Kanser ve Erken Tanının Önemi

Önemli Uyarı: Açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, güncel ve detaylı bilgilere e-ikamet.goc.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

24/04/2021

Kanser ve Erken Tanının Önemi

Sayın Yabancı Sağlık Sigortası müşterilerimiz, Bu blog yazımız ile günümüzde artık neredeyse sürekli çevremizde duyduğumuz ve en büyük sağlık problemlerinden biri olan kanser ile ilgili özet bir kaç önemli noktayı paylaşacağız. Bugüne kadar kanser ile ilgili önlem almak adına adım atmadıysanız veya zaman ayırmadıysanız bu yazımız dileriz sizi harekete

geçirir.

 Kanser Nedir? 

Vücudumuzun farklı bölgelerindeki dokularda kontrolsüz oluşan hücre çoğalmaları ve bu çoğalmaların sebep olduğu kötü urlara genel olarak kanser adı verilmektedir. Yüzden fazla kanser türü bulunmaktadır. Tüm kanser çeşitleri, benzer şekilde kontrolsüz hücre çoğalmalarıyla meydana gelmektedir. Kontrol edilmediğinde bağışıklık sisteminin devre dışı kalmasına ve ölümlere kadar uzanan kanserin günümüzde kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu hastalığa dair en önemli tedavi erken teşhis oluştuğu tüm dünyada kabul edilmektedir.  

Kanserin neden çok yüksek riskli bir hastalık olduğunu anlamak için vücudumuzdaki hücrelerin nasıl kansere dönüştüğünü bilmek gerekiyor. İnsanlar gelişimlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri için vücutlarındaki hücreler hayatları boyunca belirli oranlarda ve hızlarda bölünmektedir. Bu şekilde çoğalıp ve ömürlerini tamamladıktan sonra da ölüyorlar. İşte bu döngüye uymayan ve hızlı bir şekilde bölünerek çoğalmaya devam eden hücreler, vücudun farklı noktalarında çeşitli kitlelere ve sonuç olarak kansere sebep olabilmektedir.

 Erken Tanının Önemi 

Kanser, uzun yıllardır bildiğimiz bir hastalık olmasına karşın, kesin tedavi yönteminin hala bulunamaması oldukça ciddi bir konu olduğunu göstergesi. Kanserli kitlenin etkilediği organların veya uzuvların alınması, kanserin yayılımını yavaşlatmak ya da önlemek amacıyla kemoterapi uygulanması, bu hastalığa dair olumlu adımlar olsa da tüm çabalara rağmen tekrarlanmasının önüne geçilemeyebiliyor. Tüm bu sebeplerden, erken tanı her şeyden daha fazla önem taşıyor. Bu yüzden kanser belirtilerini bilmeli, Aile geçmişinde benzer hikayelerin dikkate alınması, herhangi bir kanser ihtimali şüphesi olduğunda doğrudan bir uzmanına danışmak, en önemlisi de bu yönde yılda minimum 1 kez genel sağlık taramasını risk gruplarınıza göre yaptırmalısınız.  

Erkeklerde ve kadınlarda kanser tarama testleri 

Erkeklerde görülme sıklığı en yoğun olan kanser türleri kolon ve rektum, prostat ve özellikle sigara kullanımına bağlı olarak akciğer kanserleridir. Özellikle 40 yaşını aşmış erkeklerin rutin kanser taraması yaptırmaları doktorlar tarafından önerilmektedir.

Kadınlarda en sık görülen kanser türleri ise meme, rahim ağzı ve tiroit kanserleridir. Dolayısıyla özellikle 20 yaşını geçen tüm kadınların düzenli olarak kendi meme muayenelerini yaptırmaları, 20-40 yaş arasında 3 yılda bir, daha sonra ise her yıl düzenli olarak mamografi çektirmeleri gerekiyor. Rahim ağzı kanseri aşısıyla ilgili olarak HPV adı verilen rahim ağzı kanseri virüsünü kapma ihtimali olmayan, yani cinsel hayatı başlamamış olan kadınların mutlaka HPV aşısı yaptırması, cinsel hayatı başlamış olan kadınların ise düzenli aralıklarla PAP smear adı verilen tarama testini yaptırması büyük önem taşımaktadır.

Kanserin erken teşhisi için kişinin herhangi bir sağlık sorunu veya şikayeti olmasa dahi rahim ağzı, meme, kalın bağırsak, tiroit ve prostat kanserleri için düzenli tarama testlerini yaptırılması, olası kanser öykülerinde tedavi başarı oranını ciddi ölçüde arttırmaktadır.

