Aşı Pasaportları

Önemli Uyarı: Açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, güncel ve detaylı bilgilere e-ikamet.goc.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

10/01/2022

Aşı Pasaportları 

Sayın Yabancı Sağlık Sigortası müşterilerimiz, Bu blog yazımız ile sıcak bir gündem olan aşı pasaportları hakkında detaylı bilgileri paylaşmaya çalışacağız. Bugüne kadar Covid-19 Aşısı ile ilgili adım atmadıysanız veya zaman ayırmadıysanız bu yazımız dileriz sizi de harekete geçmenizi sağlayacak.

COVID-19’un hayatımızın büyük bir kısmına etki etmesinin yanısıra, seyahat kuralllarını da değiştirmek durumunda kaldık. Aşının bulunması, aşılanmanın başlaması, yeni tip covid viruslerinin oluşması ile gündeme gelen “aşı pasaportları”, birçok ülkece kabul edilirken bazı ülkeler için eşit olanaklar sağlanmadığı sürece haksızlık olarak yorumlanıyor.

İlk olarak Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis’in önerisi ile konuşulmaya başlayan aşı pasaportları, Avrupa Birliği üyesi ülkeler tarafından da konuşulmaya başladı. İspanya, Portekiz, Malta ve Yunanistan gibi ülkeler aşı pasaportlarına sıcak bakarken Almanya’nın da içinde bulunduğu bazı Avrupa ülkeleri, hem kendi vatandaşlarına hem de ülkelerine girecek olan diğer ülke vatandaşlarına karşı yapılacak bir haksızlık olabileciğine vurgu yapıyor.

Dünya Sağlık Örgütü ise aşı pasaportu şartı getirilmesinin zorunlu olmadığını söylüyor. Ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün geçtiğimiz ekim ayı Estonya’yla imzaladığı projede, dijital bağışıklık pasaportuna yeşil ışık yakabileceği olasılıklar arasında. İsrail ve Yunanistan arasında “Yeşil Aşı Pasaportu” anlaşması imzalandı. Böylece her iki ülkenin vatandaşlar, karşılıklı olarak bu pasaportu ibraz edecekler.

COVID-19 nedeniyle, bazı ülkeler aşı pasaportu yerine akıllı telefon uygulaması düşünmektedir.

Gönüllülük esasına göre yapılan aşılar, aşı belgesi ibraz edenlerin ek haklara sahip olabileceği ya da bazı kısıtlamalardan muaf tutulabileceği da seçenekler arasında. Aşı yaptıranlar için restoran, kafe ve barlara girebilmek de, bir ayrıcalık olarak sayılabilecek. Biontech & Pfizer, Moderna, Sputnik V, Oxford University & Astra Zeneca, CoronaVac veya SinoVac aşılarından hangilerinin seyahat için kabul edileceği ise henüz belli değil.

Yirmi yedi Avrupa Birliği ülkesi ortak aşı pasaportu için çalışıyor.

Aşı pasaportlarını nasıl alacağız?

Aşı pasaportlarını veya bağışıklık sertifikalarını nasıl alacağımız henüz tam belli değil, ancak birçok şirket pasaportlarla ilgili uygulama veya proje üretme yarışına çoktan girdi bile.

Ancak bir gerçek var ki, artık eskisi kadar özgür olamayacağız, bu yönde aşılama süreçlerini eksiksiz takip etmeli, seyahata edilecek ülkelerin kurallarının de gitmeden önce net bir şekilde incelenmesi gerekiyor mağdur olmamak için.

Gelişmeleri adım adım sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Aşılanmak, normal koşullarda COVID-19’a yakalanmaktan koruyacak olsa bile, maske takmak, sosyal mesafe kurallarına uymak ve düzenli olarak yıkamak / dezenfekte etmek gibi koruyucu önlemleri almaya devam etmeniz kesinlikle bu riski azaltmakta olup hem kendinizi hem de sevdikleriniz korumaktadır.

E-ikametsigorta.com, ikamet için yabancı sağlık sigortası hizmeti sunan bir Online satın alma platformudur. Ancak üyelerimizin sigorta ihtiyaçları için tüm alanlarda bize danışabilirsiniz.  

Saygılarımızla

E-İkamet Sigorta Ekibi 

Önemli Not; Bütün ikamet işlemlerinizi Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî web sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden bizzat kendiniz gerçekleştiriniz. Üçüncü kişilerle ve aracılarla kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan sakınınız. İkamet başvurunuzu bu site dışında kesinlikle yapmayınız. 

Etiketler: İkamet için Sigorta ; Yabancı Sağlık Sigortası ; Yabancılar için Sigorta ; Health insurancefor residence permit in Turkey ; İkamet Sigortası ; страховка длявнж в турции ; e-ikamet.goc.gov.tr ; Foreigner health insurance

En yeni blog yazıları için kaydolun ve en iyi teklifleri alın

Teşekkür Ederiz.
Seçiniz