Bizimle Türkçe Öğrenin

Önemli Uyarı: Açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, güncel ve detaylı bilgilere e-ikamet.goc.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

23/01/2023

Merhaba Değerli İkamet Sigortası Müşterilerimiz, 

Bu haftaki yazımızda Türkçeden, Türkçenin nasıl ve nereden öğrenileceğinden ve Türkçenin temel yapısından bahsedeceğiz. 

Öncelikle dili öğrenmeye başlamadan çeşitli araştırmalar yapmanızı öneriyoruz. Türkçe hakkında, Türk kültürü, geleneği, tarihi ve Türkçe'nin temel yapısı hakkında bilgi sahibi olun. Ayrıca Türkçe'yi öğrenirken kullanacağınız öğrenme yöntemlerine ve öğrenme kaynaklarına göz atmayı da unutmayın. Bu şekilde Türkçe ile tanışmış olacak, dil hakkında da bir fikir sahibi olacaksınız.

Yeni Başlayanlar İçin Türkçe

Türkçe öğrenme süreci de İngilizce veya herhangi bir yabancı dili öğrenme süreciyle aynı süreçtir aslında. Dilin yapısını, temel özelliklerini ve kendine özgü öğretim metotlarını bilirseniz, Türkçe öğrenmek hem çok kolay hem de keyifli bir sürece dönüşecektir.

Öncelikle Türkçe'nin yapısına kısaca bir göz atalım. 

Genel olarak Türkçe anlam olarak esnek, yapı olarak ise birçok dilden farklı bir dildir. Ancak Türkçe öğrenirken işinizi kolaylaştırabilecek bazı temel gramer kuralları vardır. Bu gramer kuralları ise şunlardır:

Sondan Eklemeli Dil Özelliği

Türkçe sondan eklemeli bir dildir. Gramerin büyük bir bölümü isimlere ve fiillere eklenen soneklerden oluşur.Birçok Avrupa diline göre ise Türkçe'nin yapısı oldukça düzenlidir. Örneğin “ evlerden ” kelimesine bakarsak: “ev ”, (kök) - ler (çoğul ek), - den (ismin -den hali)

Cümle yapısı



Genel olarak Türkçe'de kelime sırası Özne Nesne Eylem şeklindedir.

Örnek verecek olursak:

Ben Türkçe öğreniyorum.

Özne Nesne Eylem 

Ünlü Uyumu

Türkçenin bir diğer temel özelliği ise ünlü uyumlarıdır. Ünlü uyumu Türkçe sözcüklerdeki ünlülerin incelik, kalınlık ya da düzlük, yuvarlaklık yönlerinden birbirine benzemesidir. Bu şekilde telafuz edilirken dilde akıcılık sağlanır.

Birçok ek iki veya dört farklı biçime sahiptir. Hangi ekin kullanılacağına karar verirken, kelimenin kökündeki sesli harfe veya önceki eke bakılır. Örneğin, evler kelimesi için -den eki "evlerden" olurken "başlar" için -den eki "başlardan" şeklinde olur.(Wikipedia)

Cinsiyet

Türkçe'de, İngilizce, Fransızca, Almanca gibi dillerde olduğu gibi cinsiyet ayrımı yoktur. Yalnızca bazı meslek adları ve hayvan isimleri için istisnalar mevcuttur. Yani Türkçe'de İngilizce'deki gibi bir cinsiyet kategorisi yoktur. İngilizce'de üçüncü şahıs tekil zamirler kadın, erkek ve (cansız) o Türkçe'de doğrudan "o" zamirine karşılık gelir. Ayrıca Türkçe'de birçok kişi ismi de cinsiyetsizdir.

Farklı Sesler ve Harfler

Türkçe harflerin çoğu telaffuz olarak İngilizce'deki harflere benzerdir. Ancak telaffuzu Türkçeye özgü olan birkaç harf vardır.

