Hekim Mesleki Sorumluluk Sigortası

Önemli Uyarı: Açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, güncel ve detaylı bilgilere e-ikamet.goc.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

17/10/2022

Sayın Yabancı sağlık sigortası müşterilerimiz, bu yazımız ile sizler için sigorta çeşitlerinden Mesleki Sorumluluk Sigortası hakkında olacak. Bu paylaşımlarımızla sigorta çeşitleri hakkında daha detaylı bir bilgi sunmak ve bu konu hakkında aklınızdaki soru işaretlerini gidermiş olmayı planlıyoruz. Bu haftanın konusu olan Hekim Mesleki Sorumluluk Sigortası, haydi incelemeye başlayalım.

Doktor ve diş hekimi olarak çalışan yetkili kişiler, mesleklerini icra ederken, dikkatsizlik, ihmal gibi bir hata sebebi ile ciddi sağlık problemlerine neden olabilmekte, hatta hastanın hayatını kaybetmesi gibi kötü sonuçlarla karşı karşıya kalınmaktadır. Doktorların bir hata olasılığı, büyük tepki ile karşılaşmalarının yanı sıra, güven içinde ve verimli bir şekilde çalışmalarını engel olabilir. İşte bu amaçla zorunlu hekim mesleki sorumluluk sigortası ortaya çıkmıştır. 

Hekim Mesleki Sorumluluk Sigortası 

Tam olarak literatürde, Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası olan hekim mesleki sorumluluk sigortası, doktorların mesleki uygulamaları esnasında meydana gelebilecek istem dışı davranış ve hataları sebebi ile doğan zararları / kayıpları karşılayan bir sigorta çeşididir. Hekim mesleki sorumluluk sigortası, Bir ihmal veya hata sonucu hastanın yaralanması, sağlık durumunun kötüye gitmesi ve vefat etmesi gibi koşullarda ortaya çıkacak tazminat taleplerini kapsar.

Hekim Mesleki Sorumluluk Sigortası Zorunlu mu?

Sorumluluk sigortası çeşitlerinden sadece biri olan hekim mesleki sorumluluk sigortası, zorunlu bir sigorta türüdür. Yaptırılmadığında para cezası ödemek durumunda kalınmaktadır. Bu nedenle hangi sağlık branşında olur ise olsun Hekim’in, bir an önce hekim mesleki sorumluluk sigortasını hem hastalarına karşı bir sorumluluk hem de ceza sebebi ile yaptırılması gerekmektedir.

Hekim Mesleki Sorumluluk Sigortası Şartları 

Hekim sorumluluk sigortası genel şartları göre;

Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası kapsamında her bir olay için maksimum ödeme tutarı 200.000 TL olarak belirlenmiştir.

Hekim sorumluluk sigortası için ödemen gereken maksimum Prim yani, poliçe maliyeti ise 1.800.000 TL’dir.

Prim bedelini peşin olarak ödemen gerekir. Bazı şirketler taksit seçeneğini de sunmaktadır.

Sigorta poliçesinin teminatları, Sadece Türkiye Cumhuriyeti içerisinde geçerlidir. Yurt dışında gerçekleştirilen faaliyetler ise sigorta şirketlerinin özel şartlar ile ek prim ödeyerek, poliçe kapsamına dahil edilebilir.

Risk gerçekleştiğinde oluşan hasarların ve tazminat taleplerinin karşılanması için olayın sözleşme başlangıcından önceki 10 yıl içinde ya da sözleşmenin yürürlükte olduğu tarihlerde gerçekleşmiş olması gerekir. 

Rizikonun gerçekleştiği ve öğrenildiği andan itibaren 5 günlük süre içinde sigorta şirketine bildirimde bulunulması zorunludur. Aksi halde sigorta şirketi talebi red etme hakkına sahiptir.

Sigortadan yararlanabilmen için sözleşmede belirtilen 10 yıllık sürenin, 30 Temmuz 2009 tarihinden önce başlamamış olması zorunludur.

Hekim mesleki sorumluluk sigortanızın var olup olmadığını, aktif olup olmadığını, e-Devlet web sitesinden, kolayca ulaşabiliyoruz.

