Ehliyet Nasıl Alınır ve Başvuru Evrakları Nelerdir?

Önemli Uyarı: Açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, güncel ve detaylı bilgilere e-ikamet.goc.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

26/04/2021

Ehliyet Nasıl Alınır ve Başvuru Evrakları Nelerdir? 

Sayın Yabancı Sağlık Sigortası müşterilerimiz, Bu blog yazımız ile günümüzde artık neredeyse her bireyin ihtiyaç duyduğu ve hayatımızın bir parçası olan ulaşım için ihtiyaç duyduğumuz sürücü belgesi diğer adı ile ehliyet ilgili önemli noktaları paylaşacağız.  

Aracınıza atlayıp kendinizi güzel ülkemizin coğrafyasına mı bırakmak istiyorsunuz? İş hayatımızın artık bir parçası da araç kullanmak olduğunu mu öğrendiniz? Özellikle pandemi döneminde toplu taşımayı tercih etmeyip araç kullanmayı öğrenmek mi istiyorsunuz? Tüm bunların birinci şartı çin en kısa zamanda ehliyetinizi almanızdan geçiyor. 

Ehliyet, diğer adıyla sürücü belgesi, ülkemizde karayollarında motorlu veya motorsuz araçları kullanacak bireylerin araç kullanabilme iznine sahip olduğunu gösteren resmi bir belgeye denir. Sürücü belgesi alabilmek için zorunlu şartları yerine getirmemiz, gerekli evraklara sahip olmamız ve sınavlardan geçmememiz zorunluluktur.​

Ehliyet Alma Koşulları 

Ehliyet alıp araç kullanabilmek için birkaç olmaz ise olmaz şartı yerine getirmemiz gerekir. Bu şartlar; 

Adli Sicil Kaydı Şartı

Öğrenim Şartı

Yaş

Deneyim Şartı

Sağlık Şartı

Sınav Şartı 

Sürücü belgesi alabilmek için yaşınızın minimum 18 olması gereklidir. Öğrenim şartı olarak da en az ilkokul eğitimini tamamlamanız zorunludur. Sağlık şartı ise sağlık ocakları ya da hastanelerden alacağınız sağlık raporunuz bulunmalıdır. Bu sağlık raporunda göz sağlığınız, kronik rahatsızlıklarınız ve vücut koordinasyonu test edilmektedir. 

Ayrıca, sürücü belgesi alabilmek için yazılı ve direksiyon sınavı olmak üzere iki sınavı geçmemiz gerekmektedir. Sonrasında ise adli sicil kaydınızı ehliyet almaya uygun olması gerekir. Türk Ceza Kanunu’ndaki 188, 190 ve 191. Maddeler 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, 4. madde 7. Fıkra 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 12. Madde, 2. ve diğer fıkralardaki suçları işleyen kişilere ehliyet verilmez.  

Ehliyet almak için gereken son şart deneyim şartıdır. Bazı sınıf araçları kullanmak için bazı ehliyet gruplarında deneyim sahibi olmak zorundasınız. ​ 

Ehliyet Çeşitleri 

Ehliyet alma işlemleri ve belge hazırlamadan önce ilk yapmamız gereken şey hangi ehliyet sınıfını alacağınıza karar vermektir. Farklı tip araçlar için farklı ehliyet sınıfları mevcuttur. Bu sınıflar, yasal olarak hangi araçları kullanabileceğinizin sınırlarını gösterir. Yani ehliyetiniz yalnızca belirli bir sınıf araç için geçerlidir. Örneğin; yalnızca araba ehliyetiniz varsa motorsiklet kullanamazsınız. Bu nedenle ehliyet almadan önce hangi sınıftan ehliyet almak istediğinize karar vermelisiniz. Sürücü belgesi sınıfları şöyledir. 

Otomobil ve Kamyonet Ehliyet Sınıfları: B, BE

Motosiklet Ehliyet Sınıfları: A, A1, A2, B1

Kamyon ve Tır Ehliyet Sınıfları: C, C1, C1E, CE

Otobüs ve Minibüs Ehliyet Sınıfları: D, D1, D1E, DE

Traktör Ehliyet Sınıfı: F

İş Makinesi Ehliyet Sınıfı: G

Ehliyet için Gerekli Belgeler 

Sürücü Belgesi / Ehliyet almak için sağlık testini tamamladınız, sınavları başarıyla geçtiniz, ehliyetnizi almak için gerekli evrakları ve harç bedelleri toplamanız gereklidir. 

Bu evraklar; 

Kimlik Kartı

Biyometrik fotoğraf (1 adet)

Öğrenim Belgesi (Yurtdışından alınan öğrenim belgelerinin noter tasdikli tercümesi olmalı)

Kan Grubu Belgesi

Adli Sicil Belgesi

Sürücü Sertifikası

Sürücü Sağlık Raporu

Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli ve vakıf payı 

Bu belgeleri tamamladıktan sonra ehliyetinizi alabilir ve aracınızı kullanmaya başlayabilirsiniz. 

Trafikte Güvenlik Birinci Önceliğimiz 

Tüm şartları yerine getirip ehliyetimizi aldıktan sonra dikkat etmemiz gereken tek bir şey var: Trafik kurallarına uygun kullanmak. Şunu unutmamalıyız ki trafikte sadece kendi sorumluluğumuzu taşımıyoruz., karşımızdaki insanlara da olan sorumluluklarımız maddi ve manevi bulunmaktadır. Bu nedenle trafikte kendinizi, aracınızı, ve karşınızdaki kişileri ve araçları da güvene almalısınız. Bunun için yeterli eğitim kesinlikle almalısınız. Artı maddi sorumluluklar için de güvenilir ve kapsamlı bir sigortadan yararlanmanızı tavsiye ediyoruz.. Trafik sigortası, Türkiye’de trafiğe çıkacak araç sahiplerinin olası kaza durumlarına karşı yaptırması gereken bir sigorta ürünüdür. E-İkamet Sigorta olarak maddi ve manevi hasarların tazmin edilmesi ve sevdiklerinize ve sizlere daha güvenli bir araç deneyimi yaşatmak için zorunlu trafik sigortası hizmeti de sunuyoruz. Bu konuda da her türlü sorularınızı bize sorup öğrenebilirsiniz. 

E-ikametsigorta.com, ikamet için yabancı sağlık sigortası hizmeti sunan bir Online satın alma platformudur. Ancak üyelerimizin tüm sigorta ihtiyaçları için ve tüm alanlarda bize danışabilirsiniz. Saygılarımızla

E-İkamet Sigorta Ekibi  

Önemli Not; Bütün ikamet işlemlerinizi Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî web sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden bizzat kendiniz gerçekleştiriniz. Üçüncü kişilerle ve aracılarla kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan sakınınız. İkamet başvurunuzu bu site dışında kesinlikle yapmayınız.

 

Etiketler: İkamet için Sigorta ; Yabancı Sağlık Sigortası ; Yabancılar için Sigorta ; Health insurance for residence permit in Turkey ; İkamet Sigortası ; страховка длявнж в турции ; e-ikamet.goc.gov.tr ; Foreigner health insurance

En yeni blog yazıları için kaydolun ve en iyi teklifleri alın

Teşekkür Ederiz.
Seçiniz