Örneğin "yumuşak g" (Ğ ğ) her zaman bir sesli harfin ardından gelir ve iki farklı şekilde telaffuz edilir. Harfin önündeki ünlü, a, ı, o, u harflerinden biriyse, "yumuşak ge" o ünlü harfin sesini uzatır. Örneğin; yağmur, ağaç. Sesli harf e, i, ö, ü harflerinde biriyse, "yumuşak ge" "y" gibi telaffuz edilir. Örneğin eğitim, iğne. "Yumuşak ge" her zaman bir sesli harfin arkasına geldiği için Türkçe'de hiçbir kelime yumuşak g ile başlamaz.

Ortak Kelimeler

Türkçe ve İngilizce'nin ne kadar çok ortak kelimesi olduğunu görünce şaşıracaksınız. Bu ortak kelimeleri mutlaka araştırın. Bu kelimeleri öğrenmek hem işinizi kolaylaştıracak hem de Türkçeye daha çabuk ısınmanızı sağlayacaktır.

Bu kelimelere örnek verecek olursak;

● Check etmek     –    To check

● Feedback vermek    –    To give feedback

● Spoiler vermek    –    To give away a spoiler

● Mail göndermek   –    To send mail

● Print etmek       –    To print

● Post etmek       –    To post

Sözlük

Mutlaka basılı bir sözlük ve imla kitabı edinin. Ya da Türk Dil Kurumu'nun resmi internet sitesini kullanabilirsiniz.

● https://sozluk.gov.tr/

Ayrıca Tureng Türkçe - İngilizce dil çifti için oldukça yararlı bir çevrimiçi sözlüktür.

● https://tureng.com/tr/turkce-ingilizce

Kaynak Önerileri

Bu yazımızda Türkçenin temel yapısına hızlıca bir göz attık. Bu konuyla ilgili detaylı bilgileri ve daha fazlasını aşağıda paylaşacağımız kaynak önerilerinde bulabilirsiniz.

● https://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_grammar: Türkçe öğrenmeye başlamadan önce Wikipedia Türkçe Dilbilgisi sayfasına göz atmanız sizin için faydalı olacaktır çünkü bu sayfada Türkçe dilbilgisinin kısa bir özetini bulabilir ve Türkçe'nin önemli özellikleri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

● Duolingo: Duolingo dil öğrenimi için oluşturulmuş ve oyunlar şeklinde tasarlanmış bir dil öğrenim uygulamasıdır. Günlük yaşam içinde kullandığımız dilin ihtiyaçlarına yönelik bir yol haritası sunan Duolingo, öğrencilerin dil kurallarına odaklanmak zorunda kalmadan cümle kalıplarını kendi kendilerine kullanmaya teşvik eden bir dil öğretim yapısına sahip. Duolingo bu öğretim metoduna “örtülü öğrenim” adını veriyor. Bunun yanında derslere ek olarak, gramer, telaffuz ve yardımcı söz öbekleri hakkında derlenen ipuçlarını da bünyesinde bulunduruyor. 

● https://turacoon.com/tr: Turacoon, Türkçe öğrenmek için anadili Türkçe olan kişilere anında erişebileceğiniz çevrimiçi bir Türkçe öğrenme uygulamasıdır. Buradaki öğretmenler ile istediğiniz konularda çalışabilirsiniz. Turacoon'da anadili Türkçe olan birinden özel dersler alabiliyorsunuz. Tek fark derslerin çevrimiçi olması! Belirli deneyime veya ilgi alanlarına sahip öğretmenler bulmak için öğretmen profillerine göz atabilirsiniz. Turacoon'un “Fiyatlar” sayfasını ziyaret ederek uygun bir Turacoon paketi oluşturabilir ve farklı paket fiyatlarından seçim yapabilirsiniz. Ders planını kendinize göre ayarlayabilir ve böylece hem zamandan hem de paradan tasarruf edebilirsiniz.

● https://www.turkishclass101.com/turkish-resources/: Türkçe dersi 101 ise Türkçe öğrenmek isteyenler için bir başka yararlı blog. Dersleri temel olarak telaffuz ve dinleme becerisi üzerine odaklanmaktadır. Böylece öğretmenlerden öğrendiklerinizi uygulamaya anında başlayabilirsiniz. Öğretim programları, Türkçe öğrenen öğrencilerin kendi kendilerine çalışmaları üzerine kuruludur.

