Zorunlu Deprem Sigortası Nedir ?

Önemli Uyarı: Açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, güncel ve detaylı bilgilere e-ikamet.goc.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

20/02/2023

Sayın Yabancı Sağlık Sigortası müşterilerimiz, Türkiye’de yaşayan yabancı misafirlerin hayatlarını kolaylaştırmak için sigorta ve ikamet süreçleri hakkında öğrendiğimiz yasal bilgileri paylaşmaya devam ediyoruz.

Özellikle son günlerde Türkiye’de yaşanılan merkez üssü Kahramanmaraş olan deprem ile bir çok vatandaşımız hayatını kaybetti ve bir çok kişi ise maalesef ağır hasar nedeniyle evsiz kaldı ☹

Bu haftaki blog yazımız ile sizlere Dask Sigortası Nedir? Neleri Kapsar? ve Nasıl Yapılır bunlardan bahsedeceğiz.

DASK Nedir?

Tam adı Doğal Afetler Sigortalar Kurumu olan DASK Zorunlu Deprem Sigortası, deprem sonucu oluşan yangın, tsunami, patlama, heyelan gibi bir takım doğal afetler sonucu meydana gelen maddi zararları karşılamak için yaptırılır. Bu maddi zararlar sigorta poliçesinde yer alan limitler ile karşılanır. Bu sigortayı satın alarak ikamet ettiğiniz binayı veya evi zarar görmesi durumunda teminat altına alabilirsiniz. Bu zarar kısmi ya da tam bir zarar olabilir. Dask sigortası olmayan binalar ise bu yardımdan yararlanamaz.

DASK Neleri Kapsar? Teminatları Nelerdir?

Kısaca açıklamak gerekirse DASK sigortası deprem sonucu yaşadığınız binanın hasar masraflarının belirli limitler çerçevesinde ödenmesidir diyebiliriz. 

Deprem sebebiyle ikamet ettiğiniz binada hasar oluştuğunda bu hasarın %2’sinin üzerindeki tutarlar deprem sigortanız tarafından karşılanır. Ancak zorunlu deprem sigortanız yalnızca deprem sonucu zarar gören binanın masraflarını karşılar. Evinizdeki eşyaların masrafını karşılamaz. Bu masraflar için konut sigortasını ayrıca satın alabilirsiniz. 

Dask sigortası temel olarak şunları kapsar;

● Deprem sonucu binanın yıkılması

● Deprem nedeniyle meydana gelen yangın, yer kayması, tsunami gibi afetlerin ortaya çıkardığı maddi zararlar

● Binadaki temeller, ana duvarlar, bahçe duvarları, merdivenler, asansörler, koridorlar, çatılar, bacalar vs. alanlarda deprem sonucunda yaşanan hasarlar

Dask sigortasında binanın bölümleri ayrı olarak teminat altına alınır. Bu bölümler şu şekildedir;

● Bina temelleri

● Ana duvarlar

● Binanın tavanları ve tabanları

● Bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar

● Bahçe duvarları

● İstinat duvarları

● Merdivenler

● Asansörler

● Koridorlar

● Sahanlıklar

● Çatılar ve Bacalar

● Diğer tamamlayıcı bölümler

Dask Sigortası Kimin Adına Yaptırılır?

Zorunlu deprem sigortası yalnızca ev sahibi adına yaptırılabilir. Kiracılar ise zorunlu deprem sigortasını “Sigorta Ettiren” sıfatı ile ev sahibi adına yaptırabilir. Tazminat olduğu durumda ise tapu üzerinde “Hak Sahibi” olarak görünen kişiye tazminat bedeli ödenir. 

DASK Nasıl Hesaplanır?

Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatı’ na göre Dask hesaplaması yapılır. DASK primi hesaplanırken binanızın yapı tarzı, inşaa edildiği tarih, toplam kat sayısı ve daire yüzölçümü gibi bilgiler dikkate alınır. Farklı konutların özelliklerine göre farklı DASK ücretleri ödenir.

Dask Yaptırmak İçin Gerekli Belgeler

Dask sigortası için gerekli olan bilgi ve belgeler şu şekildedir;

 Sigortalı kişinin:

○ Adı Soyadı

○ Adresi 

○ Cep Telefonu

○ T.C. Kimlik Numarası

○ Vergi Kimlik Numarası (Tüzel Kişiler için)

Sigortalanacak Binanın:

○ Açık Adresi (Adres kodu)

○ Tapu Bilgileri

○ İnşa Yılı

○ Yapı Tarzı

○ Toplam Kat Sayısı

○ Hasar Durumu

Meskenin (Dairenin):

○ Brüt Yüzölçümü (m2)

○ Kullanım Şekli

Bu haftaki yazımızda zorunlu deprem sigortası hakkında en önemli bilgileri paylaştık ve merak edilen soruları cevaplandırdık. Deprem bölgesinde yaşayan bir ülke olarak belki de sağlığımızla beraber en önemli konu yaşadığımız evlerin güvenliği. Bu sebeple bu yazımızı okuyarak deprem sigortası konusunda en önemli noktaları öğrenebilirsiniz. Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçmeyi unutmayın,

En uygun dask teklifleri için web sitemizi https://www.e-ikametsigorta.com/content/dask-zorunlu-deprem-sigortasi ziyaret etmeyi unutmayın.

E-ikamet sigorta ekibi,

Web Sitesi: https://www.e-ikametsigorta.com

İletişim: +90 212 355 89 89

WhatsApp: wa.me/905304682003

Adres: Nispetiye Mah. Gazi Güçnar Sok. No:4 Kat:4 Ofis No:10 Beşiktaş, İstanbul     

Önemli Not; Bütün ikamet işlemlerinizi Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî web sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden bizzat kendiniz gerçekleştirin. Üçüncü kişilerle ve aracılarla kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan sakınınız. İkamet başvurunuzu bu site dışında kesinlikle yapmayınız.  

Tags:страхование проживания;иностранное медицинское страхование;страхование для иностранцев;медицинская страховка для вида на жительство в Турции;страхование проживания. страхование вида на жительство; Иностранное медицинское страхование; Страхование для иностранцев; Медицинская страховка для вида на жительство в Турции; Страхование проживания; страховка для внж в турции ;e-ikamet.goc.gov.tr ; медицинская страховка иностранца.: Insurance for Residence , Foreign Health Insurance; Insurance for Foreigners , Health insurance for residence permit in Turkey , Residence Insurance , страховка длявнж в турции , www.e-ikamet.goc.gov.tr , Foreigner Health Insurance , İkamet insurance , Yabancı Sağlık Sigortası , Yabancı Sigorta, Oturum İzin Sigorta , Göç İdaresi Sigorta , E-İkamet Başvuru Sigortası , İkamet Sağlık Sigortası , İkamet Sigorta , Turkish Citizenship , Ankara Sigorta , Türk Nippon Sigorta , Sompo Japan Sigorta , Arex Sigorta , Groupama Sigorta , Demir Sigorta , İkamet için Sigorta , İkamet Başvuru Sigortası , İkamet Sigortası, ikamet sigortası

En yeni blog yazıları için kaydolun ve en iyi teklifleri alın

Teşekkür Ederiz.
Seçiniz