HES Kodu Nasıl Alınır?

Önemli Uyarı: Açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, güncel ve detaylı bilgilere e-ikamet.goc.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

26/03/2021

HES Kodu Nasıl Alınır?

Sayın Yabancı Sağlık Sigortası müşterilerimiz, bu yazımızda tüm hayatımızı etkileyen Covid19 sonrası hayatımıza giren HES kodu ile bilgi birkaç açıklayıcı bilgileri sizinle paylaşacağız.

Kovid-19 virüsü yüzünden hayatımızı etkileyen birçok değişiklik meydana geldi. Bunlardan biri de Sağlık Bakanlığınca geliştirilen ve kişilerin temas ve risk durumunu izlemeye yarayan HES kodu sistemidir. Türkiye’deki kamu kurum ve kuruluş binalarına giriş yaparken, şehir içi ulaşımlarda ve uçak, tren ile otobüs bileti satın alırken HES kodunun belirtilmesi zorunlu hale getirildi. İlerleyen zamanlarda sosyal alanlarda da HES kodu ile girişler ve işlemler yapılacağa benziyor.

HES Kodu Nasıl ve Nereden Alınır?

HES kodu e-devlet web sitesi üzerinden, SMS atarak ya da akıllı telefonlarımızın uygulama mağazasından ücretsiz olarak indirebileceğiniz “Hayat Eve Sığar” uygulaması üzerinden ücretsiz olarak alınabilmektedir. HES kodu almak ücretsizdir. HES kodunuz olmadan uçak, tren ve otobüs bileti satın alamazsınız, kamu binalarına, avmlere, mağazalara, spor merkezlerine giremezsiniz.

SMS ile HES Kodu Alma

Telefonunuzun mesaj kısmına HES yazıp bir boşluk bıraktıktan sonra TC kimlik/Yabancı Kimlik numaranızı, kimliğinizin seri numarasının son 4 hanesini ve HES kodunu kullanmak istediğiniz süreyi (en fazla 45 gün) aralarında birer boşluk bırakarak yazıp 2023’e göndererek size özel HES kodunuzu alabilirsiniz.

Sınırsız Süreli HES Kodu Alabilir miyim?

Tabii ki alabilirsiniz. Sınırsız süreli HES kodu sadece uygulama üzerinden alınabilmektedir. Akıllı telefonunuza “Hayat Eve Sığar” uygulamasını yükleyip giriş yaptıktan sonra sınırsız süreli HES kodu alabilirsiniz.

HES Kodu İstanbul Kart Eşleştirmesi Zorunluluğu

Koronavirüs tedbirleri kapsamında Sağlık Bakanlığı tarafından alınan kararla İstanbul’da şehir içi ulaşımda HES kodu zorunluluğu getirildi. Eşleştirme yapılmayan kartlarla toplu ulaşım araçlarına binmek yasaklanıyor.

Başkasının Adına HES Kodu Alabilir miyim?

Evet alabilirsiniz. Yukarıdaki kısa mesaj örneğinde olduğu gibi kimlik bilgilerine sahip olduğunuz kişilerin adına, kendi mobil hattınızdan HES kodu alabilirsiniz.

En Fazla Kaç Günlük HES Kodu alabilirim?

SMS yoluyla en fazla 45 gün geçerli bir HES kodu alabilirsiniz. 45 gün geçtikten sonra yeniden HES kodu almanız gereklidir. HES kodunuzun, yolculuk tarihinden itibaren en az 7 gün daha geçerliliği olmak zorundadır.

Bir Kere Kullandığım HES Kodunu Yeniden Kullanabilir miyim?

Aldığınız HES kodunu kaç günlük aldıysanız o süre içerisinde istediğiniz kadar kullanabilirsiniz. Sahip olduğunuz HES kodunun süresinin dolması durumunda yeniden HES kodu almanız zorunludur.

HES Kodumu Unuttum, Ne Yapmalıyım?

HES kodunuzu kaybettiyseniz ve hatırlamıyorsanız yukarıda bahsettiğimiz HES kodu alma yöntemlerinden biri ile yeni bir HES kodu alabilirsiniz.

Tek Bir HES Kodu Birlikte Yolculuk Yapacak Bütün Bir Aile için Yeterli mi?

Kesinlikle yeterli değil. HES kodu kişiye özel olup herkes için ayrı ayrı alınması gereklidir. 0-2 yaş arası çocuklar için HES kodu almak zorunluluğu yoktur.

Kendi Arabamla Şehir Dışına Çıkacağım. HES Kodu Almam Gerekiyor mu?

HES kodu kullanımı yalnızca toplu ulaşım araçları için zorunludur. Kendi aracınızla yapacağınız seyahatlerde HES kodu almanıza gerek yoktur.

Yurtdışına Gideceğim. HES Kodu Almalı mıyım?

Yurtdışına çıkacak kişilerin eğer hava limanı için şehir değiştirme durumları yoksa HES kodu almalarına gerek yoktur. HES kodu yalnızca Türkiye içerisinde yapılan seyahatler için gereklidir.

Bu günleri de hep birlikte, sağlıkla atlatacağımıza inanıyoruz. Evlerimizde kalma zorunluluğunda olduğumuz bu günlerde, ikamet için yabancı özel sağlık sigortalarınızı sitemizden online olarak yapabilirsiniz. Her türlü sorularınızda bizlerle iletişim kurabilirsiniz. Sizlere yol gösterici olmak için tüm ekibimizle bu zorlu zamanlarda da sizlerin yanında olmaya devam edeceğiz. 

Saygılarımızla

E-İkamet Sigorta Ekibi

Önemli Not; Bütün ikamet işlemlerinizi Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî web sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden bizzat kendiniz gerçekleştiriniz. Üçüncü kişilerle ve aracılarla kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan sakınınız. İkamet başvurunuzu bu site dışında kesinlikle yapmayınız.

Etiketler: İkamet için Sigorta ; Yabancı Sağlık Sigortası ; Yabancılar için Sigorta ; Health insurance for residence permit in turkey ; İkamet Sigortası ; страховка длявнж в турции ; e-ikamet.goc.gov.tr ; Foreigner health insurance

En yeni blog yazıları için kaydolun ve en iyi teklifleri alın

Teşekkür Ederiz.
Seçiniz