● Türkçe dizi ve filmler: Dizi film seyretmek dil öğrenmenin en iyi yollarından biridir çünkü bu sayede dinleme becerilerinizi geliştirebilir ve farklı aksanları duyabilirsiniz. Çeşitli seçenekler arasından ilginizi çeken Türk dizi ve filmlerini araştırıp izlemeye başlayabilirsiniz. Hemen hemen tüm Türk dizileri bu süreçte sizin için faydalı olacaktır. Ancak Türk dizileri ile Amerikan dizileri arasında oldukça büyük farklar vardır. Türk dizilerinin her sezonunda 2 saat uzunluğunda bölümler vardır. Yine de bazı mini diziler de bulabilirsiniz. Şimdiden uzun hikayelere hazır olun. :)

Türk dizileri ve filmleri hakkında ayrıca bir blog yazımız olacak. Bizi takip etmeye devam edin!

● Türk Edebiyatı: Yeni bir dil öğrenirken bir diğer önemli adım ise okuma yapmaktır. Türkçe öğrenirken Türk Edebiyatı'ndan yararlanmak da aynı şekilde önemlidir.

Osmanlı Devleti'nin yıkılması ve yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması Batılılaşmanın Türk yazarlar üzerindeki etkisiyle birlikte Türk edebiyatına farklı bir yol getirmiştir. (Wikipedia). Türkçe öğrenme yolculuğunuzda pek çok büyük Türk yazarları ve bunların kitapları size eşlik edecek. Bu yazarları ve romanlarını keşfedin. Türkçe kitaplar okumak dilbilgisi çalışırken anlama becerinizin gelişmesine yardımcı olacaktır. 

Ayrıca Türk edebiyatı, Türk yazarları ve kitap önerileri hakkındaki blog yazımız için bizi takip etmeye devam edin!

Bu yazımızda Türkçeden, kısaca Türkçe dilbilgisinin özelliklerinden ve bazı çalışma kaynaklarından bahsettik. İnternetten ve bu makalede paylaştığımız kaynaklardan yola çıkarak Türkçe öğrenme yolculuğunuz için çok daha fazla kaynak ve içerik keşfedebilirsiniz. 

Bu yolculuğunuzda size başarılar dileriz. Yardıma ihtiyaç duyarsanız bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin,

Saygılarımızla, 

E-İkamet Sigorta Ekibi

Web Sitesi   : https://www.e-ikametsigorta.com/

İletişim         : +90 212 355 89 89

WhatsApp   : +90 530 468 20 03

Adres        : Nispetiye Mah. Gazi Güçnar Sok. No:4 Kat:4 Ofis No:10 Beşiktaş, İstanbul                

 

Önemli Not; Bütün ikamet işlemlerinizi Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî web sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden bizzat kendiniz gerçekleştirin. Üçüncü kişilerle ve aracılarla kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan sakınınız. İkamet başvurunuzu bu site dışında kesinlikle yapmayınız. 

Ссылки:страхование проживания;иностранное медицинское страхование;страхование для иностранцев;медицинская страховка для вида на жительство в Турции;страхование проживания. страхование вида на жительство; Иностранное медицинское страхование; Страхование для иностранцев; Медицинская страховка для вида на жительство в Турции; Страхование проживания; страховка для внж в турции ;e-ikamet.goc.gov.tr ​​; медицинская страховка иностранца.: Insurance for Residence , Foreign Health Insurance; Insurance for Foreigners , Health insurance for residence permit in Turkey , Residence Insurance , страховка длявнж в турции , www.e-ikamet.goc.gov.tr , Foreigner Health Insurance , İkamet insurance , Yabancı Sağlık Sigortası , Yabancı Sigorta, Oturum İzin Sigorta , Göç İdaresi Sigorta , E-İkamet Başvuru Sigortası , İkamet Sağlık Sigortası , İkamet Sigorta , Turkish Citizenship , Ankara Sigorta , Türk Nippon Sigorta , Sompo Japan Sigorta , Arex Sigorta , Groupama Sigorta , Demir Sigorta , İkamet için Sigorta , İkamet Başvuru Sigortası , İkamet Sigortası, ikamet sigortası

En yeni blog yazıları için kaydolun ve en iyi teklifleri alın

Teşekkür Ederiz.
Seçiniz