Motosiklet Satın Almak

Önemli Uyarı: Açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, güncel ve detaylı bilgilere e-ikamet.goc.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

17/05/2021

Motosiklet Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar 

Sayın Yabancı Sağlık Sigortası müşterilerimiz, Bu blog yazımız ile günümüzde artık neredeyse her bireyin ihtiyaç duyduğu ve hayatımızın bir parçası olan ulaşım için ihtiyaç duyduğumuz motorsiklet satın alırken dikkat etmeniz gereken önemli noktaları paylaşacağız.   

Demir at olarak da adlandırdığımız motorsikletler, birçoğumuz için bir ulaşım aracının yanı sıra özgürlük anlamına da geliyor. Yaşattığı özgürlük duygusu ile kendine has bir yaşam tarzını yaşatıyor hepimize. Bu nedenle birçok kişi motosiklet satın almak için plan yapar ve küçük yaşlardan itibaren para biriktirmeye başlar. Ancak günümüz de artık motorsiklet için para biriktirmek ilk adım, ikinci adım kendi güvenliğimizi sağlamak için doğru ekipmanların araştırılıp satın alınması, üçüncü adım ise kesinlikle profesyonel bir eğitim almaktan geçiyor. 

Satın alma sürecinde kesinlikle amacınıza uygun bir motorsiklet edinmeniz gerekmektedir. Bu amaçla yine profesyonel yardım almanızı tavsiye ediyoruz. Keza sizin bütçenize, kullanım amacınıza, boy/kilonuza, yılda yapacağınız kilometreye gibi önemli kriterlere göre en doğru kararı almanıza destek olacaktır. 

Şimdi, geriye sadece motosiklet alırken dikkat edilmesi gereken noktaları adım adım paylaşalım. 

Sıfır Motosiklet Alırken Yapılması Gerekenler

Sıfır motosiklet alırken genellikle fabrikadan tüm parçalarının test edilip dört dörtlük geldiği düşünrüz. Ancak bu durum çoğu zaman böyle değildir. Birçok motosiklet üreticisi, lojistik ve taşıma maliyetlerini azaltmak adına motosiklet parçalarını ayrı ayrı kargolar. Yetkili bayiler ise parçaları birleştirilirken de çeşitli hatalar yapılabilir. Bu nedenle motosikletin test edilmesi bir zorunluluktur. 

1. İlk Olarak Gidon ve Ayna Kontrolü

Sıfır motosiklet alırken öncelikle gidon ve aynaları kontrol etmeliyiz. Gidon, üstüne yük bindiği zaman sabit kalıyorsa doğru bir şekilde monte edilmiş demektir.  

Aynalar ise oldukça hassas konudur. Doğru bir şekilde takılmayan aynalar, ufak bir sarsıntıda bile yerinden çıkabilmektedir. Motosiklet yolculuğu için son derece tehlike oluşturmaktadır. Aynaların doğru ve güçlü bir şekilde monte edildiğini kontrol edin. 

2. Manetleri Kontrol Edin 

Motosikletin manetlerini kontrol etmeyi atlamayın.

Fren manetlerini kontrol ederken motoru çalıştırmadan tekerleri döndürüp freni sıktığınızda tekerlerin durup durmadığını kontrol etmelisiniz. Bu işlemlerin ardından ise farları, kornayı, ön ve arka sinyalleri kontrol ettikten sonra satın alma işlemlerine başlayabilirsiniz.​ Bu işlemleri ilk motorsiklet sahibi olacaksanız, kendiniz yapmanız çok sağlıklı olmayabilir. Yetkili satış noktasındaki profesyonellerin eşliğinde birlikte yapınız. 

İkinci El Motosiklet Satın Alma

Bazı sebeplerden ikinci el motosiklet almaya karar verdiniz. İkinci el motosikletler için bakmanız gereken öncelikli detaylar, aynı araba satın alırken olduğu gibi ilk adım ruhsat ve bakım kayıtları olmalıdır. Çünkü bakımı düzgün bir şekilde yaptırılmış motosikleti uzun yıllar ve güvenlik riskini aza indirebilirsiniz. Bu nedenle ikinci el motosiklet alırken aşağıdaki noktaları dikkat ediniz. 

1. SBM Kaydı ve Muayene Kayıtları

Motosikletin SBM (Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi) yani eski adıyla TRAMER kaydı, geçmiş bakımlarını ve hasar ayrıntılarını görebilmeniz için çok önemli. Oldukça pratik bir şekilde TRAMER sorgulama yapabilir, kayıtları inceleyebilirsiniz. DETAY yazıp boşluk bırakıp motosikletin plakasını yazdıktan sonra SMS olarak 5664’e göndererek bu ayrıntıları görebilir, motosikletin kilometresini ve hasar detaylarını öğrenebilirsiniz.   

Şasi no veya değişen parça bilgisi gibi konularla ilgili sorgulamaları merak ediyorsanız Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi SMS Sorgulamaları sayfasına göz atabilirsiniz. 

2. Şasi ve Şasiye Bağlı Elemanların Kontrolü

İkinci el motosikletlerde, şasi ve şasiye bağlı elemanların kontrollerinin de yapılması şart. Bu kontrol için bir uzmanın onayını aldıktan sonra şasinin boyalı olup olmadığına kesinlikle bakmanızı öneririz. Şaside boya olması şüpheli bir durumdur. Ayrıca büyük metal parçalara bakmayı ve boyanıp boyanmadığını kontrol etmeyi de unutmayın. 

Özellikle ikinci el bir motorsiklet alırken sürekli hizmet aldığınız yetkili bir servis eşliğinde ve tavsiyesi ile ilerlemeniz içinfayda olacaktır. Hiç tanımadığınız bir kişiden motorsiklet satın alacaksanız, satın alacağınız kişiniz servisi ile de kontak kurmanız önem arz edebilir. Size daha detaylı bilgi verebilir. 

İkinci el motorsiklet aldıktan sonra ise kullanmaya başlamadan önce, tüm kontrollerinin yetkili servis tarafından yaptırınız. Fren, Lastıklerin durumu, uyarı sistemlerini aktif olup olmadığı, motor performans durumu, yağ kaçağı olup olmadığı gibi çok hassas kontrol ve gerekli ise bakımlarının yapılıp öyle kullanmaya başlamalısınız. 

E-ikametsigorta.com, ikamet için yabancı sağlık sigortası hizmeti sunan bir Online satın alma platformudur. Ancak üyelerimizin tüm sigorta ihtiyaçları için ve tüm alanlarda bize danışabilirsiniz.  

Saygılarımızla

E-İkamet Sigorta Ekibi   

Önemli Not; Bütün ikamet işlemlerinizi Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî web sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden bizzat kendiniz gerçekleştiriniz. Üçüncü kişilerle ve aracılarla kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan sakınınız. İkamet başvurunuzu bu site dışında kesinlikle yapmayınız.

 

Etiketler: İkamet için Sigorta ; Yabancı Sağlık Sigortası ; Yabancılar için Sigorta ; Health insurance for residence permit in Turkey ; İkamet Sigortası ; страховка длявнж в турции ; e-ikamet.goc.gov.tr ; Foreigner health insurance

En yeni blog yazıları için kaydolun ve en iyi teklifleri alın

Teşekkür Ederiz.
Seçiniz