Yabancı Öğrenci İkamet Başvurusu Nasıl Yapılır ?

Önemli Uyarı: Açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, güncel ve detaylı bilgilere e-ikamet.goc.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

17/01/2023

Sayın Yabancı Sağlık Sigortası müşterilerimiz, Bu blog yazımız ile Türkiye’de öğrenci olarak ikamet başvurusu yapacak yabancı misafirlerin başvuru süreçleri hakkında gerçekten önemli ve faydalı olacağına inandığımız, güncel bilgileri sizlerle paylaşacağız.

Yabancı Öğrenci İkamet Başvurusu Nasıl Yapılır ?

·       Öncelikle randevu işlemleri devletimizin resmi web sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ üzerinden gerçekleştirilir, bu konuda göç idaresi web sitesine benzetilen bir çok aracı kurum bulunmaktadır bu nedenle işlem yaptığınız sitesinin https://e-ikamet.goc.gov.tr/ olduğuna dikkat etmelisiniz.

·        E-İkamet Randevu Kaydı yapılırken bilgilerinizin eksiksiz ve randevu gününde beyan edilecek bilgiler ile aynı olmasına dikkat edilmelidir.

·        Randevu tarihinde zorunlu evraklar tamamlanarak eksiksiz görüşmeye gidilmelidir.

 Öğrenci İkamet İzni İçin Gerekli Şartlar

·       Türkiye’de bir yükseköğretim kurumlarında önlisans, lisans, yüksek lisans ya da doktora seviyelerinde bir eğitim alacak olan yabancılar öğrenci ikamet izni başvurusu yapabilir.

·        Öğrenci ikamet başvurusu yapabilmek için vize muafiyeti/vize süresi içerisinde üniversite kaydını gerçekleştirmesi gerekmektedir.

·        Şartlı giriş yapan yabancılar eğer şartlı giriş yaptıkları tarihte üniversite kayıtlarını yaptırmamışlarsa öğrenci ikamet izni başvurusu yapamazlar. 

·        Üniversiteye kayıt tarihinden itibaren ilk 3 ay içerisinde öğrenci ikamet izni başvurusunda bulunan yabancı öğrenciler, bu 3 ay içerisinde sigorta yaptıracaklarını taahhüt etmeleri halinde Sağlık Sigortası beyan etmeden başvurularını gerçekleştirebilirler. İlk üç ay sonrasında ise 6458 sayılı kanunda belirtildiği üzere diğer ikamet türlerinde olduğu gibi öğrenci ikametinde de sağlık sigortası zorunludur.

Buna göre;

·        Sigortası bulunmayan yabancı öğrencilerin 16/06/2021 tarih ve2021/8 saylı Vize ve İkamet Taleplerinde Yaptırılacak Özel Sağlık Sigortalarına İlişkin Genelge'de belirlenen asgari teminat yapısına uygun olan yabancı sağlık sigortasını yaptırmaları zorunludur.

·        Eğer üniversite ile irtibata geçilmiş ise göç idaresi tarafından verilen randevu tarihinde belirtilen yerde bulunulmalıdır. Aksi takdirde randevusu üniversitedeki randevu tarihinden önce olanların başvuruları kabul edilmez. İleri tarihli randevusu olanların ise ancak randevu tarihinde bireysel olarak başvurmaları halinde başvuruları kabul edilir. Bununla birlikte derse devam zorunluluğu, sınav gibi konuların mazeret olarak sunulması durumunda bu beyanlar mazeret olarak kabul edilmemektedir. 

Öğrenci İkameti İçin Geçerli Olan Yabancı Sağlık Sigortası Nasıl Alınır ?

E-ikametsigorta.com, Sadece ikamet için yabancı sağlık sigortası hizmeti sunan bir online satın alma platformudur. Web sitemiz zaten bu amaç için kurulmuştur ve sadece 1 sigorta ürünü bulunmaktadır. Poliçemiz de ikamet başvuruları için geçerlidir. Poliçemiz ‘’ 16/06/2021 tarih ve2021/8 saylı Vize ve İkamet Taleplerinde Yaptırılacak Özel Sağlık Sigortalarına İlişkin Genelge'de ‘’ belirlenen asgari teminat yapısını kapsamaktadır ve böylelikle öğrenci ikameti için uygundur.

İkamet Sigortanızı online almanızı özellikle tavsiye ediyoruz keza rekabetçi fiyatlar, zaman tasarrufu, tüm işlemlerinizin anlık kayıt altına alınması gibi bir çok avantaj sahip olabilirsiniz.

Online en uygun Yabancı Sağlık Sigortanızı günün her saati, sadece 3 Adım ve 3 Dakikada Anında satın alıp Elektronik İmzalı Poliçe ve Poliçe Numaranıza ulaşabilirsiniz. Satın aldıktan sonra poliçeniz elektronik imzalı olarak hemen e-mail adresinize yollanacaktır. Ayrıca kargo seçeneğini işaretlerseniz ücretsiz olarak poliçeleriniz adresinize maksimum 2 iş gününde adresinize de ulaşmaktadır.