Genel Şartlarına da aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.tsb.org.tr/media/attachments/Mesleki_Sorumluluk_Sigortas%C4%B1_Genel_Sartlar%C4%B1.pdf

Hekim Mesleki Sorumluluk Sigortası Teminat Dışı Haller

Hukuki ve etik kurallar ile tespit edilen mesleki faaliyetler dışında kaynaklanan riskler

Adli ve idari para cezaları dahil olmak üzere her tür ceza ve cezai şart

Sigortalının sorumluluk alanı dışındaki faaliyetlerinden kaynaklanan tazminat talepleri (İnsani görevin yerine getirilmesi hariç)

Tıbbi mesleki faaliyet gereğince yapılanlar hariç, her tür deneyden kaynaklanan riskler

Hekim Mesleki Sorumluluk Sigortası Primleri Nedir? 

Sigorta şirketlerinin izledikleri politika ve risk hesaplama tercihlerine göre farklı primler söz konusu olup net bir rakam vermek olası değildir. 

Fiyatlarını belirleyen en önemli unsur hekimin yer aldığı risk grubudur. Hekim mesleki sorumluluk sigortası risk grupları 4 ayrılır. 

En düşük riske sahip olan 1.gruptaki hekimlerdir. Bunların ödemesi gereken prim bedeli dolasıyla en düşüktür. 4. Grup ise en yüksek riskli grup olarak değerlendirilir ve 4.grupta yer alan hekimler en yüksek prim bedelini ödemek zorunda kalırlar. 

Branşlara göre risk grupları değiştiği için gereksiz bir branş seçilmesi veya yanlış branşı tercihi gereksiz yere daha yüksek ücret ödenmesi demektir. 

Hekim sorumluluk sigortasında risk durumu fark etmeksizin kural olarak, poliçe teminat miktarı arttıkça ödenecek prim de atar. 

Hekim Mesleki Sorumluluk Sigortasında Zamanaşımı

Hekim mali sorumluluk sigortasında 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 1482. maddesinde zaman aşımı rizikonun gerçekleştiği tarihten itibaren 10 yıl olarak belirlenmiştir.

Hekim mali sorumluluk sigortası için teklif alabilmek için müşteri hizmetlerimizi aramanız yeterlidir.

E-ikametsigorta.com, Sadece ikamet için yabancı sağlık sigortası hizmeti sunan bir online satın alma platformudur. Web sitemiz zaten bu amaç için kurulmuştur ve sadece 1 sigorta ürünü bulunmaktadır. Etbis’e kayıtlı olup tüm yasal süreçlere göre hareket etmektedir. Poliçemiz de ikamet başvuruları için geçerlidir. İkamet başvuru sürecinde, tüm bilgi ve tecrübelerimizi ücretsiz olmak kaydı ile sigortalılarımız ile paylaşıyoruz. Bu yönde Google Müşteri Yorumlarımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

Saygılarımızla

E-İkamet Sigorta Ekibi

Önemli Not; Bütün ikamet işlemlerinizi Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî web sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden bizzat kendiniz gerçekleştiriniz. Üçüncü kişilerle ve aracılarla kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan sakınınız. İkamet başvurunuzu bu site dışında kesinlikle yapmayınız.

Tags: Insurance for Residence , Foreign Health Insurance; Insurance for Foreigners , Health insurance for residence permit in Turkey , Residence Insurance , страховка длявнж в турции , www.e-ikamet.goc.gov.tr , Foreigner Health Insurance , İkamet insurance , Yabancı Sağlık Sigortası , Yabancı Sigorta, Oturum İzin Sigorta , Göç İdaresi Sigorta , E-İkamet Başvuru Sigortası , İkamet Sağlık Sigortası , İkamet Sigorta , Turkish Citizenship , Ankara Sigorta , Türk Nippon Sigorta , Sompo Japan Sigorta , Arex Sigorta , Groupama Sigorta , Demir Sigorta , İkamet için Sigorta , İkamet Başvuru Sigortası , İkamet Sigortası, ikamet sigortası

En yeni blog yazıları için kaydolun ve en iyi teklifleri alın

Teşekkür Ederiz.
Seçiniz