Kanserde erken teşhis hayat kurtarır !

Kanser Teşhis Yöntemleri 

Kansere karşı erken teşhis için düzenli kontrollerinizi yaptırmanız en önemli adımdır. Bu düzenli kontroller dışında her zamankinden daha kısa sürede yorulma, nefes nefese kalma, ten renginde değişiklik, vücudun çeşitli noktalarında sertliklerin ve bezelerin oluşması gibi belirtiler de kanserin fark edilmesinde belirleyici rol oynayabiliyor. Aslında vücudumuzu iyi tanımak takip etmek değişiklikleri zamanında fark etmek bizim için önemli göstergelerdir. 

Kanserin kesin teşhis yöntemleri 

Fiziksel Muayene: Kanserin teşhis edilmesindeki ilk aşama olan fiziksel muayenedir. Genellikle basit adımlardan oluşur ve doktor tarafından hastanın ten rengi, vücudundaki sertlikler, değişimler ya da nefes yolu kontrol edilebilmektedir. 

Laboratuvar Testleri: Fiziksel muayeneye göre daha kapsamlı olan laboratuvar testleri, bireyin idrarından veya kanından alınan örneklerle kanser belirtisi sayılabilecek anormallikler veya belirtiler araştırılıyor. Örnek olarak; tam kan sayımında olağan değerlerin dışındaki değerler ciddi bir gösterge olabiliyor. Mesela lösemili hastaların olağandışı akyuvar türleri ve sayıları ortaya çıkarılabilmektedir. 

Görüntüleme Testleri: Laboratuvar testlerinin bir adım ötesi sayılabilecek görüntüleme süreçleri ise vücudumuzdaki kemiklerin ve iç organların incelenmesini sağlamaktadır. Kanser teşhisinde kullanılan görüntüleme testleri arasında ise kemik sintigrafisi, bilgisayarlı tomografi taraması, manyetik rezonans görüntüleme, röntgen ve ultrason gibi birbirinden değişik yöntemler yer almaktadır. 

Biyopsi: Tüm bu aşamalar yanı sıra hastaya en kesin yöntem olarak; hücrelerin incelenme işlemi biyopsi uygulanmaktadır. Böylece hastadan alınan hücre örnekleri mikroskobik ortamda incelenerek kesin - net bir tanı koyulabilmektedir. 

Özelikle günümüzde, artık gelişen teknoloji ve hizmete ulaşma kolaylığı bizler için önemli bir fırsattır. Hatta önceki 10 yıl ile şu andaki check-up hizmetleri süreç ve fiyatları da oldukça cazip halde. Bu yönde bir önyargınız var ise çok zor ve pahalı gibi, bu düşüncenizi bir kenara bırakıp adım atmanızı tavsiye ediyoruz. 

Hatta sosyal güvenlik hizmetlerinizi bile kullanarak adım adım bu kontrollerini yaptırabilirsiniz. 

Kanser gibi ciddi hastalıklar, yalnızca manevi anlamda değil maddi anlamda da yıpratıcı olabilmektedir. Bu tarz önemli sağlık sorunlarında özellikle önlem almak adına / teşhis aşamasından önce de özellikle sigorta ürünlerinden satın almalısınız. Bu süreçte en iyi hizmeti almanıza destek olmanızın yanı sıra mevcut hayat standardınızı korumanızı sağlar ve Ciddi bütçeler gerektirmeyen bir çok sigorta planları var. Lütfen şimdiden böyle bir korumanız yok ise araştırmaya başlayınız.  

E-ikametsigorta.com, ikamet için yabancı sağlık sigortası hizmeti sunan bir Online satın alma platformudur. Ancak üyelerimizin sigorta ihtiyaçları için tüm alanlarda bize danışabilirsiniz. 

Saygılarımızla

E-İkamet Sigorta Ekibi 

Önemli Not; Bütün ikamet işlemlerinizi Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî web sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden bizzat kendiniz gerçekleştiriniz. Üçüncü kişilerle ve aracılarla kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan sakınınız. İkamet başvurunuzu bu site dışında kesinlikle yapmayınız.

 

Etiketler: İkamet için Sigorta ; Yabancı Sağlık Sigortası ; Yabancılar için Sigorta ; Health insurance for residence permit in Turkey ; İkamet Sigortası ; страховка длявнж в турции ; e-ikamet.goc.gov.tr ; Foreigner health insurance

En yeni blog yazıları için kaydolun ve en iyi teklifleri alın

Teşekkür Ederiz.
Seçiniz