Kira Sözleşmelerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Önemli Uyarı: Açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, güncel ve detaylı bilgilere e-ikamet.goc.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

24/05/2021

Kira Sözleşmelerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Sayın Yabancı Sağlık Sigorta müşterilerimiz, Bu yazımız ile ülkemizde bir çoğumuzun satın almaktan ziyade kiralama yöntemiyle yaşam alanlarımızı belirliyoruz. Özellikle son zamanlardaki inşaat maliyetlerinin de artması ile zorunlu olarak tercih ettiğimiz konut kiralamaları hakkında önemli noktaları paylaşacağız.   

Ev sahibi veya kiracı olun, hiç fark etmez, Konut kiralama süreçlerinde taraflar farklı zorluklar yaşayabiliyor. Mülk sahibi, satın aldığı eve değer biçmekte ya da onu emanet edecek ve kiralama süresince sorun yapamayacak uygun birisini seçmekte zorlanırken, kiracılar da en doğru evi araştırırken titiz davranıyorlar. Tam da bu noktada ev sahibi ile kiracı arasındaki konuları netleştirmek ve kiralama sürecinde doğabilecek sorunların önüne geçmek için detayların çok iyi bir şekilde bilmenizde büyük fayda var. 

Şimdi o detaylara bakalım…

Kira Sözleşmesini Yasalara Uygun Şekilde Hazırlayın

Kiralama sürecinde, ev sahibi veya kiracı olarak belirli konularda sözel anlaşmaya varmış olabiliriz. Ancak tecrübe ile sabit olmak üzere bu konuları yazılı yani bir sözleşme haline getirmemiz iki tarafın da haklarını korumak için gerekli. Bu amaçla sözleşmeyi hazırlamadan önce biraz araştırma yapmak ve fikir sahibi olmak için internetten kira sözleşmesi örneklerine ulaşabilirsiniz. Bu sayede sözleşme formatını görerek sonra boş kira sözleşmesini alıp karşı tarafla belirlediğimiz koşullar doğrultusunda dokümanı hazırlayabiliriz.

Bu sözleşme genel olarak; özel, genel koşullar ve kiracıya teslim edilen eşya ya da demirbaşlar olmak üzere üç bölümden oluşur.

Kira Sözleşmesinde Önemli Detaylar

Kira kontratı yaparken hem mülk sahibinin hem de kiracı haklarına yasalara uygun çerçevede dikkat edilmesi gerekir. Bu konuların çok net ve karışıklığa sebep vermeksizin açıklanmış olması gerekir. Aksi halde zamanla lı sorumlulukların yerine getirilmemesi yüzünde çeşitli sorunlar ortaya yaşanmaktadır.

Nelere dikkat etmeliyiz. 

1* Sözleşmede; kiralanacak mülkün devlet kayıtlarındaki resmi adresi, cinsi ve mülk sahibinin kişisel bilgilerine eksiksiz ve doğru olarak yer verilmeli. ( Mülk sahibinin, doğru kişi olduğunu bu yolla da teyit edebilirsiniz )

2* Sözleşme imzalanırken evi kiralayan kişinin mülk sahibi; kiralayacak kişinin de kiracı adayı olduğundan emin olunmalıdır. Aksi bir durumla karşılaşmamak için sözleşmede kimlik fotokopilerini de bulundurun.

3* Yıllık ve aylık kira bedeli hem yazıyla hem de rakamla sözleşmede yer almalı. Kiranın hangi periyotlarda ödeneceği net ibarelerle belirtilmeli. Örneğin; 2 ayda bir veya her ay başı şeklinde. 

4* Yıllık Kira artış oranı sözleşmede mutlaka yer verilmelidir.

5* Kira sözleşmesi yapılırken depozito alındıysa, bu bedeli mutlaka sözleşme de olmalı ve hangi koşullarda iade edileceği ya da edilmeyeceğinin de belirtilmesi gerekmektedir. 

6* 500 YTL ve üzeri kira ödemelerinin yasal olarak bankaya ya da PTT’ye ödenmesi zorunludur. Bu yüzden mülk sahibinin hesap numarası / ıban no sözleşmede mutlaka yer verilmesi gerekir. 

7* Kiracının elektrik ya da doğal gaz faturalarından sorumlu olmaması gibi mülk sahibi ve kiracının uzlaştığı özel koşullar sözleşmeye dahil edilmelidir.

8* Kira sözleşmesinin süresi ve kiracının evde tadilat yaptırmasıyla ilgili maddeler de sözleşmede bulunmalıdır. 

9* Kira sözleşmesinde her iki tarafın da ıslak imzası bulunması gereklidir.

Kiralama Güncel Gelişmeleri Takip Edin 

​Kira zammı yapılırken miktarın belirlenmesinde kullanılan enflasyon oranlarına özellikle dikkat etmeniz gereken noktalardan birisidir. Çünkü kira artışları enflasyona göre belirlenen üst sınırı geçmemesi gereklidir. Böylelikle güncel yasalara uygun ve değişen konuları takip edebilir, yeni yılda buna göre adımlarınızı atabilirsiniz. 

İster ev sahibi olun ister kiracı; evinizi kesinlikle çok küçük primlerle evinizi ve eşyalarınızı güvence altına alabilirsiniz. Yıllık sadece 100-150 YTL ye 1 yıl boyunca depreme, yangına, hırsızlığa karşı koruma altına alabilirsiniz.  

E-ikametsigorta.com, ikamet için yabancı sağlık sigortası hizmeti sunan bir Online satın alma platformudur. Ancak Eviniz ile ilgili Zorunlu deprem sigortasını ( Dask ) veya Eşya sigortasını da yaptırabilmek için bizden ücretsiz teklif alabilirsiniz. 

Saygılarımızla

E-İkamet Sigorta Ekibi   

Önemli Not; Bütün ikamet işlemlerinizi Türkiye Cumhuriyeti’ nin resmî web sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden bizzat kendiniz gerçekleştiriniz. Üçüncü kişilerle ve aracılarla kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan sakınınız. İkamet başvurunuzu bu site dışında kesinlikle yapmayınız. 

Etiketler: İkamet için Sigorta ; Yabancı Sağlık Sigortası ; Yabancılar için Sigorta ; Health insurance for residence permit in Turkey ; İkamet Sigortası ; страховка длявнж в турции ; e-ikamet.goc.gov.tr ; Foreigner health insurance

En yeni blog yazıları için kaydolun ve en iyi teklifleri alın

Teşekkür Ederiz.
Seçiniz