2022 yılı verilerine göre, Ankara Anonim Sigorta, Türk Nippon Sigorta, Demir Hayat ve Sağlık Sigorta Şirketleri, ikamet sigortalarında en lider sigorta şirketleridir.

Ankara Anonim Sigorta, Yabancı Sağlık Sigorta fiyatı en düşük yasal fiyatı, 1 yıllık 783 TL, 2 yıllık 1.958 TL den başlamaktadır.

Türk Nippon Sigorta, Yabancı Sağlık Sigorta fiyatı en düşük yasal fiyatı 1 yıllık 1.170 TL, 2 yıllık 2.925 TL den başlamaktadır.

Demir Hayat ve Sağlık Sigorta, Yabancı Sağlık Sigorta fiyatı en düşük yasal fiyatı 1 yıllık 1.165 TL, 2 yıllık 2.912 TL den başlamaktadır.

İkamet İzni Süresi Biten Yabancılar Ne Yapmalı ?

 Eğer Öğrencilik hakkı devam ediyor ise; 

·   İkamet izni bulunan yabancı öğrenciler ,Türkiye’de yaşamaya devam etmek istemeleri halinde ,iki ay önce uzatma başvurularını yapmaya başlamaları gerekmektedir. Ancak ikamet izni bitmiş yabancı öğrenciler ikamet bitiş tarihlerinden itibaren 10 gün içerisinde cezalı olarak başvuruda bulunabilirler.

Eğer 10 günlük başvuru süresi kaçırıldı ise; 

·        Yabancı Öğrencinin 10 günlük başvuru süresini aşmasının geçerli bir mazereti var ise mazeretini ispatlayan yazılı belge ile birlikte Göç İdaresi’ne başvurur. Bir dilekçe ile alınan mazeret yetkili komisyon tarafından değerlendirilir. Komisyonun olumsuz karar vermesi halinde komisyonun karar verme süresi de cezaya dahil edilir.

·        Yabancı Öğrencinin geçerli bir mazereti bulunmaması durumunda başvurusu reddedilerek ülkeden çıkış yapmasına yönlendirilir. 

Öğrencilik hakkı bitmiş ise ;

·        Yabancının öğrencilik hakkı bitti diğer ikamet izni türlerine başvuru yapmak ile ilgili hükümlere tabi olur. Her halükarda ikamet izni bitmeden veya ikamet bitim tarihinden itibaren 10 gün içerisinde şartlarını sağladığı ikamet izni türüne geçiş başvurusu yapması gerekmektedir.

Mezun Olan ya da Olacak Öğrenciler Ne Yapmalı ? 

·        Mezun olacak yabancı öğrenciler ikamet işlemleri ile ilgili mevzuata göre 10 gün içerisinde mezuniyetlerini Göç İdaresi’ne bildirmekle yükümlüdürler. 

 Okul/Bölüm/Fakültesini Değiştiren Öğrenciler Ne Yapmalı ?

·        Yabancı öğrenci bir ilden başka bir ile üniversite değişikliği yapıyorsa 10 gün içerisinde Göç İdaresi’ne giderek bildirimde bulunmakla yükümlüdür.

·        Eğer yabancı öğrenci aynı il içerisinde bir üniversiteye geçiş yapıyorsa, fakültesini, bölümünü öğrencilik statüsünde her hangi bir kesintide bulunmadan değiştirmişse 20 gün içerisinde Göç İdaresi’ne giderek bildirimde bulunmakla yükümlüdür. 

E-ikametsigorta.com, ikamet için yabancı sağlık sigortası hizmeti sunan bir Online satın alma platformudur. Yabancı sağlık sigortası hizmetlerimiz için lütfen web sitemizin ana sayfasını ziyaret ediniz.İkamet başvuru sürecinde, tüm bilgi ve tecrübelerimizi ücretsiz olmak kaydı ile sigortalılarımız ile paylaşıyoruz. Bu yönde google müşteri yorumlarımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

 

Saygılarımızla

E-İkamet Sigorta Ekibi

 

Önemli Not; Bütün ikamet işlemlerinizi Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî web sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden bizzat kendiniz gerçekleştiriniz. Üçüncü kişilerle ve aracılarla kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan sakınınız. İkamet başvurunuzu bu site dışında kesinlikle yapmayınız.

 

 

Tags: Insurance for Residence , Foreign Health Insurance; Insurance for Foreigners , Health insurance for residence permit in Turkey , Residence Insurance , страховка длявнж в турции , www.e-ikamet.goc.gov.tr , Foreigner Health Insurance , İkamet insurance , Yabancı Sağlık Sigortası , Yabancı Sigorta, Oturum İzin Sigorta , Göç İdaresi Sigorta , E-İkamet Başvuru Sigortası , İkamet Sağlık Sigortası , İkamet Sigorta , Turkish Citizenship , Ankara Sigorta , Türk Nippon Sigorta , Sompo Japan Sigorta , Arex Sigorta , Groupama Sigorta , Demir Sigorta , İkamet için Sigorta , İkamet Başvuru Sigortası , İkamet Sigortası

En yeni blog yazıları için kaydolun ve en iyi teklifleri alın

Teşekkür Ederiz.
Seçiniz