Türkiye’nin Güzellikleri: Alacahöyük

Önemli Uyarı: Açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, güncel ve detaylı bilgilere e-ikamet.goc.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

10/03/2021

Türkiye’nin Güzellikleri: Alacahöyük

Değerli yabancı ikamet sigortası müşterilerimiz, bu hafta sizlere Çorum ilinin Alacahöyük bölgesini tanıtacağız. Eğer siz de hazırsanız gelin Alacahöyük’ü tanımaya başlayalım.

Alacahöyük

Yaşadığınız yerde bir zamanlar başkalarının hayatlarını sürmüş olması, marjinal bir fikir olmasa da aslında çok gariptir. Çorum da yaşamış olan Hititler ’in bize bıraktıkları da böyle. E-ikamet Sigorta olarak sizleri M.Ö.3000, 4000 yıllarına gitmeye gerek duymadan Alacahöyük’e keşfe çıkarmaya karar verdik.

Alacahöyük'teki kazı, 1935'te Mustafa Kemal'in emri üzerine başlamış. Hitit güneşi ile ün yapan ve tarihi 7 bin yılı aşan bölgenin ancak 10'da biri kazılabilmiş. Mustafa kemal Atatürk'ün, 1935'te direktifi ile Türkiye'nin ilk kadın tarih profesörlerinden Afet İnan’a verdiği 3 bin lira ile başlayan bir kazı Alacahöyük. Burası 1834 yılında bir İngiliz bilim adamı tarafından keşfediliyor ve tanıtılıyor. Bilim dünyası gözünü buraya dikiyor.

Sfenkslerin açıkta olması buranın keşfini kolaylaştırıyor. 1935'te Atatürk, Alacahöyük'teki kazılara yeniden başlama emrini veriyor. Kazılar başladıktan 15 gün sonra hitit mezarları ortaya çıkıyor. Bunun üzerine Atatürk'ün emri ile köy taşınıyor ve kazılar köyün boşalttığı alanda devam ediyor. 1940'a kadar 13 kral mezarı bulunuyor.

Bu höyükte 4 kültür evresi ve 14 yerleşim ve yapı katı saptanmıştır. en eski kültür evresi mö:3500 - mö:3000 yılları arasındaki bakır çağı'nı (kalkolitik) ikinci kültür evresi mö : 3000 -mö : 2000 yılları arasındaki erken tunç çağı'nı, üçüncü kültür evresi mö:2000 - mö:1200 yılları arasındaki Hitit uygarlığı dönemini, dördüncü kültür evresi ise, mö:1200 yıllarından başlayarak Frig, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerini kapsar.

Alacahöyük Müzesi'nde Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit ve Frig dönemlerine ait eserler sergilenir. Yapıdaki en önemli parçalar, Eski Tunç Çağı'na ait 13 kral mezarı buluntusudur. Müzede ayrıca yöreye ait halı ve kilimler, ahşap tarım aletleri, dokuma tezgâhı ile Osmanlı Dönemine ait delici, kesici ve ateşli silahlar gibi etnografik eserler yer alır.

Alacahöyük, Tunç Çağı ve Hitit döneminin önemli bir dinsel tören ve sanat merkezidir. Ören Yerinde görülebilecek olan kalker temel üzerine andezit bloklarla inşa edilmiş olan sfenksli kapının genişliği 10 metredir. Büyük mabede bağlanan yol üzerindeki bu anıtsal kapı Ören Yerinin en ilgi çeken yapısıdır.

Alacahöyük’e Nasıl Gidilir?

Çorum şehir merkezine 53 kilometre uzaklıkta bulunan Alacahöyük’e ulaşım karayolu ile Çorum üzerinden sağlanıyor. Karayolu ile yolculuk edecekler için, İstanbul-Çorum arası 628 km mesafeye sahip ve ulaşım yaklaşık olarak 7 saat sürüyor. Ankara ise şehre İstanbul'dan daha yakın konumda bulunuyor. 3 saat boyunca Çorum'a gerçekleştireceğiniz seyahatte 242 km yol kat etmeniz gerekiyor. Uçak yolculuğunu tercih ediyorsanız, şehre 67 km mesafede bulunan Amasya Merzifon Havalimanı'na gelebilir ve buradan Çorum'a aktarma yapabilirsiniz.

E-ikametsigorta.com, ikamet için yabancı sağlık sigortası hizmeti sunan bir Online satın alma platformudur. Yabancı sağlık sigortası hizmetlerimiz için lütfen web sitemizin ana sayfasını ziyaret ediniz.

Saygılarımızla

E-İkamet Sigorta Ekibi

Önemli Not; Bütün ikamet işlemlerinizi Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî web sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden bizzat kendiniz gerçekleştiriniz. Üçüncü kişilerle ve aracılarla kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan sakınınız. İkamet başvurunuzu bu site dışında kesinlikle yapmayınız.

En yeni blog yazıları için kaydolun ve en iyi teklifleri alın

Teşekkür Ederiz.
Seçiniz