Kaza Sonrasında Yapılması Gerekenler

Önemli Uyarı: Açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, güncel ve detaylı bilgilere e-ikamet.goc.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

18/09/2022

Sayın Yabancı Sağlık Sigortası müşterilerimiz, bu blog serimizde hepimizin yaşantımızda karşılaşabileceğimiz kazalar hakkında olacak. Bu durumlarda ne gibi şartlarla karşılaşabiliriz, nasıl davranmalıyız, genel hatları ile bu bilgileri sizinle paylaşacağız

Ülkemizin nüfusun hızlı bir şekilde artmasından, özellikle araç kullanıcıların problemleri ve hataları hayatımız için ciddi riskler oluşturmaktadır. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde olduğu gibi, neredeyse tüm şehirlerde trafik sorunları ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Ülkemizdeki farklı segmentlerdeki araçların sayısının ciddi artışı, transit geçiş güzergahı olmamız ve yetersiz eğitimler, nedeni ile problemlerin artması kazaların da artmasına sebep olmaktadır. Özellikle kaza anında ilk müdahalenin / yardımın yapılması ise kritik önem taşımaktadır. 

İlk yardım eğitimi alarak, acil durumlarda hayat kurtarabiliriz veya bilinçsiz müdahalelerle yardım etmeye çalışırken tam aksi yönde insanları hayatlarından edebiliriz. Bu nedenle ilk yardım süreci tamamen bilgi ve tecrübe ile yönetilmesi gereken bir çok kritik zamanlardır. 

Kaza veya Acil durumlarda, sahip olduğunuz, kasko sigortası, Özel Sağlık Sigortası, Tamamlayıcı Sağlık Sigortaları gibi sigortalarınızdaki haklarınızı ve nasıl kullanacağınızı öncesinde öğrenmeli, kaza anında acil ambulans hizmetlerinden nasıl yararlanabilir, hangi numaraları aranmalı önceden planlanmalıdır.

İlk Yardım Neden Önemli

Acil Durum Sağlık görevlileri olay yerine ulaşana dek kaybettiğimiz zaman hayati risklere sebep verebilmektedir. Zamanında yapılan ilk yardım sayesinde, bu hayati riskleri ortadan kaldırabiliriz. Kaza sebebi ile ortaya çıkan vefatların %55’lik kısmının kaza olduktan sonra ilk 30 dakika içinde olması, ilk yardımın ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir.

İlk Yardımın Ana Kuralı

Kaza sırasında olaya müdahilseniz ve yaralanmalar var ise acil sağlık görevlilerinin kolay noktasına ulaşması günümüzdeki trafik ve yol şartlarına göre çok hızlı olması neredeyse imkansızdır. Bu şartlarda ilk yardım için ilk etapta sakinliğimizi korumamız gerekir. Kaza nedeni ile ortaya çıkacak panik / karmaşa içerisinde sakin kalabilmek ve ilk müdahaleleri önceliklendirerek yapmaya odaklanmamız son derece kritik ve önemlidir. Bu amaçla ilk adım olarak 112 Acil ile kontak kurup, lokasyon ve kazanın büyüklüğü ile ilgili bilgi vermek zaman kaybetmemek için en doğru adımdır. Sonrasında ilk adım olarak çevre kontrolü ve önlem olarak, ilk yardım uygulamalarına geçiş yapmalıyız.

Kaza Analizi ve Çerve Kontrolü

Kaza sonrasında, bir kaza daha olmaması için, kaza alanını güvenliğini sağlamak gerekmektedir. Artı olarak Yangın ve patlama gibi riskler olabileceğini de unutmadan dikkatli davranmalıyız. Kaza sonrası aracın çalışmıyor olsa bile kontağı mutlaka kapatmalı ve yakıt sızıntısı olup olmadığını da tespit etmelisin. Eğer yakıt sızıntısı tespit ettiysek en kısa sürede 110 numaralı telefonu arayarak itfaiyeyi de çağırmalıyız. Bu tür durumları analiz etmek için kazanın ne kadar ağır olduğunu tespit edin. Hızlı karar almak gereken bu süreçte, sakinliğimizi koruyarak hiçbir detayı atlamamız önemlidir. Araç içerisinde sıkışıp kalan, bilinci yerinde olmayan kişiler var ise ilk olarak bu kişilere müdahale ederek araçtan dikkatlice çıkartmak ilk adım olmalıdır.

Yaralı Taşırken Kritik Noktalar

İlk yardım uygulamalarında kazazedelerin dikkatli şekilde taşınması kritik öneme sahiptir. Taşıma esnasında, yaralıların eklem bölgelerinin sabitlenmesi veya sarsıntıya uğramaması, kalıcı felç riskini ortadan kaldırmaktadır. Bu nedenle, yaralı kişilerin güvenliğini tehdit edebilecek hareketleri yapmamak adına, mümkünse ve çevre şartları izin veriyorsa, ilk yardım müdahalesini yaralının bulunduğu yerde yapmak daha doğru olacaktır.

