MTV-Motorlu Taşıtlar Vergisi Nedir?

Önemli Uyarı: Açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, güncel ve detaylı bilgilere e-ikamet.goc.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

21/01/2021

MTV-Motorlu Taşıtlar Vergisi Nedir?

Sayın Yabancı Sağlık Sigortası müşterilerimiz, bu blog yazımız ile sizler için araç sahiplerinin ödemek zorunda olduğu vergilerden birisi ola Motorlu Taşıtlar Vergisi ( MTV ) hakkında bilgiler paylaşıyor olacağız.​

Motorlu Taşıtlar Vergisi bir takvim yılı çerçevesinde belirlenen periyotlar ile ödenmesi zorunlu olan, koşulları Karayolları Trafik Kanunu tarafından belirlenmiş ve trafik şubelerinde kaydı bulunan motorlu taşıtlardan alınan bir vergidir çeşididir. Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni her araç sahibi yılda 2 kez olmak üzere belirlenen dönemlerde veya toplam rakamı peşinen ödemekle yükümlüdür. Motorlu Taşıtlar Vergisi yalnızca kara taşıtlarına ait olmayıp, uçak, helikopter gibi hava taşıtları ve motorlu deniz taşıtları için de ödenir. Motorlu Taşıtlar Vergisi, araçların sicil kayıtlarının yapıldığı tarih ile başar ve a trafik sicil kaydı silinene dek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni ödenmek zorundadır.

MTV-Motorlu Taşıtlar Vergisi Ne Kadar?

MTV tek standarda sahip olan bir vergi türü değildir. Motorlu Taşıtlar Vergisi araçların sahip olduğu silindir sayısı, yaş aralığı, tipi ve aracın kendi değeri, ilk tescil tarihi gibi koşullara göre farklı belirlenir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne ait artış oranları her yıl enflasyon oranının etkisi ile değişiklik gösterebilir ve ''Yeniden Değerlendirme'' oranına göre değişiklik gösterir.

Aşağıdaki tablodan özet olarak hangi araca ne kadar ödeneceğini görebilirsiniz.

MTV-Motorlu Taşıtlar Vergi Ödemesi Ne Zaman Yapılır?

Araç sahibi, aracının trafik sicil kaydının başladığı andan itibaren Motorlu Taşıtlar Vergisi tabii olur. Araç sahipleri, her takvim yılı Ocak (1 - 31 Ocak) ve Temmuz (1 - 31 Temmuz) aylarında iki eşit taksit şeklinde MTV ödemesi yapabilir.

MTV-Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Ödeyebiliriz?

Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefi olarak vergi tutarınızı da biliyorsunuz. MTV ödemenizi nasıl yapacaksınız?

1. Gelir İdaresi Başkanlığı'na ait internet sitesi www.gib.gov.tr üzerinden ''Borç Sorgulama ve Ödeme'' bölümüne giriş yaparak kredi kartınız ya da banka kartınız ile online ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

2. Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefiyet kaydınızın bulunduğu ya da MTV tahsili için yetkilendirilmiş olan vergi dairesi müdürlüklerine giderek vergi ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

3. Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni dilerseniz e-Devlet üzerinden ödeyebilirsiniz.

4. Anlaşmalı bankalar aracılığı ile banka şubeleri ya da İnternet Bankacılığı'nı kullanarak da Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni ödemeniz mümkündür.

E-ikametsigorta.com, ikamet için yabancı sağlık sigortası hizmeti sunan bir online satın alma platformudur. Yabancı sağlık sigortası hizmetlerimiz için lütfen web sitemizin ana sayfasını ziyaret ediniz. 

Saygılarımızla

E-İkamet Sigorta Ekibi

Önemli Not; Bütün ikamet işlemlerinizi Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî web sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden bizzat kendiniz gerçekleştiriniz. Üçüncü kişilerle ve aracılarla kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan sakınınız.

Etiketler: İkamet için Sigorta ; Yabancı Sağlık Sigortası ; Yabancılar için Sigorta ; Health insurance for residence permit in turkey ; İkamet Sigortası ; страховка длявнж в турции ; e-ikamet.goc.gov.tr ; Foreigner health insurance

En yeni blog yazıları için kaydolun ve en iyi teklifleri alın

Teşekkür Ederiz.
Seçiniz