Uzun Dönem İkamet İzni Nedir?

Önemli Uyarı: Açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, güncel ve detaylı bilgilere e-ikamet.goc.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

04/02/2023

Uzun Dönem İkamet İzni Nedir? 

Bu haftaki konumuz uzun dönem ikamet iznini sizlere anlatmak olacak. Yabancı sağlık sigortası için sayfamıza gelenler, ikamet tezkeresinin ne olduğunu merak edenler ya da bizimle ilgili diğer konular hakkında bilgi sahibi olmak isteyen ziyaretçilerimize yol gösterici olmak için çalışıyoruz. Ülkemizde ikamet etmek isteyen yabancı kişilerin başta ikamet için yabancı sağlık sigortasını yaptırmış olmaları gerekirken diğer şartları da yerine getirmiş olmaları gerekmektedir. Bu yazımızın konusu da uzun dönem ikamet izni almak isteyen yabancı ziyaretçilerimize bilgi vermek olacak. Keyifli okumalar dileriz.

Uzun dönem ikamet izni süresiz olarak verilen ikamet izinleridir. Ülkemize sekiz yıl süreyle kesintisiz ikamet etmiş olan yabancılar, talep etmeleri halinde süresiz ikamet tezkeresi alabilmektedirler. Uzun dönem ikamet izni talebinde bulunabilmeleri için, ikamet edecekleri ilde bulunan İl Emniyet Müdürlüğü veya Göç İdaresi Kurumu'na müracaat etmeleri gerekmektedir.

Uzun dönem ikamet izni almak isteyen yabancı kişilerin Kanunun 43’üncü maddesinde yer alan şartları yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu maddeler şöyledir: 

  • Kesintisiz en az sekiz yıl ikamet izniyle Türkiye’de yaşamış olmak (Kesintisiz sekiz yılın hesaplanmasında Kanunun 38. Maddesinde yer alan öğrenci izni süresinin yarısı, diğer ikamet izinlerinin ise tamamı sayılmaktadır.),
  • Son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olmak,
  • Kendisi veya varsa ailesinin geçimini sağlayacak yeterli ve düzenli gelir kaynağına sahip olmak,
  • Geçerli yabancı sağlık sigortasına sahip olmak,
  • Kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından tehdit oluşturmamak (Göç Politikaları Kurulunun uygun gördüğü yabancılar hariç)

Uzun dönem ikamet izni alacak yabancı kişilere sağlanan haklar;

Uzun dönem ikamet iznine sahip yabancılar; askerlik yapma yükümlülüğü, seçme ve seçilme, kamu görevlerine girme ve muaf olarak araç ithal etme ve özel kanundaki düzenlemeler hariç sosyal güvenliğe ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla Türk vatandaşlarına tanınan haklardan yararlanabilirler.

Uzun ikamet izninin reddi, iptali veya uzatılmama nedenleri ise şöyledir: 

  • Yabancının kamu düzeni ve güvenliğine ciddi tehdit oluşturması 
  •  Sağlık, eğitim ve ülkesindeki zorunlu kamu hizmeti haricinde kesintisiz bir yıldan fazla süreyle Türkiye dışında bulunursa uzun dönem ikamet izni iptal edilir. 

Uzun dönem ikamet izni iptal edilen yabancılar tekrar uzun dönem ikamet izni başvurusu için, yurt dışında konsolosluklara, yurt içinde ise yabancının bulunduğu ildeki valiliğe bizzat ya da Genel Müdürlüğümüzce belirlenen başvuru usulüne göre yapılmaktadır. Tekrar başvurularda kesintisiz sekiz yıl ikamet izniyle Türkiye’de kalma şartı yeniden aranmamakta olup, başvurular öncelikli olarak değerlendirilmekte ve en geç bir ay içinde sonuçlandırılmaktadır.

Sağlık, eğitim ve ülkesindeki zorunlu kamu hizmeti haricinde kesintisiz bir yıldan fazla süreyle Türkiye dışında kalınması nedeniyle uzun dönem ikamet izni iptal edilen yabancılar, bu izinlerini tekrar almak üzere başvuruda bulunabilirler.

Uzun dönem ikamet izni randevusu sırasında hazır bulunması gereken belgeler

  • 4 adet biyometrik fotoğraf 
  • Pasaport aslı ve fotokopisi (son giriş sayfası, geçerlilik süresi ile kişi bilgilerinin yer aldığı sayfa gözükmelidir.)
  • Randevu Başvuru Formu
  • Türkiye'de sekiz yıl kesintisiz ikamet ettiğini gösterir belge

İkamet izni başvurusu için yaptırmanız zorunlu olan yabancı sağlık sigortanızı sitemizden online olarak kolaylıkla yapabildiğinizi hatırlatır, bizlere sormak istediğiniz sorularınızı iletişim bölümlerinden iletebilirsiniz. 

https://www.youtube.com/watch?v=FkzohFFvZZU

Saygılarımızla

E-İkamet Sigorta Ekibi

Önemli Uyarı: Tüm ikamet başvuru işlemlerinizi devletin resmi sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ sitesinden yapınız ve kesinlikle farklı aracılar veya

kişilerle bilgilerinizi paylaşmayınız.

Etiketler: İkamet için Sigorta ; Yabancı Sağlık Sigortası ; Yabancılar için Sigorta ; Health insurance for residence permit in turkey ; İkamet Sigortası ; страховка длявнж в турции ; e-ikamet.goc.gov.tr ; Foreigner health insurance

En yeni blog yazıları için kaydolun ve en iyi teklifleri alın

Teşekkür Ederiz.
Seçiniz