Görülmesi gereken yerler: Ankara 2. Bölüm

Önemli Uyarı: Açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, güncel ve detaylı bilgilere e-ikamet.goc.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

09/12/2020

Sayın İkamet Sigortası müşterilerimiz, bu hafta sizlerle Ankara blog serimizin ikinci yazısını paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Bugün sizlere Ankara'nın ilçelerinden olan Ayaş bölgesini tanıtacağız.

AYAŞ

Ayaş, Ankara’nın kuzeybatısında, İstanbul yolundan Eryaman ve Sincan’a dönülen yolun devamında, Ankara merkeze 60 km uzaklıkta bir ilçemizdir. Türkiye Cumhuriyeti ve Osmanlı Devletinden önce Ayaş bölgesinde, Hititler, Frigyalılar, Galatlar ve Romalılar yaşamışlardır. Tarihi ipek yolunun üzerinde bulunmasından dolayı eski tarihlerden bu yana gelişmiş bir ekonomiye sahiptir. Ayaş’ın domatesi ve dut pekmezi yörenin ekonomisine can vermektedir. Yüzden fazla eski ev ve konağın restorasyonunun yapılarak kültürümüze kazandırıldığı Ayaş, hemen her sokağında bulunan tarihi evleri ve konakları ile açık müze görünümünde siz değerli misafirlerinin gezmesini ve keşfetmesini beklemektedir.

Tarihi eserlere iki örnek verecek olursak, birinci eser Hacıveli Mahallesi üzerinde yer alan Killik Camiidir. Ayaş ilçesinin sembollerinden birisidir. Yapılış tarihinin 1560 olduğu cami kitabesinde belirtilmiştir. Uzun süre ayakta kalmayı başaran cami, 20. yüzyıla kadar iyi bir şekilde korunmuştur. 20. yüzyılda ise restorasyon çalışmaları ile çatısı kırma ahşaptan ve alaturka kiremit örtüsünden inşa edilmiştir. Caminin duvarlarında ise moloz taş ve ahşap hattılar kullanılmıştır. Killik Camii günümüzde hem ibadete hem de ziyarete açıktır.

İkinci eser ise, Ilıca Köyü’nün kuzeydoğu yönünde yer alan Asarcık höyüktür. Ayaş ilçe merkezinden 9,5 kilometre uzaklıktadır. İki dere arasında, bazalt yükselti yerleşkeye ev sahipliği yapmaktadır. Yapılan araştırmalar sonrasında höyük üzerinde beş farklı tabaka keşfedilmiştir. Bu tabakalar sırası ile Erken Tunç Çağı, Hitit Dönemi, Frig Dönemi, Helenistik Dönem ve Roma Dönemi’ne aittir.

Çıkarılan kalıntılar arasında taş temelli duvar kalıntıları, bezeksiz çanak çömlekler ve mihenk taşı, en önemli eserlerden sadece birkaçıdır. Asarcık Höyük’e giriş ücretsizdir.

Ankara İl Merkezinden Ayaş’a Ulaşım

Ankara il merkezi ile Ayaş arası 63 kilometre olup, yolculuk ortalama 1 saat sürmektedir. Ankara’dan yola çıkan Ayaş yolcularının Yenimahalle, Etimesgut ve Sincan güzergahı üzerinden ulaşım sağlaması mümkündür.

İstanbul’dan Ayaş’a Özel Araç ile Ulaşım

İstanbul’dan Ayaş’a gidecek yolcuların 427 kilometre yolculuk yapması gerekmektedir. Takip edilmesi gereken güzergah, Kocaeli’ne bağlı Gebze, Derince, Kartepe güzergahıdır.

Kartepe’den sonra Sakarya’ya bağlı Sapanca, Erenler ve Hendek ilçelerinden geçiş yapılmaktadır. Düzce’ye giriş yapıldıktan sonra Bolu, Ankara’ya bağlı Çamlıdere ve Kızılcahamam güzergahı takip edilmelidir.

Ayaş’a Havayolu İle Ulaşım

Havayolu ile ulaşım için Ankara’nın tek havalimanı olan Esenboğa Havalimanı kullanılmaktadır. Avrupa’nın bazı ülkelerinden ve Türkiye’nin birçok ilinden Ankara’ya ulaşım seçenekleri mevcuttur.

E-ikametsigorta.com, ikamet için yabancı sağlık sigortası hizmeti sunan bir Online satın alma platformudur. Yabancı sağlık sigortası hizmetlerimiz için lütfen web sitemizin ana sayfasını ziyaret ediniz.

Saygılarımızla

E-İkamet Sigorta Ekibi

Önemli Not; Bütün ikamet işlemlerinizi Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî web sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden bizzat kendiniz gerçekleştiriniz. Üçüncü kişilerle ve aracılarla kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan sakınınız. İkamet başvurunuzu bu site dışında kesinlikle yapmayınız.

En yeni blog yazıları için kaydolun ve en iyi teklifleri alın

Teşekkür Ederiz.
Seçiniz