İlk Kontroller

Yaralının sağlık durumu kontrol ve analizi kritik derecede önemlidir. Yaralının büyük bir tehlike içinde, hayati bir riski olup olmadığından emin olmak için nabız, nefes ve göz kontrollerini gerçekleştirmeliyiz. Yaralılarda hayat belirtisi olmadığını tespit ettiyseniz, kalp masajına hızlı bir şekilde geçmeliyiz. Bu süreç veya müdahaleler hakkında hiç bir bilginiz yok ise telefon ile ulaşabileceğiniz bir doktor ile hatta kalarak talimatlarını yapmanızı da önerebiliriz.

Kalp Masajı

Beynin canlı tutulması için yapılan kalp masajı hayat kurtarabilir. Kalp masajı yapılacağı zaman bir elinizi yaralı kişinin göğüs kemiğinin alt yarısının üst kısmına koymalısınız. Diğer elinizi ise onun üzerine koymalısınız. Göğüs bölgesinin 5 santimetrelik civarında uygulanabilecek bir güç ile kollarınızı bükmeden kalp masajını yapmaya başlayabilirsiniz. Kalp masajı yaparken mümkün olduğu kadar hızlı hareket etmelisiniz. İlk yardımda doğru müdahale yapılabilmesi için yaralının sağlam ve düz bir zeminde yatması da gerekmektedir.

Kan Kayıplarına Müdahale

Kazazedede bir kanama var ise turnike ile kanama durdurulabilecek bir bölgede ise yaralı kişiye acilen müdahale yapılmalıdır. Atardamar gibi önemli bölgelerdeki kanamalarda kanın basınçlı ve yoğun bir şekilde olabileceğini unutmamalıyız Bu durum ciddi kan kayıplarının ortaya çıkmasına da sebep açacaktır. Steril şekildeki bir mendil ya da kumaş ile kanamanın olduğu yerin üzerine kuvvetli bir şekilde bastırarak kanamayı durdurmalıyız. Acil Sağlık görevlileri olay yerine ulaşana kadar turnike yapmaya devam edilmelidir. Turnikeyi doğru şekilde yapabilmek için eğitim almadıysanız bu blog yazımız ile ilk adımı geç kalmadan atmanızı öneriyoruz.

Hayatımızın her anında maalesef ki kötü olasılıklar ile dolu olduğunu asla unutmamalıyız. Kaza risklerinin her zaman var olması ilk yardım eğitiminin önemini bir kez daha hatırlamakta yarar var. Bu nedenle, ilk yardım eğitimini almalı ve gerektiğinde bu bilgilerimizi güncelleyerek unutmamaya çalışmalıyız.

E-ikametsigorta.com, Sadece ikamet için yabancı sağlık sigortası hizmeti sunan bir online satın alma platformudur. Web sitemiz zaten bu amaç için kurulmuştur ve sadece 1 sigorta ürünü bulunmaktadır. Etbis’e kayıtlı olup tüm yasal süreçlere göre hareket etmektedir. Poliçemiz de ikamet başvuruları için geçerlidir. İkamet başvuru sürecinde, tüm bilgi ve tecrübelerimizi ücretsiz olmak kaydı ile sigortalılarımız ile paylaşıyoruz. Bu yönde Google Müşteri Yorumlarımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

Saygılarımızla

E-İkamet Sigorta Ekibi

Önemli Not; Bütün ikamet işlemlerinizi Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî web sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden bizzat kendiniz gerçekleştiriniz. Üçüncü kişilerle ve aracılarla kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan sakınınız. İkamet başvurunuzu bu site dışında kesinlikle yapmayınız.

Tags: Insurance for Residence , Foreign Health Insurance; Insurance for Foreigners , Health insurance for residence permit in Turkey , Residence Insurance , страховка длявнж в турции , www.e-ikamet.goc.gov.tr , Foreigner Health Insurance , İkamet insurance , Yabancı Sağlık Sigortası , Yabancı Sigorta, Oturum İzin Sigorta , Göç İdaresi Sigorta , E-İkamet Başvuru Sigortası , İkamet Sağlık Sigortası , İkamet Sigorta , Turkish Citizenship , Ankara Sigorta , Türk Nippon Sigorta , Sompo Japan Sigorta , Arex Sigorta , Groupama Sigorta , Demir Sigorta , İkamet için Sigorta , İkamet Başvuru Sigortası , İkamet Sigortası, ikamet sigortası

En yeni blog yazıları için kaydolun ve en iyi teklifleri alın

Teşekkür Ederiz.
Seçiniz