Gayrimenkul Satın Alma ve Tapu İşlemleri

Önemli Uyarı: Açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, güncel ve detaylı bilgilere e-ikamet.goc.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

17/04/2021

Gayrimenkul Satın Alma ve Tapu İşlemleri

Değerli Yabancı Sağlık Sigortası müşterilerimiz, bu blog yazımız ile Ülkemizde ikamet eden Yabancı kişilerin gayrimenkul alırken dikkat etmesi gereken önemli noktaları paylaşmanın yararlı olacağına inanıyoruz.​

Önemli noktalar;

Gayrimenkul almadan önce İlk dikkat edilmesi gereken nokta,  gayrimenkul üzerinde bir ipotek veya haciz gibi kısıtlayıcı kayıtların olup olmadığını tespiti çok önemli olup araştırılmalıdır.

Eğer bir daire alınacaksa, daireye ait geçmişten gelen elektrik, su, doğal gaz ve aidat borcu olup olmadığının da öğrenilmesi gereklidir.

Yabancılar için gayrimenkul satın alımı için bazı faydalı bilgiler..

Yabancı uyruklu birisinin ülkemizde satın alabileceği maksimum gayrimenkul 30 hektarla sınırlıdır.

Ayrıca Askeri bölgeler veya güvenlikli bölgelerde gayrimenkul alımı izne bağlıdır.

Yabancı uyruklu gerçek kişiler, özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün %10’una kadar taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilir.

Kanun hükümlerine aykırı olarak edinilen; edinim amacına aykırı kullanıldığı ilgili Bakanlık ve idarelerce tespit edilen; proje şartıyla satın almalarda süresi içinde ilgili Bakanlığa başvurulmayan veya süresi içinde projeleri gerçekleştirilmeyen taşınmazlar tasfiye hükümlerine tabidir.

Yabancıların daire değil de arsa veya tarla gibi üzerinde yapı bulunmayan bir gayrimenkul almaları haline, iki yıl içerisinde bu arsa veya tarlada ne yapmayı planladıklarına dair bir proje hazırlayıp ilgili bakanlığa veya müdürlüğe onay için vermeleri gereklidir.

Yabancılar emlak alırken bir Değerleme Raporu ( Expertiz Raporu ) sunmak zorundadırlar.

Değerlendirme Raporu ile ilgili detaylar;

Türkiye’de menkul veya gayrı menkul / mal alımı için ikamet izni zorunlu değildir. Aksine Gayrimenkul alımından sonra ikamet izni daha kolay verilmektedir.

Türkiye’de gayrimenkul alımı yapabilecek yabancılar;

1. Yabancı gerçek kişiler,

2. Yabancı tüzel kişiler,

3.Sermayesi yabancılara ait olan ve Türkiye sınırları içinde kurulmuş olan Türk şirketleri.

Gayrimenkul alımları ise gayrimenkulün bulunduğu bölgedeki Tapu Müdürlüklerinde yapılır.

250.000 USD dolarlık gayrimenkul alan yabancılar en kısa yolla / hızlıca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kazanabilirler.

Tapu için gerekli olan belgeler

Satın alınacak gayrimenkule ait ve ilgili belediyeden alınacak “emlak rayiç bedeli evrakı”. Bu belge gayrimenkulün belediyece tespit edilen ortalama değerini gösterir ve ödenmemiş emlak vergisi varsa ancak onların ödenmesi durumunda verilir.

Değerleme Raporu (veya Expertiz Raporu)

Alınacak gayrimenkulün tapusu,

Alıcıya ait 2 adet ve satıcıya ait 1 adet vesikalık fotoğraf.

Alıcının ve satıcının kimliği veya pasaportların aslı ve pasaportların noter onaylı tercümesi.

Yabancı tarafa ait vergi numarası. Eğer vergi numarası yok ise Vergi numarası pasaportla vergi dairesine gidilerek anında alınabilir.

Yabancı olan tarafın Türkçe dilini bilmemesi durumunda yeminli tercüman gereklidir.

Tapu alım satım vergilerinin ödenmesi zorunludur.

Alım veya satımda vekâletname kullanılması durumunda vekâletnamenin aslı şarttır.

Eğer vatandaşlık sürecinde bir satın alma yapılıyor ise sürecin aksaklığa uğramaması için kesinlikle bu yönde bir avukat/hukuk bürosu ile ilerlenmesinde bir çok sebepten yarar vardır.

Bu konuyu, E-İkamet Sigorta ekibi olarak kesinlikle tavsiye ediyoruz.

E-ikametsigorta.com, ikamet için yabancı sağlık sigortası hizmeti sunan bir online satın alma platformudur. Yabancı sağlık sigortası hizmetlerimiz için lütfen web sitemizin ana sayfasını ziyaret ediniz. 

Saygılarımızla

E-İkamet Sigorta Ekibi

Önemli Not; Bütün ikamet işlemlerinizi Türkiye

Cumhuriyeti’nin resmî web sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden bizzat kendiniz gerçekleştiriniz. Üçüncü kişilerle ve aracılarla kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan sakınınız.

Etiketler: İkamet için Sigorta ; Yabancı Sağlık Sigortası ; Yabancılar için Sigorta ; Health insurance for residence permit in Turkey ; İkamet Sigortası ; страховка длявнж в турции ; e-ikamet.goc.gov.tr ; Foreigner health insurance

En yeni blog yazıları için kaydolun ve en iyi teklifleri alın

Teşekkür Ederiz.
Seçiniz