Koronavirüs Hastalığı ( COVID-19 )

Önemli Uyarı: Açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, güncel ve detaylı bilgilere e-ikamet.goc.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

28/04/2020

21.Yüzyılın Pandemisi Covid-19

Son aylarımızın gündeminde olan küresel salgın sebebiyle her birimizin tüm yaşantısı farklı bir şekil aldı. İçerisinden geçtiğimiz bu sağlık sıkıntısı süresince sağlıklı olmanın ne derece bir özgürlük olduğunu fark ettik. Yabancı sağlık sigortası zorunlu olsa da olmasa da siz sağlık sigortanızı ihmal etmeyin diyen bizler bile bu süreçte ne derece önemli bir alana vurgu yaptığımızı fark ettik. 

Yaklaşık 1 ay önce, ikamet izni almak için yabancı sağlık sigortası için başvuruda bulunmak isteyenlere ve ülkemizde bu süreçlerin nasıl işlediğini yakından takip etmek isteyenlere ulaşmak için buradaki yazılar serüvenimize başladık. Bildiğiniz üzere ikamet izni için sağlık sigortası T.C. yasalarında zorunludur. Yabancılara özel sağlık sigortası sitemizden online olarak yapılabilmektedir. Açıkçası bu elektronik imzalı poliçenizi hizmetinize sunarken aklımızda pandemi derdi yaşayacağımız yoktu açıkçası. İkamet izni için sigorta yaptırmak isteyen yabancı ziyaretçilerimize zamandan kazandırarak, güvenli bir hizmet verebilmek gayesiyle bu serüvene başlamıştık. Fakat şu anki durumumuzda sitemizin hizmeti ikamet sigortası için oldukça önemli bir yere tekabül etmektedir.

Peki, tüm dünyayı etkisi alan bu pandemi nedir? Genel bir ifade getirirsek pandemi küresel salgın hastalıktır. Salgın hastalıklar ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi tarafından pandemi (küresel salgın), epidemi (yerel salgın) ve outbreak (salgın başlangıcı) başlıkları altında incelenir. Gündemimizdeki pandemi, ülkeler ve kıtalar arası görülen Covid-19 hastalığı sebebiyle dilimize yerleşmiştir.

Dünya tarihine baktığımızda birçok salgın hastalığın pandemi oluşturduğunu görürüz. Bu salgınları incelediğimizde ne yazık ki milyonlarca insanın ölümüyle sonuçlandığını görürüz. Birçok medeniyetin kaderini değiştiren salgın hastalıklara rastlarız. Örneğin 6. yüzyılda görülen Justinianos veba salgını dünya nüfusunun yarısını yok ederken, o salgından 800 yüzyıl sonra, 14. yüzyılda kara ölüm olarak da nitelendirilen veba salgını Avrupa nüfusunun yarısını ortadan kaldırdı. 20 yüzyılda ise influeza (grip) virüsünün sebep olduğu salgın dünya nüfusunun %5’ini sadece 2 yıllık bir zaman diliminde yok olmasına sebep oldu.

İnsan nüfusunun artmasıyla birlikte, insanlık tarihinde bu gibi salgın hastalıklar kaçınılmaz oldu. Geçmişimizde ve günümüzde yaşadığımız pandemi olaylarını gelecekte de yaşayacağımızı biliyoruz. Bunun ne zaman, nerede ve nasıl ortaya çıkacağını tahmin etmek zor olsa da, ilerleyen dünyamızda umutlu çözümlere adımlar atıyoruz.

Pandemi ilan edilen Covid-19, yeni koronavirüs olarak tanımlanmaktadır. Koronavirüsler, hayvanlarda veya insanlarda hastalığa neden olabilecek büyük bir virüs ailesidir. İnsanlarda, birkaç koronavirüsün soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) gibi daha şiddetli hastalıklara kadar solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğu bilinmektedir. 

Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19), ilk olarak Çin’in Vuhan Eyaleti’nde Aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020’de tanımlanan bir virüstür.

Salgın başlangıçta bu bölgedeki deniz ürünleri ve hayvan pazarında bulunanlarda tespit edilmiştir. Daha sonra insandan insana bulaşarak Vuhan başta olmak üzere Hubei eyaletindeki diğer şehirlere ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin diğer eyaletlerine ve diğer dünya ülkelerine yayılmıştır.

Hasta bireylerin öksürmeleri aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaştığı bilinmektedir. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağıza temas etmek risklidir.

Bu hastalığa yakalanmamak için T.C Sağlık Bakanlığının belirttiği önlemler ise şöyledir:

  • El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır. Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.
  • Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.
  • Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı).
  • Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık temizlenmelidir
  • Hastaların yoğun olarak bulunması nedeniyle mümkün ise sağlık merkezlerine gidilmemeli, sağlık kuruluşuna gidilmesi gereken durumlarda diğer hastalarla temas en aza indirilmelidir.
  • Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağız tek kullanımlık kağıt mendil ile örtülmeli, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içi kullanılmalı, mümkünse kalabalık yerlere girilmemeli, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burun kapatılmalı, tıbbi maske kullanılmalıdır.
  • Çiğ veya az pişmiş hayvan ürünleri yemekten kaçınılmalıdır. İyi pişmiş yiyecekler tercih edilmelidir.
  • Çiftlikler, canlı hayvan pazarları ve hayvanların kesilebileceği alanlar gibi genel enfeksiyonlar açısından yüksek riskli alanlardan kaçınılmalıdır.
  • Seyahat sonrası 14 gün içinde herhangi bir solunum yolu semptomu olursa maske takılarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı, doktora seyahat öyküsü hakkında bilgi verilmelidir. 

Sağlığın ne kadar önemli olduğunu 7’den 70’e öğrendiğimiz şu zorlu günlerde her birimize sabırlar dilerken, sağlıklı olduğumuz günlerdeki hastalık korkusunu ihmal etmememiz gerektiğinin altını da bir kez daha çizmek isteriz. Özel sağlık sigortasının önemini bu gibi günlerde değil, her dönemimizde fark edip ihmal etmemeyi şiddetle öneriyoruz.  

Bu günleri hep birlikte, sağlıkla atlatacağımıza güveniyoruz. Evlerimizde kalma zorunluluğunda olduğumuz bu günlerde, yabancı özel sağlık sigortalarınızı sitemizden online olarak yapabilirsiniz. Her türlü sorularınızda bizlerle iletişim kurabilirsiniz. Sizlere yol gösterici olmak için tüm ekibimizle bu zorlu zamanlarda da sizlerin yanındayız. 

Saygılarımızla

E-İkamet Sigorta Ekibi

Etiketler: İkamet için Sigorta ; Yabancı Sağlık Sigortası ; Yabancılar için Sigorta ; Health insurance for residence permit in turkey ; İkamet Sigortası ; страховка длявнж в турции ; e-ikamet.goc.gov.tr ; Foreigner health insurance

En yeni blog yazıları için kaydolun ve en iyi teklifleri alın

Teşekkür Ederiz.
Seçiniz