Covid-19 Aşı Olmak

Önemli Uyarı: Açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, güncel ve detaylı bilgilere e-ikamet.goc.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

04/08/2021

COVID-19 AŞILAMA

Sayın İkamet Sağlık Sigortası müşterilerimiz, Bu blog yazımız ile çok sıcak bir gündem olan covid-19 aşı hakkında detaylı bilgileri paylaşmaya çalışacağız. Bugüne kadar Covid-19 Aşısı ile ilgili adım atmadıysanız veya zaman ayırmadıysanız bu yazımız dileriz sizi de harekete geçirir. 

COVID-19 Aşısı için sıram gelip gelmediğini nasıl kontrol edebilirim? 

Aşı olmak için uygun kriterlere sahip olup olmadığınızı https://enabiz.gov.tr/ giriş yapıp kontrol edebilirsiniz. Hiç e-nabız’ı hiç kullanmadıysanız, öncelikle e-devlet platformuna giriş yaparak buradan https://enabiz.gov.tr/ a erişim sağlayabilirsiniz.

Aşı olmaya uygun olup olmadığınızı anlamak için alternatif diğer yol ise, ASI UKKN (Uluslararası Koruma Kimlik Numarası / GKKN (Geçici Koruma Kimlik Numarası) ve doğum yılınızı (ör. ‘ASI 991234567 1988’) yazarak 2023’e mesaj atabilir, aşı için öncelikli grup içinde olup olmadığınızı belirten bir mesajı anında alabilirsiniz.

Aşı olmaya hak kazanmışsanız, e-devlet platformunda yer alan MHRS’den (Merkezi Hekim Randevu Sistemi) aşı randevusu alabilirsiniz. Aynı şekilde 182’yi (MHRS) arayarak da randevu alabilirsiniz. Randevu hattının çalışmaması durumunda, İlçe/İl Sağlık Müdürlüğü’ne başvurarak destek alabilirsiniz. 

COVID-19 aşısı için öncelikli gruplar

https://covid19asi.saglik.gov.tr/TR-77707/asi-uygulanacak-grup-siralamasi.html%20linkinde  yer alan bilgiye göre öncelik verilmiş gruplara ulaşabilirsiniz. Güncellenen bilgiler için arada bakmanızı tavsiye ediyoruz.

Aşı’mı Nerede olabilirim?

Aşırandevunuzu aldıktan sonra, aşıyı ne zaman ve nerede olacağınıza dair bilgilendirici mesaj alacaksınız. Bunun yanında daha fazla bilgi için ALO 182’yi de (MHRS) arayabilirsiniz.

Evden çıkamamanıza sebep olan özel bir durum varsa, İlçe Sağlık Müdürlüğü’nü arayarak durumunuzu bildirerek, aşı ekipleri sizi ziyaret ederek aşınızı yapabilmektedir.

Kaç kere aşı olacağım?

Türkiye’de kullanılan COVID-19 aşısı her doz dört hafta (28 gün) arayla yapılmak üzere iki doz halinde uygulanmaktadır. Aşının ilk dozunu olduktan sonra, ikinci doza ilişkin detayları içeren bir SMS alacaksınız.

Aşı olmak için evrak/belgeye ihtiyacım var mı?

Geçerli Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartınızı ve MHRS’den aldığınız randevu numaranızı ibraz etmeniz gerekmektedir. T.C kimlik kartına sahip değilseniz, lütfen Sağlık Bakanlığı çağrı merkezi (ALO 184) ile iletişime geçiniz.

Aşı olmak için herhangi bir ücret ödemeli miyim?

Türkiye’de kayıtlıysanız ve yasal olarak ülkede ikamet ediyorsanız, Sağlık Bakanlığı aracılığıyla aşınız ücretsizdir.



COVID-19 aşısı güvenlir mi?

Tüm COVID-19 aşılarının güvenliğinin sağlanması için çok sıkı önlemler alınmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü ve ulusal düzenleyici kurumlardan onay almadan önce, COVID-19 aşıları güvenilirlik ve etkililik açısından uluslararası kabul görmüş ölçütleri karşıladıklarını kanıtlamaları için klinik çalışmalarda sıkı testlerden geçmektedir.

COVID-19 aşısının yan etkileri nelerdir?

Her aşıda olduğu gibi, COVID-19 aşısında da düşük dereceli ateş veya enjeksiyon bölgesinde ağrı veya kızarma, aşı bölgesinde kas ağrıları gibi yan etkiler görülebilmektedir. COVID-19 aşısına verilen reaksiyonların çoğu hafif olup beraber 1-2 gün içinde geçmektedir. 

Aşıya karşı daha ciddi veya uzun süreli yan etkiler görülmesi mümkündür ancak çok nadir olarak karşılaşılmaktadır. Bu bilgilere de aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. 

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/coronavirus-disease-(covid-19)-vaccines-safety 

İki doz halinde aşı virüsten %100 korur mu?

Aşılanmak, normal koşullarda COVID-19’a yakalanmaktan koruyacak olsa bile, maske takmak, sosyal mesafe kurallarına uymak ve düzenli olarak yıkamak / dezenfekte etmek gibi koruyucu önlemleri almaya devam etmeniz kesinlikle bu riski azaltmakta olup hem kendinizi hem de sevdikleriniz korumaktadır.

E-ikametsigorta.com, ikamet için yabancı sağlık sigortası hizmeti sunan bir Online satın alma platformudur. Ancak üyelerimizin sigorta ihtiyaçları için tüm alanlarda bize danışabilirsiniz. 

Saygılarımızla

E-İkamet Sigorta Ekibi 

Önemli Not; Bütün ikamet işlemlerinizi Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî web sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden bizzat kendiniz gerçekleştiriniz. Üçüncü kişilerle ve aracılarla kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan sakınınız. İkamet başvurunuzu bu site dışında kesinlikle yapmayınız. 

Etiketler: İkamet için Sigorta ; Yabancı Sağlık Sigortası ; Yabancılar için Sigorta ; Health insurancefor residence permit in Turkey ; İkamet Sigortası ; страховка длявнж в турции ;

e-ikamet.goc.gov.tr ; Foreigner health insurance

En yeni blog yazıları için kaydolun ve en iyi teklifleri alın

Teşekkür Ederiz.
Seçiniz