız ile iletişimde kalmak, her an değişen konuları takip etmek ve güncel kalabilmek için sürekli telefonumuzu kontrol etmek zorunda hissediyoruz. Güncel kalma ihtiyacımız 20 yıl önce bu kadar ihtiyaç mıydı yoksa her gün daha da bağımlı olmaya mı başladık? Çocuklarımız için aldığımız önlemleri kendimiz için de almamız gerekli değil mi veya en azından dengelemek zorunda değil miyiz?

Peki bunu nasıl başarabileceğiz? Telefonunla olan ilişkimizi değiştirmek için günlük hayatımızla olan ilişkini gözden geçirmekle başlayalım. Telefonumuzu hayatının merkezinden uzaklaştırmak büyük bir kayıp değildir. Paniklemeyin Aksine, hayatımızın kontrolünü ve zamanımızın kontrolünü tekrar elimize almayı sağlayacaktır.

Telefon Bağımlılığı Belirtileri

“Telefon bağımlısı mıyım?” veya “Çocuğum bir telefon bağımlısı mı?” sorusunu kendimize soruyorsak önemli bir eşikteyiz demektir. Aşağıdaki belirtiler mevcutsa telefon bağımlılığı ihtimali ciddi bir seviyede demektir.

·       Sık sık telefona bakma / kontrol etme ihtiyacı hissetmek,

·       Farklı insanlarla göre daha uzun süre telefon kullanmak,

·       Bir sebepten telefonsuz kaldığımızda ( kayıp, unutma, şarj bitmesi ) sinirlenme, hayata küsme, paniklemek,

·       Telefonda geçirdiğimiz zaman yüzünden iş ve okula konsantre olamamak,

·       Sosyal hayata karışmaktan kaçınma,

·       Telefonla gereksiz fazla zaman geçirilmesi sebebiyle uyku bozuklukları,

·       Seyahat sırasında, yemek yerken, uyumadan önce ve uyandıktan hemen sonra telefona bakma arzusu,

Nomofobi Nedir?

Telefonsuz kalma korkusunun adıdır Nomofobi, Bireylerde telefondan kısa süre bile uzak kalınması durumunda dürtüsel bozukluklar, öfke hali ve odaklanma güçlüğü olabilir.

Önlemler için bir kaç başlık..

Yatak Odanıza Sokmayın

Eğer telefonunuzu çok sık kullandığınızdan şüphe ediyorsanız bazı sınırlar çizmenin zamanı gelmiştir. Bunu yapmaya başlamanın iyi bir yolu telefonunuzu ne sıklıkta kontrol ettiğinizi ve ona ne kadar vakit ayırdığınızı takip eden bir uygulama indirmek olabilir. (iOS için ‘Moment’ ve android için de ‘Offtime’ kullanılabilir.) Eğer hayatınızı kontrol altına almak istiyorsanız yatak odanıza telefonunuzu sokmayın. Bu telefonunuzu çalar saat olarak kullanamayacağınız anlamına geliyor, kendinize bir çalar saat alınız

Günde En Az 1 Saat Kullanmayın

Gün içinde ‘telefonsuz’ zaman dilimi belirleyin. Her gün içinde 30-60 dakikalık bir zaman dilimi belirleyin ve bu süre içinde telefonunuzu kapatın. Aileniz veya arkadaşlarınızla 24 saatlik bir ‘telefon detoksu’ yapmayı deneyin.

Evinizde Yasak Noktalar Belirleyin

Evin içinde telefon kullanımın yasak olduğu alanlar belirlemek telefon kullanım ihtiyacınızı azaltır. Örneğin; Telefonları yatak odalarında yasaklamak daha iyi bir uyku sağlarken, yemek masasında yasaklamak da aileyi tekrar bir araya getirebilir. Bu davranış etrafınızdaki insanların da kendi telefonlarıyla uğraşmasını engelleyecektir.

Bildirimleri Kapatın

Telefonunuzun titreşip yanıp sönmesine karşı koymak artık çok zor, ayarlardan bildirimleri kapatarak kontrolü elimize almak için ilk adımı atabilirsiniz. Telefonumuzda yaşam kalitemizi yükselten, önemli uygulamaları tutunuz.

En çok Kullandığınız Uygulamalar

Yaşam kalitenize katkısı olmayan, dikkatinizi dağıtan tüm uygulamaları silin. Pc’den yapabileceğiniz uygulamaları cep telefonunuzdan silin ve kurtulun.

E-ikametsigorta.com, İkamet için yabancı sağlık sigortası hizmeti sunan bir Online satın alma platformudur. Ancak üyelerimizin sigorta ihtiyaçları için tüm alanlarda bize danışabilirsiniz.

Saygılarımızla

E-İkamet Sigorta Ekibi

Önemli Not; Bütün ikamet işlemlerinizi Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî web sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden bizzat kendiniz gerçekleştiriniz. Üçüncü kişilerle ve aracılarla kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan sakınınız. İkamet başvurunuzu bu site dışında kesinlikle yapmayınız.

Etiketler: İkamet için Sigorta ; Yabancı Sağlık Sigortası ; Yabancılar için Sigorta ; Health insurancefor residence permit in Turkey ; İkamet Sigortası ; страховка длявнж в турции ;

e-ikamet.goc.gov.tr ; Foreigner health insurance ; İkamet insurance

En yeni blog yazıları için kaydolun ve en iyi teklifleri alın

Teşekkür Ederiz.
Seçiniz